Klimaat AlbaniŽ

Strand van AlbaniŽ
Strand van AlbaniŽ

Albanië is een nog redelijk onontdekt vakantieland, gelegen in de Balkan. De omliggende landen zoals Griekenland, Kroatië en Bulgarije zijn al een stuk populairder onder de toeristen. Waarom is Albanië dan nog niet bekend als vakantieland? Dat is een lastige vraag, maar aan het klimaat van Albanië zal het zeker niet liggen, zoals je hier kunt lezen. 

Berat, Albanië
Berat, Albanië

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Albanië heeft twee verschillende klimaatzones. De kust van Albanië beschikt over een mediterraan klimaat. Dit wil zeggen dat dit gebied lange, hete zomers kent die worden afgewisseld met natte, maar milde winters. In het binnenland van Albanië heerst een landklimaat. Ook hier zijn de zomers warm, maar de winters zijn hier streng met een grote kans op sneeuw. Het klimaat van Albanië wordt sterk beïnvloed door de ligging van het land. Zowel vanuit de Adriatische Zee als de Albanese Alpen worden de temperaturen beïnvloed. Hierdoor kan het weer in Albanië zeer wisselvallig zijn. Lange, warme periodes kunnen abrupt beëindigd worden door heftige regenbuien. 

Korab gebergte
Korab gebergte

Zomer

Albanië heeft vooral in kustgebieden lange, hete zomers. De maximumtemperatuur in de zomermaanden juli en augustus ligt rond de 30 graden, maar kan in sommige gevallen oplopen tot wel 40 graden. Doordat Albanië een zeer wisselvallig klimaat heeft, zijn mogelijke hittegolven vaak van korte duur en worden ze afgewisseld met heftige regen- en soms zelfs onweersbuien. Saranda, een stad aan de Ionische kust ter hoogte van het Griekse eiland Corfu, heeft de meeste zonuren per jaar. Hier kan het aantal zonuren oplopen tot bijna 3.000 uur, terwijl de rest van Albanië een maximaal aantal zonuren van gemiddeld 2.400-2.500 heeft. Vooral in juli en augustus is het aantal zonuren hoog. 

Saranda
Saranda
Vraag gratis een offerte aan

Winter

Vooral aan de kustgebieden van Albanië kun je spreken van milde winters. De temperatuur zal hier overdag zelden onder de 10 graden dalen en ook 's nachts blijft de temperatuur boven het vriespunt. In het binnenland is de winter een stuk kouder. Toch krijgen de kustgebieden vrijwel iedere winter te maken met een korte periode waarbij er lichte vorst is overdag. Vooral in de hoger gelegen gebieden in de Albanese Alpen kan de temperatuur behoorlijk ver onder het vriespunt dalen en is de kans op sneeuw zeer hoog. Deze koude winterperiode met sneeuw en vorst duurt van ongeveer eind november tot begin maart. 

Llogara pass, Albanië
Llogara pass, Albanië

Neerslag

In Albanië valt relatief veel neerslag vergeleken met de omliggende landen. Gemiddeld valt er per jaar zo'n 1.300 mm regen. Dit kan verklaren waarom Albanië een minder populair vakantieland is, aangezien de omliggende gebieden veel minder te maken krijgen met neerslag. De hoeveelheid regen verschilt echter behoorlijk per gebied. Vooral in het noorden van het land valt veel regen, hier kan de totale jaarlijkse neerslag oplopen tot wel 2.000 mm. Als je in de zomermaanden naar de kust op vakantie gaat, zul je hier niet veel minder last van neerslag hebben en geniet je van de prachtige, onontdekte Albanese stranden. In de zomermaanden juni, juli en augustus valt minder neerslag dan in de rest van het jaar. Vanaf oktober neemt de neerslag sterk toe.

Alles weten over Albanië? De top 5 van de mooiste excursies vindt je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen