Gratis reisvoorstel aanvragen

Reizen in Georgië

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Tbilisi (Georgië)
Periode: mei 2008
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Diverse

Foto van deze vakantie

Inmiddels heb ik meerdere keren Georgië bezocht. Dankzij mijn werkzaamheden in het toerisme heb ik er inmiddels een vriendenkring opgebouwd. Zij weten mij altijd weer opmerkelijke en interessante wetenswaardigheden over hun moederland te vertellen. Deze wetenswaardigheden en mijn ervaringen deel ik graag met jullie.

Georgië heeft ontzettend veel te bieden. Bovendien zien ze toeristen als een geschenk van God, dus voel je vooral welkom! De regering wil het toerisme tot belangrijkste bron van inkomen maken en daar werken ze hard aan. De wegen zijn gerenoveerd, er zijn vijf sterren hotels in Tbilisi en veel gezellige restaurants. De Georgiërs hebben een erg relaxte levensstijl en nemen graag de tijd voor dingen.

Gastvrijheid in Georgië

De Georgische mensen zijn bijzonder gastvrij. Ze willen graag weten waar je vandaan komt en er ontstaan makkelijk contacten. Voor je het weet zit je bij hen aan tafel om wat te eten en wordt de lokale sterke drank Yaya ruim geschonken.

Zomervakantie

Ik kom aan op het nieuwe vliegveld van Tblisi en aan de overkant ligt het eveneens nieuwe treinstation waar de trein je in een paar minuten naar de stad brengt. Er is veel veranderd sinds ik de laatste keer in Georgië was. Er wordt hard gewerkt aan de infrastructuur en oude huizen zijn opgeknapt. Op het vliegveld worden we opgehaald door Mako, werkzaam op de afdeling Toerisme van het Ministerie van Economische Ontwikkeling. Zij zal ons de rest van onze reis assisteren. We worden naar hotel Europa gebracht. Het hotel ligt in een van de buitenwijken van de stad en heeft ouderwets ingerichte en eenvoudige maar goedkope kamers.

Tbilisi is een oude kleurrijke stad. Het recente Russische verleden heeft veel sporen nagelaten maar er is sindsdien al veel veranderd, in positieve zin. Hoewel de hoofdstad naar eigen zeggen in Azië ligt komt deze erg Europees over. Er zijn veel restaurants en uitgaansgelegenheden. Bezoek een van de concertzalen en het Operagebouw. Sla ook het Openluchtmuseum niet over. Hier vind je diverse boerderijen en huizen uit alle streken van het land op één plek verzamelt.

We maken onder andere een rit van 300 kilometer over de militair highway over de Kaukasus, de hoogste bergen van Europa, tot 7 kilometer voor de Russische grens, vanaf dan kunnen we niet meer verder. We komen onderweg langs het Ananure fort, Gudauri en Kazbeki. In dit dorp verdiende men vroeger aan de passerende vrachtwagens op weg naar Rusland, maar sinds de grens dicht is en de vrachtwagens weg blijven is er geen brood meer te verdienen. Hier hopen ze dan ook dat de grens snel weer open gaat. Als we terugkomen van de prachtige tocht dineren we in een bijzonder restaurant in de stad Mtskheta. De tafeltjes zijn in hutjes rondom een waterval geplaatst.

Ook bezoeken we de stad Gori. Hier staat het geboortehuis van Stalin. Dit heb ik echter een vorige keer al gezien en hoef ik niet nog eens te zien. Veel interessanter vind ik het machtige fort dat op een heuvel staat. We blijven niet lang in Gori want we zijn op weg naar de grottenstad Upliststikh. Onderweg passeren we een aantal kleine dorpjes en hier valt ons op dat deze verschillende kleuren deuren en schuttingen hebben. In het ene dorp zijn ze bijvoorbeeld geel, in het andere blauw. Een erg leuk gezicht! De grottenstad bestaat uit zachte rotsen waar zo'n 20.000 mensen hebben gewoond. De nederzetting is gebouwd in de 17e eeuw voor Christus en later steeds aangepast. In deze grotten waren onder andere bakkerijen, twee theaters en een koningshof gevestigd. Tegenwoordig worden er af en toe oude spelen en festivals gehouden. Helaas worden de grotten nog niet door veel toeristen bezocht. Op de terugweg bezoeken we de stad Borjomi. Hier bevinden zich warmwater bronnen die door velen als geneeskrachtig worden beschouwd. In de straten rondom de bronnen worden watercontainers van vijf liter verkocht die je kan vullen met het water.

De derde dag rijden we door de streek Signagi, een van de belangrijkste wijnstreken met onmetelijke druivenvelden aan de kant van de weg. We bezoeken het zeer geïsoleerd gelegen nonnenklooster Bobebe. In de kloosterkerk liggen de overblijfselen van de heilige Nino die in de 4e eeuw het Christendom naar Georgië zou hebben gebracht. Uiteindelijk komen we aan in Signani, het Las Vegas van Georgië waar je 24/7 kunt trouwen of scheiden.

Tijdens onze reis bezoeken we ook de rots stad Vardzia. De stad is te bereiken door een spectaculaire rit door de Semi woestijn. Het is een rotswand waarin zich verschillende woningen en kerken bevinden. Over het algemeen bestaan ze uit kamers die uitgehouwen zijn uit de rotsen, 13 etages hoog, die via looppaden en trappen aan elkaar verbonden zijn. Vardzia stamt uit de 12e eeuw en op het hoogtepunt woonden er 50.000 mensen. In de kerken bevinden zich veel mooie en kostbare fresco's.

Wintersport

Op een van mijn reizen ben ik wezen skiën in het gebied Gudauri in de Kaukasus. Voor wintersport is dit een heel goedkope optie en bovendien is de sneeuw er geweldig. Vanaf Nederland vlieg je in een paar uur naar de Georgische hoofdstad Tiblisi en van daaruit rij je in twee uur naar het gebied. De rit zelf is ook geen straf, je rijdt onder andere langs een groot diepblauw meer waar een fort staat. Hier zijn nog kerkjes uit de antieke tijd bewaard gebleven en zijn restanten van muurschilderingen te vinden. Toen Georgië nog geen eigen republiek was werden de muurschilderingen met witte kalk bedekt, omdat de godsdienst niet toegestaan was.

In Gudauri zijn veel grote hotels met entertainment maar ook kleinere hotelletjes en pensions. Deze liggen allemaal aan of dichtbij de skipistes. Ik verbleef in hotel Trusco, met sneeuw voor de deur en de liften op loopafstand. Er lag behoorlijk veel sneeuw. Dit is echter niet zo gek, want de bergen in Georgië behoren met 5.642 meter tot de hoogste van Europa. De helikopter brengt je tot een hoogte van 4.200 meter, waarna je lekker kunt afdalen in de sneeuw. Er zijn skipistes voor elk niveau en kun je er ook langlaufen en snowboarden. In Georgië kun je vanaf half november tot eind april goed skiën. De laatste keer was ik er half mei en zelfs toen kon ik lekker in mijn T-shirt nog de berg af.

Een ander wintersportgebied is Bakuriani. Dit gebied is met name geschikt voor families met kinderen. Naast skiën worden er hier namelijk ook allerlei andere activiteiten aangeboden, zoals paardrijden, sleetje rijden en schaatsen. Bakuriani ligt in het gebied Trialeti op 1.700 meter boven zeeniveau en is met name bekend vanwege de internationale wedstrijden die hier worden gehouden.

Georgische Wijnen

Ik hou van wijn, maar ik ben absoluut geen kenner. Ik drink de wijn van het land waar ik op dat moment ben, dus in Georgië dronk ik Georgische wijnen. Het land kent heerlijke wijnsoorten; elke streek waar druiven groeien heeft zijn eigen soort. Er zijn ook streken waar speciale druiven voor de wijn worden geproduceerd. Hierover kun je alles te weten komen tijdens een wijntour.


Druivenstronk, Georgische Wijnen
Druivenstronk, Georgische Wijnen


Tijdens mijn eerste reis verbleef ik tien dagen in het Shavnabadaklooster. Daar bleek dat de monniken een enorme voorraad wijnen hadden. Deze bewaarden ze gebotteld in stenen vaten in de kelder. Ze verzamelen wijnen uit Georgië, deze bewaren ze in grote aardewerken kruiken en bottelen deze vervolgens, wanneer de wijn rijp is, met de hand. De kurk werd met een hamer in de fles geslagen en daarna werden de etiketten handmatig op de flessen geplakt, prachtig om te zien!

Georgië stelt dat ze aan de wieg van de wijncultuur stond. Gouden wijnbekers uit lang vervlogen tijden moeten hier als bewijs voor dienen. In de hoofdstad Tblisi is tevens een wijnkelder te bezoeken waar wijnen uit de 19e eeuw opgeslagen liggen. Volgens hen is ons woord 'wijn' afgeleid van het Georgische woord 'ghivino'. In de Oudheid werd hier al wijn verbouwd, gebotteld en gedronken. Tijdens opgravingen zijn onder meer wijnstokken en waterkruiken gevonden die tot 7.000 voor Christus zijn gedateerd. In oude geschriften wordt ook gesproken over de hele werkzaamheden van Georgische wijnen.

Om nog meer van de Georgische wijnen te weten te komen heb ik op een van mijn reizen de familie van mijn reisleidster bezocht. Zij hadden zelf wijnranken en maakten diverse wijnsoorten. In september worden de druiven geplukt en ik was uitgenodigd om te helpen bij de oogst en uiteraard om het oogstfeest mee te maken. Daarnaast heb ik op mijn wijnreis een wijnfabriek bezocht. Deze lag niet ver van Tbilisi en bezat een oude en stoffige wijnopslag waar flessen in nissen en kelders liggen te rijpen. De oudste flessen dateren uit 1830.

oude, stoffige wijnflessen in kelders
oude, stoffige wijnflessen in kelders


Ook heb ik kennis gemaakt met de Tamada ceremonie. Bij deze ceremonie wordt er één persoon uitgekozen, vaak de oudste of belangrijkste van de groep, die op allerlei onderwerpen een toost uitbrengt. Gedurende de ceremonie worden sterke verhalen verteld, nationale liederen gezongen, gedanst en is er straatmuziek en vermaak.

Zijderoute

De zijderoute is een handelsroute die van Azië naar Europa liep. De historie van de zijderoute gaat terug tot de 2e eeuw en werd niet enkel gebruikt als handelsroute maar ook als plaats waar nieuwe ambachten, technologieën, ideeën en geloven werden uitgewisseld. De wegen van de Grote Zijderoute strekken zich uit over de landen van Centraal Azië en de Kaukasus. Vanuit het Oosten kwamen er luxe producten die niet in het Westen te krijgen waren, zoals kruiden, wierook, ivoor, keramiek. Het Westen bracht op hun beurt wol, bont, goud en edelmetalen naar het Oosten. Talrijke marktsteden zijn langs deze route ontstaan en veel historische monumenten zijn bewaard gebleven. Vanwege het cultureel erfgoed wordt de zijderoute gezien als een van de aantrekkelijkste toeristische bestemmingen.

Een voorbeeld van een reis is de route van de zuidelijke Kaukasus naar Centraal Azië. Hierbij worden de volgende landen aangedaan: Armenië, Georgië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizstan en Kazachstan.

Tblisi, oude stad, hoofdstad
Tblisi, oude stad, hoofdstad

Heb je interesse in een reis naar Georgië? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Georgië, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen