Top 5 bezienswaardigheden DurrŽs

De havenstad DurrŽs
De havenstad DurrŽs

Met ruim 115.000 inwoners is de havenstad Durrës de tweede stad van Albanië. De stad ligt in het westen van Albanië aan de Zwarte Zee. Durrës beschikt niet over een eigen vliegveld, maar vanuit de hoofdstad Tirana kun je de trein nemen. De ligging aan de Zwarte Zee en de vele historische invloeden maken van Durrës een bijzondere vakantiebestemming.

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Amfitheater Durrës

Het grootste amfitheater op de Balkan werd in de 1e eeuw door de Romeinen gebouwd. Het theater bood plaats aan 15.000 mensen. In de 4e eeuw verloor het zijn functie als theater en werd het gebruikt voor nieuwe doeleinden. Zo werd er onder de tribunes een kapel gevestigd, waarvan een mozaïek goed bewaard is gebleven. Het amfitheater raakte in de vergetelheid toen het in de late Middeleeuwen werd overbouwd. In de 20e eeuw werd het ontdekt bij het aanleggen van een wijnkelder. Hierna is het opgegraven en blootgelegd.

2. Koninklijke villa van koning Zog

De Koninklijke Villa was het zomerverblijf van koning Zog en werd gebouwd in 1937. Tijdens het monarchale bewind werd het gebruikt door de Albanese koninklijke families en nog steeds staat het symbool voor de monarchie. De villa werd door de zakelijke gemeenschap in Durrës aan koning Zog cadeau gedaan als teken van welvaart. Tijdens het communistische regime werden hier veel communistische leiders als gast ontvangen, waaronder de leider van de Sovjet-Unie Nikita Chroesjtsjov. In 1997 is de villa vernield tijdens de onlusten in Albanië. In 2007 is het paleis weer gerestaureerd.

Vraag gratis een offerte aan

3. Archeologisch Museum Durrës

Het grootste archeologisch museum van Albanië is sinds 1951 gevestigd in Durrës. De collectie bestaat voor een groot deel uit artefacten uit de oude Griekse, Hellenistische en Romeinse periode. Deze voorwerpen zijn gevonden op de plek waar de Romeinen vroeger de stad Dyrrhachium stichtten. Hoogtepunten zijn de gedenkstenen van Romeinse graven, stenen sarcofagen, een ellipsvormig kleurrijk mozaïek met de naam Schoonheid van Durrës en een verzameling miniatuur bustes van Venus, die uit de tijd stammen dat Durrës het centrum van de Venusverering was. Ten noorden van het museum liggen de overblijfselen van de 6e eeuwse Byzantijnse stadsmuur.

4. Kasteel van Durrës

Het kasteel van Durrës werd in de 5e eeuw gebouwd door de keizer van het Byzantijnse Rijk, Anastasius I. Hij zorgde ervoor dat Durrës één van de meest versterkte steden aan de kust van de Adriatische Zee werd. De overgebleven muren zijn 4,5 meter hoog en er zijn drie ingangen van een aantal fortificatietorens bewaard gebleven. Het kasteel speelde in 1939 een belangrijke rol toen fascistische Italianen de stad binnenvielen. Vanuit het kasteel probeerde een klein leger van 360 Albanezen, voornamelijk gendarmes en stedelingen, de aanval af te weren. Met drie machinegeweren en een aantal handvuurwapens lukte het enige tijd om de vijand op afstand te houden totdat een groot aantal tanks van de Italiaanse schepen kwam. Binnen vijf uur hadden de Italianen de stad terugveroverd. De Italiaanse invloeden in Durrës zijn nog steeds erg groot.

5. Strand: Plazhi i Durrësit

Dit strand is het grootste en meest bezochte strand Het strand is 10,5 kilometer lang en een aantal grote hotels zijn hier gevestigd. Het strand is een populaire vakantiebestemming voor mensen uit Albanië, Kosovo en Macedonië. Jaarlijks komen er ruim 60.000 toeristen op af.Alles over de top 5 excursies in dit verrassende vakantieland lees je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

10 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen