Gratis reisvoorstel aanvragen

Op zoek naar walvishaaien

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Tofo (Mozambique) , B. Vilanculos
Periode: juli 2009
Vervoer: Truck
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika wil ik ook graag een bezoek brengen aan Mozambique omdat ik walvishaaien wil zien! Ik boek een overlandpakket bij Compass Travel omdat het openbaar vervoer niet echt goed georganiseerd is. De reis begint in Tofo en gaat via Vilanculos en Barra Point.

Grensovergang

Via Swaziland komen we aan bij de grens van Mozambique. De gids en chauffeur doen erg hun best om ons snel en makkelijk de grens over te krijgen. Toch gaat dit nog niet zo snel als dat we willen. We moeten in de rij staan, paspoort stempelen, auto controleren en het visum betalen. Na een aantal uren zijn we dan eindelijk in Mozambique! De wegen zijn erg slecht in Mozambique. We gaan geld wisselen, maar moeten dit snel doen want het is al laat in de middag. We proberen nog bezienswaardigheden te vinden, maar we kunnen zo snel niks vinden. Dan maar wachten. Het is al donker geworden als we aankomen op de camping van Casa Lisa. We gaan hier voor 1 nacht slapen. We gaan verder richting Maputo, maar stoppen onderweg genoeg om de benen te blijven strekken. Elke keer dat we stoppen komen er kinderen naar ons toe. Ze zijn blijkbaar erg nieuwsgierig. Af en toe zie je dat er ouders mee komen, maar dat is maar zelden.

Steenbokskeerkring

We stoppen bij de Steenbokskeerkring. Er staat een bordje, maar verder zie je helemaal niets. Ik weet niet wat het betekend en vraag me af of de lokale bevolking dat wel weet. Als dit niet het geval is, is het bordje er denk ik neergezet door toeristen. Meestal geef een bord aan dat je ergens kunt overnachten of kunt eten. Hier zal dat wel niet het geval zijn, want Mozambique is nog niet echt een toeristenland.

Bordje met Steenbokskeerkring
Bordje met Steenbokskeerkring

Tofo

We komen na een lange reisdag aan in Tofo. Er zijn hier een aantal terrasjes en duikscholen te vinden. Ook is er een leuke markt te vinden waar je verschillende producten kunt kopen. Ik pak mijn camera, maar word door iedereen aangekeken. Ik vraag netjes of ik foto's mag maken. Geen probleem, ga je gang word mij verteld. Ik zie dat een van mijn reisgenoten een artiest aan het worden is. Van ballonnen maakt hij grappige figuurtjes voor de kinderen. Iedereen word hier blij van en ik geniet van de blije gezichten.

Duiken

Als we gaan duiken, gebeurt dit via een boot. Het is de bedoeling dat je ervoor zorgt dat de boot zo ver mogelijk het water in gaat. Pas als het water dieper wordt, gaat de motor aan. Onderweg zien we dolfijnen zwemmen. Wanneer we gaan duiken zien we koraalduivels, bladvissen, schorpioenvissen, hengelaarsvissen, nem's en slakken. Jammer genoeg is hier nog geen koraal te zien. Daarvoor moeten we meer naar het noorden. Wel zien we nog pijlstaartroggen en een gitaarhaai.

Duiken in Mozambique
Duiken in Mozambique

Whale watching

Wanneer je in een rubberboot zit, word er goed opgelet of er ergens een walvishaai gespot word. Als er een gevonden is, word je naar beneden gelaten en kun je met ze snorkelen. Jammer genoeg zien wij, op dolfijnen en bultrugwalvissen na, geen walvishaai.

Inhambane

De eerste keer stoppen is al vrij snel, Inhambane. Je kunt zien dat dit vroeger een handelsstad is geweest. Er staan nog diverse huizen uit deze tijd. Onze reisleider besluit om de markt te bezoeken en ik ga mee. Ik vind het leuk om te zien wat mensen verkopen en hoeveel moeite ze daarvoor doen. Daarnaast doen de kopers erg hun best om het product zo goedkoop mogelijk mee te krijgen. Ze snappen wel dat wij geen potentiële kopers zijn en stoppen weinig energie in ons.

Dhow

We lezen de reisbeschrijving en komen erachter dat het leuk moet zijn om met een traditionele zeilboot de baai over te steken. Dat is nou eens een goed idee! De truck komt aan de overkant van de baai ons weer ophalen. Wanneer we een Dhow willen huren, blijkt die er helaas niet te zijn. Er zijn wel Dhow's, maar die kunnen ons niet naar de overkant brengen. Dan maar met een gewone boot. De boot is echt overvol, plafond te laag, warm en ik denk dat ik ook nog een zeeziek word. Gelukkig zegt een van de medewerkers dat ik mee naar het achterdek mag. Wat een eer is dat!

Maxixe

Aan de overkant is er veel handel. De mannen en vrouwen sjouwen beide met vele spullen. De een haalt de producten van de boot af, de ander legt de spullen er weer op. Leuk om te zien. Er zijn ook nog vrouwen die met sinaasappels rondom toeristen lopen om iets te verkopen. Vlakbij de haven zit een restaurant waar we besluiten te eten. Helaas laat het eten te lang op zich wachten en krijgen we uiteindelijk een soort van hamburger. Niet echt het eten waar ik op zat te wachten. Wel kunnen we nu mensen bekijken. Ook leuk om te doen.

Vilanculos

We hebben er weer een lange rit opzitten en zijn aangekomen in Vilanculos. De huisjes waar we in slapen zijn van steen en er is bar weinig sanitair te vinden. We eten in een restaurant wat bij de huisjes hoort. Verder valt er bijna niks te beleven in Vilanculos. Gelukkig zijn er nog wel een paar supermarkten te vinden.

Duiken

Wat een mooie zee heeft Mozambique. Hoe verder we naar het noorden gaan, hoe kleurrijker de zee word. Waar we eerst alleen maar rotsen zagen, zien we nu ook al koraal. We komen onderweg maanvissen, lipvissen, garnalen, koraalduivels en schildpadden tegen! Met de boot varen we tussen zandduinen door. Een mooi contrast is dat het water turquoise blauw is en de duinen parelwit tot lichtgeel zijn. Hoe saai we Vilanculos ook vinden, dit maakt al heel wat goed!

Barra Point

Wat een pech hebben wij met de truck. We verlaten gelukkig de hoofdweg, maar er blijkt toch een spoedreparatie nodig te zijn. Dan maar weer die truck uit. We staan buiten te wachten totdat de chauffeur het motorblok en de remschijven heeft gemaakt. Er komt ondertussen maar weinig verkeer de hoofdweg over. Vreemd, want deze weg wordt veel gebruikt. Ondertussen komen er een aantal mensen vragen wat wij aan het doen zijn. Na nog een stuk over de hoofdweg te hebben gereden komen we eindelijk aan in Barra Point. We rijden nu over zandwegen en kleine huisjes komen al in zicht. De zon gaat onder en er komen steeds meer mensen te voorschijn. Ik zie onderweg nog diverse markten. We stoppen bij een markt om een kreeft te halen. Die eten we vanavond lekker op!

Duiken

Ons houten huisje is erg mooi, maar wel ver van de vloedlijn af. Het is even zwoegen voordat we daar aankomen. Gelukkig ligt de duikschool wel dicht bij. Met een trailer worden onze spullen naar de duikschool gebracht. In de zee zien we vele mooie bladvissen, slakken, koraalduivels en een small eye mantaray. Deze is zeldzamer dan de gewone manta's. Ik probeer hem te fotograferen, maar jammer genoeg blijft mijn camera een aantal keren hangen. Gelukkig heb ik hem wel kunnen bewonderen!!

Walvishaaien

We gaan nog een keer een sealife safari doen. We willen toch graag de walvishaaien bezichtigen. We zien weer veel dolfijnen en walvissen, maar jammer genoeg zijn de walvishaaien nergens te bekennen.

Walvissen spotten
Walvissen spotten

Mangroves

Met de jeep gaan we 's avonds naar een resort. We kijken uit over de mangrovebossen terwijl de zon onder gaat. Een schitterend uitzicht wat ik echt voor geen goud had willen missen.

Lees meer verhalen van Jenny.

Heb je interesse in een reis naar Mozambique? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Mozambique, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen