Burj Khalifa - Hoogste gebouw ter wereld

Skyline Dubai met Burj al Khalifa
Skyline Dubai met Burj al Khalifa

De stad Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is de trotse bezitter van het momenteel hoogste gebouw ter wereld: een wolkenkrabber van 828 meter hoog, genaamd Burj Khalifa. Op elk denkbaar aspect wordt Burj Khalifa met superlatieven beschreven, want in vergelijking met andere grote gebouwen op aarde behoort deze wolkenkrabber toch tot de overtreffende trap. De unieke vormgeving van dit schitterende gebouw is het belangrijkste onderdeel waarop Burj Khalifa zich echt onderscheidt van andere bouwwerken!

Heb je weinig kennis van Verenigde Arabische Emiraten? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontwerp, architectuur & techniek

Het beroemde Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill uit Chicago had de grote eer om Burj Khalifa te ontwerpen. Een veelvoorkomende regionale woestijnbloem, Hymenocallis, is de grootste inspiratiebron voor het ontwerp van de toren. In het ontwerp van de wolkenkrabber is de vorm van het harmonieuze geraamte van deze prachtige bloem namelijk een belangrijke hoeksteen. Bovendien komen er patronen van de traditionele Islamitische architectuur in het ontwerp voor.

De abstracte vorm van de Hymenocallis is de basis voor de architectuur van Burj Khalifa. De toren is namelijk opgebouwd uit drie elementen rondom een centrale kern. Het gebouw heeft een Y-vorm met uitsparingen (die dienen als ‘terrassen’) aan elk van de drie vleugels en dit geheel zorgt voor een stabiele structurele formatie. De centrale kern van het gebouw vloeit in de top uiteindelijk uit in een gebeeldhouwde torenspits. Het Y-vormige vloerplan zorgt voor een optimaal uitzicht over de Arabische Golf vanuit alle hoeken.

De toren is in het bezit van de hoogste liftinstallatie ter wereld en heeft om deze reden ook
’s werelds snelste liften. Een lift kan 21 personen vervoeren en zoeft met een snelheid van bijna 65 km/u door het gebouw omhoog en omlaag.

Bestemming

Er zijn verschillende bestemmingen voor Burj Khalifa. Zo is een groot deel van het gebouw gereserveerd voor het Armani Hotel Dubai. Het hotel bestaat uit een aantal luxueuze Armani Suites en er is onder andere een spa waar je je heerlijk kunt laten verwennen en helemaal tot rust kunt komen. Het stijlvolle hotelinterieur is ontworpen door modeontwerper Giorgio Armani himself.

Op de verdiepingen 45 t/m 108 zijn zeer luxe appartementen gevestigd, die voor privégebruik bedoeld zijn. De overige verdiepingen worden voor het merendeel in beslag genomen door kantoorruimtes. Op verdieping 122 is nog een restaurant gevestigd en verdieping 124 is het publieke observatiedek van de toren. Er zijn ook enkele exclusieve Sky Lobbies te vinden op de verdiepingen 43, 76 en 123, die voorzien zijn van een zwembad dat voor een deel binnen is, maar doorloopt naar één van de ‘terrassen’ buiten, zodat het mogelijk is om van binnen naar buiten te zwemmen.

Bovendien herbergt het Burj Khalifa een grote bibliotheek (toegankelijk voor alle bewoners), een aantal ontmoetingsplaatsen en de Burj Khalifa Gourmet Market, een gastronomische convenience store. Ten slotte vormt het gebouw het middelpunt van een multifunctioneel complex en dat omvat onder meer de Dubai Mall, het grootste winkelcentrum ter wereld. Burj Khalifa ligt aan een kunstmatige vijver met daarin de grootste fontein ter wereld, waarin om de zoveel tijd een spectaculaire watershow te zien is. Vraag gratis een offerte aan

Interieur & kunst

De basiselementen voor het interieur van de openbare ruimtes in het bouwwerk zijn glas, roestvrij staal en gepolijste donkerkleurige stenen. Deze elementen worden gebruikt in combinatie met de zilveren vloer van travertijn, de muren van Venetiaans pleisterwerk en handgemaakte vloerkleden en dit alles bij elkaar geeft een schitterend aanzicht. De lokale cultuur was een grote inspiratiebron voor het interieur en daarbij werd vooral in het achterhoofd gehouden dat Burj Khalifa al bekend staat als mondiaal icoon.

Burj Khalifa en de omliggende Emaar Boulevard worden gesierd door meer dan 1000 kunstwerken van vooraanstaande artiesten afkomstig uit het Midden-Oosten en internationale artiesten. Bij het vervaardigen van de meeste kunstwerken werd opgedragen dat het werk een eerbetoon moest worden aan de gedachte van wereldwijde harmonie. De geselecteerde kunstwerken hebben het doel verschillende culturen en samenlevingen als het ware te verbinden. Burj Khalifa was namelijk een internationaal samenwerkingsverband, waar deze kunstwerken symbool voor staan.

Records

Het hoogste gebouw ter wereld van 828 meter hoog en met meer dan 160 verdiepingen breekt natuurlijk vele bestaande records en dus is Burj Khalifa nu in het bezit van de volgende records:
* Hoogste gebouw ter wereld
* Hoogste op zich zelf staande bouwwerk ter wereld
* Hoogste niet overdekte observatiedek ter wereld
* Hoogste aantal verdiepingen ter wereld
* Hoogste bewoonde verdieping ter wereld
* Lift die de langste afstand ter wereld aflegt
* Grootste dienstverlenende lift ter wereld.

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen