Reisadvies: is AlbaniŽ een veilig vakantieland?

Luchtfoto van AlbaniŽ
Luchtfoto van AlbaniŽ

Albanië is een mooi land dat steeds meer in de picture komt als vakantieland. Albanië heeft zowel een rijke cultuur als een prachtige natuur met veel groen en langs de kust fijne zandstranden. Maar is Albanië ook een veilig vakantieland? Het antwoord op deze vraag is ja. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je op vakantie naar Albanië gaat. Welke zaken dat zijn lees je in onderstaand artikel.

Aanbieders van vakanties naar AlbaniŽ
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Sunny Cars (autohuur) Klik
Koning Aap (rondreizen) Klik
Wtc.nl (allround) Klik
Kras (allround) Klik
ACSI Kampeerreizen (kamperen) Klik

Huidig reisadvies Albanië

Op dit moment wordt er aangeraden alleen naar Albanië te reizen indien dit noodzakelijk is. Dit advies komt vanuit de Nederlandse overheid in verband met het coronavirus. De lokale overheid heeft maatregelen genomen die beperkingen kunnen opleveren voor het in- en uitreizen van Albanië, maar ook die van invloed zijn op het dagelijkse leven in het land. Er zijn medische controles bij grensovergangen en op de luchthaven. Houd er rekening mee dat de situatie snel kan veranderen en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Huidig reisadvies voor Albanië

Onveilige gebieden in Albanië

Er zijn geen onveilige gebieden in Albanië. Er wordt wel gewaarschuwd voor mijnen die nog in sommige delen van Albanië liggen. Voornamelijk in heuvelachtige gebieden bij de grens met Kosovo. De onveilige gebieden waar nog mijnen kunnen liggen, worden aangegeven met waarschuwingsborden.

De historische stad Berat in Albanië
De historische stad Berat in Albanië

Veiligheid in Albanië

Albanië is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de hoofdstad Tirana is een veilige stad. Zoals in de meeste toeristische steden zijn er ook hier zakkenrollers actief. Het is aan te raden goed op je spullen te letten en deze dichtbij te houden. Albanië heeft wel een nadeel: het verkeer. Het verkeer is niet bepaald veilig te noemen, met name buiten de hoofdstad. Veel wegen zijn niet geasfalteerd en vaak niet breed genoeg voor twee auto's. Het komt ook regelmatig voor dat er ineens rotsen en keien op de weg liggen. Naast de slechte wegen is ook het rijgedrag van de meeste Albanezen niet altijd even veilig. Houd rekening met roekeloos en onverantwoordelijk rijgedrag. Tot slot zijn er andere veiligheidsvoorschriften voor de auto's dan wij gewend zijn in Nederland. In Albanië is het relatief normaal om zonder lampen rond te rijden en ook de remmen werken niet altijd even goed. Het is daarom aan te raden de kleine en niet-geasfalteerde wegen te vermijden. Ga ook niet onnodig na zonsondergang de weg op met de auto.

Strand van Himara-stad in het zuiden van Albanië
Strand van Himara-stad in het zuiden van Albanië

Houd hier ook rekening mee

  • Reizen naar Albanië mag met een identiteitskaart of paspoort. Beiden moeten bij aankomst nog ten minste drie maanden geldig zijn.
  • In de hoofdstad Tirana zijn voldoende geldautomaten. In de andere steden wat minder en op het platteland is er zelfs geen te vinden. Houd hier rekening mee wanneer je hoofdstad verlaat. Zorg ervoor dat je genoeg geld op zak hebt voor noodgevallen.
  • De gezondheidszorg in Albanië laat nog wat te wensen over. In Tirana is de zorg op Europees-niveau, maar buiten de hoofdstad zijn de medische voorzieningen niet goed. Zorg er te allen tijde voor dat je goed verzekerd op reis gaat.
  • Het politieke klimaat in Albanië is tegenwoordig redelijk stabiel. Toch worden er nog regelmatig politieke demonstraties georganiseerd. Op de dagen dat er gedemonstreerd wordt, geldt er voor toeristen een negatief reisadvies voor het centrum van Tirana. De dag na de demonstraties kan je gewoon weer naar het centrum van de stad.
  • Albanië heeft een zerotolerancebeleid ten opzichte van drugs. Op het bezit, gebruik of smokkelen van drugs staan hoge straffen. Dit geldt zowel voor soft- als harddrugs.
  • Er zijn in enkele steden veel bedelaars. Deze kunnen soms zeer aanwezig en aanhoudend zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat ze gewelddadig worden.
  • Albanië kan last hebben van natuurgeweld, zoals aardbevingen of overstromingen bij veel regen.

Link

voor het actuele nieuws over de veiligheid in Albanië kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft u interesse in een reis naar AlbaniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

29 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen