Reisadvies: is AlbaniŽ een veilig vakantieland?

Korab gebergte, AlbaniŽ
Korab gebergte, AlbaniŽ

Albanië is een mooi land dat steeds meer in de picture komt als vakantieland. Er is een positief reisadvies voor Albanië, dus je kunt er veilig reizen als vakantieganger. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je dit land wil gaan verkennen. Welke dingen dat zijn lees je hier.

Ben jij op zoek naar een vakantie in AlbaniŽ? Wij helpen je graag! Op basis van de wensen zoeken wij een passende reis. Ook een reis op maat kunnen wij samenstellen. Dat doen we gratis & vrijblijvend. Vraag meteen een gratis offerte aan.


Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor reizen naar Albanië. Dit betekent dat je als reiziger overal veilig kunt reizen naar Albanië.
Kaartje Albanië

Update 11-3-2020

Er worden de komende weken protesten verwacht in de hoofdstad Tirana. Vermijd demonstratie deze kunnen namelijk gewelddadig verlopen. Blijf door middel van de lokale media op de hoogte van de plaatselijke veiligheidssituatie.

Onveilige gebieden

Het verkeer in Albanië is niet veilig. Met name buiten Tirana, de hoofdstad, zijn de wegen slecht. Veel wegen zijn niet geasfalteerd en vaak niet breed genoeg voor twee auto's. Het komt ook niet zelden voor dat er ineens rotsen in en op de weg liggen. Naast de slechte wegen moet je rekening houden met het onverantwoordelijke rijgedrag van de Albanese bestuurders. De auto's waarin ze rondrijden voldoen niet altijd aan de veiligheidsvoorschriften zoals we die in Nederland kennen. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen lampen en zijn de remmen slecht. Ga niet onnodig met de auto op weg na zonsondergang en vermijd de kleinere en ongeasfalteerde wegen.

Veiligheid Tirana

Tirana is een relatief veilige stad. Net zoals in alle andere steden en plekken waar veel mensen bij elkaar komen moet je opletten voor zakkenrollers. Met name bij de uitgaansgelegenheden zijn deze actief. Ook zijn er nog wel eens politieke demonstraties in Tirana. Deze worden vooraf aangekondigd, dus je kunt ze goed vermijden.

Houd ook hier rekening mee

  • In de steden kun je gebruik maken van geldautomaten, maar zodra je de stad uit gaan zul je deze niet meer snel vinden. Je kunt nergens geld opnemen, dus zorg er voor dat je altijd genoeg geld op zak hebt voor noodgevallen. Probeer ook niet te veel mee te nemen, want zakkenrollers pikken toeristen er gemakkelijk uit.
  • De gezondheidszorg in Albanië laat nog wat te wensen over. In Tirana is de zorg op Europees peil, maar buiten de hoofdstad zijn de medische voorzieningen niet goed. Zorg dat je verzekerd op reis gaat. Mocht je medische zorg hebben in een buurland of zelfs in Nederland kost een evacuatie veel als je niet verzekerd bent. 
  • Albanië heeft een redelijk stabiel politiek klimaat tegenwoordig. Toch worden er nog regelmatig politieke demonstraties georganiseerd. Op de dagen dat er gedemonstreerd wordt geldt er een negatief advies voor het centrum van Tirana voor toeristen. De dag na de demonstratie kun je gewoon weer naar het centrum van de stad.
  • Albanië kent een zero tolerance beleid ten opzichte van drugs. Als je betrapt wordt op het handelen in of in bezit hebben van drugs kun je hoge straffen krijgen. Dit geldt voor zowel soft- als harddrugs. 
  • Er zijn in enkele steden veel bedelaars. Deze kunnen soms zeer aanwezig en aanhoudend zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat ze gewelddadig worden. 

Link

Voor het meest actuele reisadvies kun je de website van Nederland Wereldwijd checken.

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar AlbaniŽ.

29 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen