AlbaniŽ van A tot Z

Amphitheater Albanie
Amphitheater Albanie

Albanië ligt in het zuidoosten van Europa en is een typisch Balkanland. Albanië is iets kleiner als Nederland en bestaat voor 70% uit een bergachtig landschap. Al een aantal eeuwen voor onze jaartelling werd het land bewoond. Deze lange geschiedenis heeft een interessante cultuur en vele historische schatten achtergelaten.

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Apollonia

Apollonia is een Griekse kolonie gesticht in 558 v. Chr. en vernoemd naar de god Appolon. De stad is gebouwd op slechts elf kilometer afstand van het huidige Fier. In het gebied zijn nog steeds veel overblijfselen van Apollonia te zien.

B van Byllis

Byllis is een van de grootste en tevens belangrijkste archeologische locaties van Albanië. De stad vierde zijn hoogtij in de 4e eeuw v. Chr. Uit deze tijd kun je nog een theater, een stadium en een gymnasiumn bezichtigen. Byllis is opvallend genoeg niet erg populair onder toeristen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het relatief moeilijk te bereiken is. Vraag gratis een offerte aan

C van de Code van Dukagjin

Code van Dukagjin is een serie wetten die al sinds eeuwen bestaan in Albanië. Ze zijn ooit opgesteld door Leke Dukagjin. De vier pilaren van de wet zijn eer, gastvrijheid, loyaliteit en rechtvaardigheid. Vooral in het noorden van Albanië worden de wetten nog steeds nageleefd.

D van Durrës

Dit is de tweede grootste stad van Albanië. Het is gelegen aan de westkust van het land en grenst aan de Adriatische Zee. Durrës is de oudste, nog bestaande stad van Albanië en is zeer belangrijk voor de nationale economie. Veel toeristen, zowel uit Albanië als uit het buitenland, trekken in de vakantie naar de stranden van Durrës. Lees hier meer over deze stad aan zee. 

E van Erseke

Erseke is een klein stadje in centraal Albanië. Bijzonder aan deze stad is dat het op 1.050 meter hoogte ligt, waarmee het de hoogstgelegen stad van Albanië is.

F van de Frashëri broers

Deze drie broers hebben met hun poëzie, verhalen en filosofiën een belangrijke rol gespeeld in de onafhankelijkheid van Albanië. De Frashëri broers inspireerde en verenigde het Albaanse volk met hun uitingen. In het jaar 1912 verklaarde Albanië zichzelf onafhankelijk. Helaas hebben de broers dit niet meer mee mogen maken.

G van Gjirokastra

Gjirokastra is een stad in het zuiden van Albanië. Gjirokastra is in de 12 eeuw door de Byzantijnen gesticht en groeide uit tot een belangrijk economisch centrum. Tegenwoordig zijn er in de stad nog veel Griekse invloeden aanwezig, waaronder een griekse bevolking van ongeveer 4.000 inwoners. Het oudste deel van de stad is in 2008 bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

H van Hoxha

Hoxha was een communistische dictator die vier decennia lang regeerde. Enver Halil Hoxha, kwam in 1941 aan de macht en wist deze te behouden tot zijn dood in 1985. In zijn tijd als leider volgde hij het Marxistisch-Lenisistische gedachtengoed.

I van Illyriërs

De Illyriërs waren een historisch volk dat leefde op het Balkanschiereiland. De taal die zij spraken, Illirisch, is van grote invloed geweest op het hedendaagse Albanees. De Illirische identiteit speelde in de vorm van een natie een grote rol in de het Albaanse nationalisme.

J van Jezercë

Jezercë is met 2.694 meter het hoogste punt de Dinarische Alpen. De berg dient als toneel voor vele oude verhalen van de bergvolkeren.

K van Karavasta Lagune

Karavasta Lagune is het grootste meer van Albanië, gelegen in het westen van het land. Het maakt onderdeel uit van het Nationale Park, Pisha Divjakë. De lagune is beroemd om de grote populatie Kroeskop-pelikanen die er leeft.

Karavasta Laguna
Karavasta Laguna

L van Lek

Lek is de Albanese munteenheid en werd ingevoerd na de bevrijding in 1944.

M van Moslim

Verreweg het grootse deel van de Albanese bevolking, maar liefst 70%, volgt de Islam. De overige bevolking is overwegend Christelijk. Slechts een klein deel van de bevolking praktiseert zijn geloof ook daadwerkelijk. Gedacht wordt, dat een groot deel van de moslims zich tot deze religie hebben bekeerd om te ontkomen aan de Devsirme, waarin Christelijke kinderen als slaven voor de Moslim heersers werden geronseld.

N van Noormannen

Omstreeks 1081 veroverden de Noormannen het gebied. Deze aanwezigheid heeft een grote invloed gehad op de architectuur en muziekcultuur van Albanië.

O van het Ottomaanse Rijk

Het Ottomaanse Rijk wist in 1479 de Albanese stammen te verslaan en het gebied te veroveren. Het Ottomaanse Rijk geldt als een wereldrijk, dat tussen de 14e en de 20e eeuw grote delen van Noord-Afrika, Azië en Europa besloeg.

P van Petrelë

Petrelë is een kasteel in centraal Albanië. Het is een van de grote toeristische attracties rondom de hoofdstad Tirana. Petrelë is gebouwd in de 6e eeuw en maakte toen dienst uit van verdedigingssysteem.

Q van Qemali

Ismail Qemali was een van de stichters van het hedendaagse Albanië. Hij staat bekend als één van de belangrijkste figuren in de onafhankelijkheidsverklaring van Albanië. Tussen 1912 en 1914 diende hij als de eerste premier van Albanië.

R van Romeinen

De Romeinen brachten in het midden van de 2e eeuw v. Chr. rust in het gebied. De Romeinen stichtten verschillende steden en hebben meerdere wegen aangelegd. De 3e stad van Albanië, Elbasan, is hier een voorbeeld van.

S van Skanderberg

Skanderberg is ook wel bekend als Gjerg Kastrioti, de nationale held van Albanië. Hij leefde van 1405 tot 1468 en word vooral geroemd om de bestrijding van het Ottomaanse Rijk. Tijdens zijn leven verkreeg hij de eretitel 'Draak der Albanezen', door enkele veldslagen te winnen.

T van Tirana

Tirana is de grootste stad en tevens hoofdstad van Albanië, gelegen in het centrum van het land. De stad bestaat sinds 1614, maar werd pas in 1920 werd Tirana uitgeroepen tot hoofdstad. Er wonen ongeveer 620.000 inwoners in en rondom Tirana. Meer weten over de hoofdstad Tirana doe je HIER. 

Skandebergplein Tirana
Skandebergplein Tirana

V van Venetiaanse Republiek

De Venetiaanse Republiek is een staat in het Noordoosten van Italië, die zich tussen de 9e en 18e eeuw uitbreidde tot en met het Albanese grondgebied. De Italiaanse stad Venetië was het centrum van de republiek.

W van Weer

Albanië heeft een Mediterraans klimaat, waardoor het zachte winters en warme zomers kent. In het binnenland van Albanië kan het 's winters vriezen, maar langs de kust komt de temperatuur over het algemeen niet onder de 8°C. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 40°C.

Z van Zog 1

Zog 1 was de koning van Albanië van 1928 tot 1939. Voor hij koning werd was hij al eerder Minister President en President van Albanië.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

4,0

Gerelateerde artikelen