Mooiste plekken AlbaniŽ

RuÔnes in Butrint
RuÔnes in Butrint

Albanië is een klein land in het zuidoosten van Europa. Dat het land klein is wil niet zeggen dat er niets te zien is. Albanië heeft namelijk schitterende plekken die zeker een bezoek waard zijn. Net als de populaire vakantielanden Griekenland en Turkije ligt Albanië aan de Ionische Zee en het land heeft prachtige stranden. Ook aan historische plekken en mooie natuurgebieden komt Albanië niks tekort. Benieuwd welke plekken dit zijn? Je vindt de mooiste plekken van Albanië hier!

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Het amfitheater in Butrint

Butrint is onderdeel van het oude Albanese cultuurlandschap. Deze stad was eerst een Griekse kolonie, daarna werd het een Romeinse stad en als laatste was het een bisdom. Verder was de stad een belangrijke tussenstop op de handelsroutes. In de late middeleeuwen werd de stad onbewoond doordat er moerassen ontstonden. Nu vind je er nog ruïnes die je een beeld geven van de verschillende periodes die de stad heeft doorgemaakt. Enkele voorbeelden van de ruïnes zijn het amfitheater, verschillende basilieken en restanten van een viaduct.

Het amfitheater in Butrint
Het amfitheater in Butrint

2. Ksamil

Ksamil ligt aan de Ionische Zee. Net zoals in Griekenland is de kust aan deze zee prachtig. Ksamil doet zeker niet onder voor de Griekse stranden en behoort ongetwijfeld tot de mooiste plekken van Albanië. Dit plaatsje ligt in het Butrint National Park, waar het oude amfitheater te vinden is. Hoewel het toerisme in Albanië nog niet volledig op gang is gekomen zijn er wel al de nodige toeristen die een bezoek brengen aan de stranden bij Ksamil. Het Nationale Park is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Strand van Ksamil, Albanië
Strand van Ksamil, Albanië
Vraag gratis een offerte aan

3. Kerk van de Drievuldigheid

In de buurt van de stad Berat ligt het historische centrum van Gjirokastër. Dit historische centrum heeft twee wijken Gorica en Mangalem. Aan de voet van de heuvel waar het Kasteel van Berat staat, ligt de wijk Mangalem. Het Kasteel van Berat is gelegen op een 240 meter hoge heuvel. De bouw ervan was in de 4e eeuw voor Christus, sinds die tijd is het kasteel nog regelmatig herbouwd. Op het terrein van het kasteel werden in de loop der tijd verschillende moskeeën en kerken gebouwd. Een van de mooie kerken is de Kerk van Drievuldigheid, ook wel Shen Triade genoemd. Deze kerk ligt bij de ingang van Kala. De bouw van de kerk was in de 13e en 14e eeuw in een Byzantijnse stijl.

Kerk van de Drievuldigheid
Kerk van de Drievuldigheid

4. The Blue Eye

In de buurt van Butrint ligt het wonderlijke natuurverschijnsel ‘The Blue Eye’, in Albanië ook wel 'Syri i Kaltër' genoemd. Als je onderweg bent van Sarandë naar Gjirokastër, ligt het meer aan de linkerkant op ongeveer 13 kilometer afstand van Sarandë. The Blue Eye is een 'gat' dat minstens 50 meter diep is. Vanaf boven is het gat goed te zien vanwege het heldere water. Hoe diep het gat in werkelijkheid is, is een raadsel. Al veel duikers hebben het geprobeerd maar nog niemand is het gelukt om de echte diepte op te meten. Het lijkt oneindig te zijn.

The Blue Eye
The Blue Eye

5. Het kasteel van Gjirokastër

Het 12e eeuwse kasteel van Gjirokastër is gelegen op een gelijknamige berg. Na 1812 zijn er veel delen van het kasteel gerenoveerd en toegevoegd. Nu bevat het kasteel vijf huizen en torens, een legermuseum, een kerk, een podium en een klokkentoren. Op het podium wordt om de vijf jaar het Nationale Folklorefestival gehouden. Verder zijn er twee mausolea, dit zijn graftombes. Deze graftombes zijn voor de moslims van het geloof ‘Bektashi’ opgedragen aan enkele Islamitische heiligen. Het legermuseum in het kasteel bestaat uit artillerievoertuigen en een vliegtuig van Amerikaanse afkomst uit de Koude Oorlog. Ook is er een gedeelte waar een collectie te zien is van het Duitse verzet tegen het communisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is er in het kasteel ook nog een gevangenis die je kunt bezichtigen. In deze gevangenis staan op de muren citaten uit krantenartikelen, die verwijzen naar de slechte omstandigheden waarin de gevangen opgesloten waren. Niet een van de plekken met een vrolijke geschiedenis dus, maar dat neemt niet weg dat het kasteel zelf een van de mooiste plekken van Albanië is. Sinds 2005 is het kasteel en de rest van de stad Gjirokastër onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed.

Gjirokastër, Albania
Gjirokastër, Albania

6. Kathedraal van Korçë

De grootste orthodoxe kathedraal van Albanië is de Kathedraal van Korçë. De kathedraal is nog niet zo lang geleden gebouwd, namelijk in 1992. Voorheen stond op de plek van deze kathedraal een andere kathedraal, de St. George Cathedral, die door de communisten volledig verwoest werd. De Kathedraal van Korçë is vooral bekend vanwege de vele houtsnijwerken als de zuilen en de hanglampen. Verder is de kathedraal van binnen geschilderd in de kleuren roze, blauw en bruin en is veel van het interieur wit.

Kathedraal van Korçë
Kathedraal van Korçë

7. Meer van Ohrid

Het meer van Ohrid maakt deel uit van de grens tussen Albanië en Macedonië. Het is zeker een van de mooiste plekken van Albanië, maar dus ook een beetje van Macedonië. Het 296 meter diepe meer wordt gevoed door ondergrondse bronnen. Het is een van de diepste meren van Europa en bovendien ook nog een van de oudste. Met een oppervlakte van 349 km² is het op het Meer van Shkodër na, ook in Albanië, het grootste meer van Europa. Dat het meer een aantal records op de naam heeft staan is niet eens het belangrijkste. Want het meer is ook gewoon heel mooi. Het is populair onder vissers, omdat er een aantal diersoorten leven die alleen hier voorkomen. Het heldere water van het meer en het authentieke vissershaventje zijn zonder twijfel een van de mooiste plekken van Albanië.

Vissershaventje aan het meer van Ohrid
Vissershaventje aan het meer van Ohrid

8. Llogara 

Het Nationaal Park Llogara in Albanië is het thuis van vele dierensoorten, zoals de steenarend, wilde kat, otter, wolf en vos. In 1966 werd het officieel erkend als Nationaal Park en konden de natuurrijke bosgebieden beschermd worden. De Llogara Pass is de bekende weg die midden door dit Nationaal Park loopt. De weg loopt langs de bergen van het Çika gebergte en vanaf de hogere stukken van de weg heb je een mooi uitzicht over de Ionische kust. Tot 2009 was deze weg nog smal en vrijwel onbegaanbaar voor auto's. Dit is gelukkig sinds toen veel verbeterd, zodat meer mensen kunnen genieten van het uitzicht vanaf en over een van de mooiste plekken van Albanië.

Llogara Pass door het Llogara Nationaal Park, Albanië
Llogara Pass door het Llogara Nationaal Park, Albanië
 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,2

Gerelateerde artikelen