Verenigde Arabische Emiraten van A tot Z

De skyline van Dubai met de Burj Khalifa
De skyline van Dubai met de Burj Khalifa

Door de enorme olievoorraden in de Verenigde Arabische Emiraten is het land Dubai in twintig jaar tijd veranderd van een uitgestrekte lege woestijn in een uitgestrekte woestijn vol met glazen wolkenkrabbers. Het land is momenteel een van de rijkste landen ter wereld. Door de gigantische welvaart is dit Arabische land ook rijk aan interessante feitjes.

Heb je weinig kennis van Verenigde Arabische Emiraten? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Abu Dhabi

Abu Dhabi is de grootste Emiraat en wordt bestuurd door de gelijknamige hoofdstad, wat tevens de hoofdstad van het gehele land is. De emiraat Abu Dhabi beslaat meer dan tachtig procent van het gehele land en is daarmee verantwoordelijk voor een groot deel van de inkomsten. Veel van de gigantische olievoorraden zijn dan ook gevonden in deze Emiraat. Het is heel eenvoudig om Dubai en Abu Dhabi met elkaar te combineren. 

B van Burj Khalifa

Sinds 2007 mag deze toren zich met haar 828 meter het hoogste gebouw ter wereld noemen. De toren huisvest 190 appartementen, een nachtclub, 's werelds hoogste restaurant en de hoogste moskee. In de toren is tevens het eerste hotel van modemerk Armani gevestigd. De Burj Khalifa is een van de meest opvallende gebouwen in Dubai.  Vraag gratis een offerte aan

C van Creek

De Creek van Dubai is de lagune waar de stad haar ontstaan aan te danken heeft. De lagune splitst de stad in tweeën en vormt nog steeds het kloppend hart van de stad. Hier zijn naast grote vrachtschepen ook dhows te zien. Dit zijn authentieke, traditionele Arabische zeilbootjes.

Een dhow op de Dubai Creek
Een dhow op de Dubai Creek

D van Dubai

Dubai is de grootste stad van de hele VAE en tevens de hoofdstad van de gelijknamige Emiraat. In Dubai zijn veel van de bekende bezienswaardigheden van het land te vinden, zoals de Burj Khalifa, Burj Al Arad en de palmeilanden. De stad barst van de rijkdom, overal hebben de grote modemagnaten een filiaal om de aandacht van de luxe sportauto's proberen te stelen. 

E van Emiraat

De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven emiraten welke allemaal een eigen Sjeik hebben. Ook gelden in alle emiraten andere wetten. Naast de bekende emiraten Dubai en Abu Dhabi zijn er nog Ajman, Fujairah, Sharjah, Ras Al-Khaimah en Umm Al-Qaywayn.

F van Ferrari World

In Abu Dhabi kun je Ferrari World vinden, een gigantisch overdekt attractiepark met het bekende sportautomerk als thema. Om het automerk eer aan te doen is snelheid ook bij het pretpark van zeer groot belang. Achtbaan 'Formula Rosso' bijvoorbeeld is tot op heden met haar topsnelheid van 240 kilometer per uur de snelste achtbaan ter wereld.

Ferrari World
Ferrari World

G van Golfstaat

De Verenigde Arabische Emiraten liggen aan de Perzische golf en kunnen zodoende een golfstaat genoemd worden. Aan de oostkant van de VAE liggen de emiraten Ajman, Fujairah, Sharjah en Ras Al-Khaimah. In deze emiraten liggen de stranden ook aan de Golf van Oman.

H van Hadjargebergte

Deze bergketen vormt het grensgebied met buurland Oman en is de ideale bestemming voor mensen die rust waarderen. In het berggebied woont dankzij de grillige, woeste rotsformaties praktisch niemand. Enkel in de uitlopers zijn veel mensen te vinden. Dankzij de minimale invloed van mensen is het Hadjargebergte een van de weinige plekken ter wereld waar de Arabische thargeit en Arabische luipaard nog voorkomen.

I van Islam

De islam is veruit de belangrijkste en meest invloedrijke religie in de Verenigde Arabische Emiraten. Meer dan driekwart van de inwoners bezoekt de moskee. Overal is de religie terug te vinden. Zo heeft het zeer sterk de klederdracht van de bewoners en bezoekers van het land beïnvloed. Ook is de religie van invloed op het juridische systeem. De Sharia, de islamistische wetgeving, is van mede van kracht in justitie.

J van Jumeirah Moskee

Dat de VAE bol staan van de moskeeën is bekend. Helaas zijn velen niet toegankelijk voor mensen die een ander geloof aanhangen dan de islam. De Jumeirah moskee in Dubai is hier een uitzondering op. Gelukkig maar want het is tevens een van de mooiste moskeeën binnen de Verenigde Arabische Emiraten. In de moskee kan een tour gevolgd worden waarin alles over het
religieuze pracht verteld wordt.

De Jumeirah Moskee
De Jumeirah Moskee


K van Kamelen

De kameel is jarenlang het vervoersmiddel van de Arabische wereld geweest en nog steeds spelen deze lastdieren een grote rol binnen de Arabische cultuur. In het stadje Al Ain , bij de grens met Oman, is er een beroemde markt waar deze dieren op authentieke wijze verhandeld worden. Precies zoals dat eeuwen geleden ook gebeurde.

L van het Lege Kwartier

Het Rub Al Khali ofwel Lege Kwartier is de grootste zandwoestijn ter wereld. De 650.000 vierkante kilometers duinen spreiden zich uit over Saoedi-Arabië, Jemen, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Het gebied staat bekend als een van de droogste en warmste plekken op aarde, wat verklaart dat er praktisch niemand woont. De naam 'leeg kwartier' is dus erg passend.

Duinen in het Lege Kwartier
Duinen in het Lege Kwartier

M van Mashbous

De emiratische keuken heeft invloeden vanuit de Arabische maar ook vanuit de Indische keuken. Verder zijn de bekende westerse specialiteiten in de twee metropolen ook goed te verkrijgen. Een bekend authentiek gerecht is Mashbous. Dit lokale pittige vleesgerecht wordt geserveerd met pittige rijst en kan in heel de VAE genuttigd worden.

N van Nieuwbouw

Doordat de olievoorraden pas in de jaren zestig zijn aangeboord is de rijkdom ook pas toen gekomen. Sinds die tijd zijn de emiraten in sneltreinvaart gemoderniseerd. Dit betekent dat alles nog gloednieuw is. Deze modernisatie is nog steeds in volle gang en de emiraten proberen dan ook tot de absolute top van wereldwijde ontwikkeling te horen.

O van Olie

De grote rijkdom hebben de VAE te danken aan de olievoorraden die het land rijk is. Op zes landen na hebben de emiraten de grootste olievoorraden ter wereld en het zijn deze voorraden die het land hebben getransformeerd van traditioneel Arabisch land vol nomaden tot een hypermoderne golfstaat.

P van Palmeilanden

De Palmeilanden in Dubai zijn een wereldberoemde kunstmatige eilandengroep vlak voor de kust van de metropool. De eilanden zijn kunstmatig aangelegd door een Nederlands baggerbedrijf en huisvesten grote families rijke arabieren. Van boven zien de eilanden er uit als een palmboom. Deze specifieke vorm heeft als voordeel dat ieder perceel aan het water ligt.

Palm Jumeirah
Palm Jumeirah

Q van Qatar

Ook deze emiraat staat bol van de olie en is hard op weg een van de modernste landen ter wereld worden. Qatar werd net als de Verenigde Arabische Emiraten in 1971 onafhankelijk van de Britten. Tijdens de oprichting van de VAE zou ook Qatar onderdeel worden van deze vereniging. Wegens gebrek aan consensus binnen het land ging dit niet door en bleef het onafhankelijk. 

R van Ras Al-Khaimah

Ras Al-Khaimah is een van de zeven emiraten en tevens de meest noordelijke. Van de zeven emiraten is Ras Al-Khaimah het meest divers. Zo zijn er naast woestijn ook mangrovebossen, bergen en stukken groen te vinden in deze Emiraat. Ook vind je in Ras Al-Khaimah heet water bronnen en vruchtbare landbouwgrond. Een zeldzaamheid in de VAE.

S van Sharjah

Ook Sharjah is een van de zeven emiraten en net als de anderen is ook de hoofdstad gelijknamig. Sharjah is van alle emiraten het meest conservatief. Alcohol is hier volledig verboden en ook wordt er meer waarde gehecht aan de klederdracht. Wellicht dat Sharjah hierdoor wel meerdere prijzen heeft ontvangen zoals UNESCO's “Arab Capital of Culture” en ISESCO's “Islamic Culture Capital.”

Sharjah Creek
Sharjah Creek

T van Thee

Zoals in veel Arabische landen is ook in de VAE thee een veel geschonken drank. De thee is veelal erg donker en wordt op smaak gebracht met mint, saffraan of kardemom.

U van Umm Al-Qaiwain

Umm Al-Qaiwain is verreweg de kleinste emiraat van de zeven wanneer het aankomt op inwoners. Umm Al-Qaiwain kan gezien worden als het tegenovergestelde van Dubai. Hier vind je nog geen gigantische glazen wolkenkrabbers en luxe hotels. Voor een glimp van hoe de emiraten eruit zagen voor de olie export moet je dus hier in Umm Al-Qaiwain zijn.

V van Valkerij

Een van de nationale sporten van de Verenigde Arabische Emiraten is de valkerij. De vogels spelen een prominente rol in de traditionele cultuur van de Emiraten. Ze werden veelvuldig gebruikt voor de jacht. Tegenwoordig worden de vogels nog steeds gehouden voor de sport. Op veel plaatsen delen de valkeniers graag hun kunsten met toeristen.

W van de Wereld

Naast de palmeilanden ligt er uit de kust van Dubai ook de eilandengroep 'de Wereld'. Deze kunstmatige microarchipel is gevormd naar de continenten van onze planeet en heeft als doel de absolute top te huisvesten. Ieder eilandje is een perceel en gaat het thuis van een enkele familie vormen. Naast huisvesting is het ook een toeristische attractie.

X van ?

Y van Yas Marina

Het circuit van Yas Marina is jaarlijks het decor voor de Grand Prix van Abu Dhabi. In november elk jaar komen de bolides uit de formule 1 hier om een van de twee nachtraces te rijden. Doordat het circuit gelegen is in de jachthaven van de stad heeft het zes jaar oude circuit al de bijnaam 'Arabisch Monaco' gekregen.

Het Yas Marina Circuit loopt onder dit hotel
Het Yas Marina Circuit loopt onder dit hotel

Z van Zandboarden

De hoge duiden van de Verenigde Arabische Emiraten bieden een unieke ervaring. Je kunt er namelijk prima zandboarden. Deze sport is vergelijkbaar met snowboarden, alleen dan in het zand. Vanuit Dubai en Abu Dhabi zijn er verscheidene tours te boeken die de sport voorstellen aan toeristen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen