Mooiste steden van AlbaniŽ

Albanie is verrassend mooi!
Albanie is verrassend mooi!

In het oosten van Europa ligt het bijzondere en bergachtige Albanië. Het Albanese landschap is prachtig en er zijn diverse steden die in dit landschap liggen, zowel aan zee als midden in de bergen. De mooiste steden van Albanië zochten wij voor je uit!

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gjirokastra

Een van de mooiste steden van Albanië is Gjirokastra, de stad die niet voor niets sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een van de oudste steden van het land met enorm veel cultuur. Zo staat de stad bekend om de duizend trappen en de leuke huisjes die gebouwd zijn in typisch Albanese stijl. Je hebt echt het gevoel in de middeleeuwen te lopen. Er zijn smalle straatjes, een imposant kasteel, middeleeuwse huisjes en veel musea. Gjirokastra is dan ook een echte museumstad. Ook zijn er diverse imposante bezienswaardigheden als het huis van Enver Hoxha, de bazaar en de Moskee van Gjirokastër. Ook het het bezoeken van het nationale Folkorefestival van Gjirokastra erg leuk.

mooiste steden
mooiste steden

Berat

Berat is de negende grootste stad van Albanië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Berat straalt een veelbewogen geschiedenis uit waarbij verschillende religieuze en culturele gemeenschappen door de eeuwen heen in de stad hebben gewoond. In de stad staat een kasteel, genaamd Kala, en is gebouwd in de 13e eeuw. De oorsprong van het kasteel gaat echter terug tot voor de 4e eeuw voor Christus. De stad bevat tevens veel Byzantijnse kerken die voornamelijk uit de 13e eeuw stammen, net als de verschillende moskeeën gebouwd in het Ottomaanse tijdperk (1417).

Berat
Berat
Vraag gratis een offerte aan

Butrint

Butrint is een oude Griekse stad in Albanië en een belangrijke archeologische plaats met veel monumenten. Butrint wordt al bewoond sinds de prehistorie en bevat onderdelen uit de Griekse, Byzantijnse, Romeinse en Venetiaanse tijd. Voor liefhebbers van geschiedenis is deze plaats zeker een aanrader. De huidige archeologische site is een verzamelplaats van ruïnes die elke periode uit de ontwikkeling van de stad vertegenwoordigen. Sinds 1992 staat Butrint op de Werelderfgoedlijst. De akropolis is goed bewaard gebleven en kan nog bezocht worden, net als de kapel, het kasteel en het Romeinse bad.

butrint
butrint

Korçë

Korçë ligt op slechts een aantal kilometers van de grens met Macedonië en Griekenland en is een stad met een bijzondere cultuur. De stad is diverse keren door Griekenland bezet geweest en ook is het nog een tijd door Frankrijk bestuurd. Korçë heeft een heel werelds karakter. De Kathedraal van de Opstanding van Christus kenmerkt de stad. Ook heeft de Orthodoxe kerk hier zijn thuisbasis. Bezienswaardigheden die het bezoeken zeker waard zijn is onder andere de bazaar en het Nationaal Museum van Middeleeuwse Kunst, wat misschien wel het meest unieke iconenmuseum van het land is. Ook het mooie archeologisch museum, met tal van archeologisch materiaal brengt je weer op de hoogte van de geschiedenis van Albanië.

mooiste steden
mooiste steden

Krujë

In het westen ligt Krujë, een stad op 20 kilometer afstand van Tirana, en heeft zijn naam te danken aan het woord 'waterbron' in het Albanees; krua. In de 4e eeuw na Christus werd de citadel het belangrijkste Illyrische fort van het gebied. De stad werd bezet door de Ottomanen en in 1443 werd het Kruja kasteel gebouwd. De stad staat ook wel bekend omdat Skanderberg die gedurende een aantal decennia woonde in het kasteel en zo de Turken tegenhield. Het kasteel is dan ook een belangrijke bezienswaardigheid. Voor toeristen is de bazaar en het museum in het kasteel leuk om te bezoeken.

Kruje
Kruje


We noemen ook nog Saranda, een toeristische stad aan de Riviera van Albanie. Het is niet zo zeer een mooie stad, maar wel een echte trekpleister vanwege de grote hoeveelheid aan barretjes, restaurants, en bijzonder mooie stranden in de omgeving. Saranda heeft een levendige boulevard met accommodaties. Ten Zuiden van Saranda ligt nog Ksamil, eigenlijk meer een dorpje dan een stad, temidden van het Butrint Nationaal park. De ligging van dit park, vrijwel aan zee met een enorme hoeveelheid aan kristalheldere baaien en stranden maakt het een prima strandbestemming. Je vindt er geweldige snorkelplekjes. 

Meer over de top 5 excursies van Albanië lees je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,3

Gerelateerde artikelen