Beste reistijd AlbaniŽ: vliegtijd & beste maand

Landschap van AlbaniŽ
Landschap van AlbaniŽ

Hoewel Albanië nog niet echt ontdekt is door de Nederlandse toeristen, is het wel een land dat veel te bieden heeft. Net als Griekenland ligt het aan de Ionische Zee, dus voor het weer hoef je een vakantie naar Albanië het grootste deel van het jaar niet te laten. Voor degenen die wel al nieuwsgierig zijn geworden is het belangrijk om op het beste moment te gaan. Wij zochten de beste vliegtijd en de beste maanden om naar Albanië te gaan voor je uit. Zo haal je het maximale uit je vakantie, wat voor een soort reis je ook maakt.  

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Beste vliegtijd

De meeste vluchten vanuit Nederland naar Albanië zijn van Amsterdam naar Tirana. Tijdens de wintermaanden moet je bij de meeste vluchten een tussenstop maken. Waar deze tussenstop is, hangt sterk af van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist. Adria vliegt via Ljubljana en doet er in totaal 3,5 uur over. Austrian maakt een tussenstop in Wenen en doet er 3 uur en 45 minuten over. De andere luchtvaartmaatschappijen maken een tussenstop in bijvoorbeeld Frankfurt, Belgrado, Athene, München en zelfs Rome. Ook KLM maakt een tussenstop en je vervolgt de reis vanaf de tussenstop met een andere maatschappij. In mei en juni zijn er wel directe vluchten naar Tirana van Transavia. De reistijd is dan maximaal maar 2 uur en 50 minuten. De beste vliegtijd is dus in mei en juni, hoewel zelfs de vluchten naar Tirana met een tussenstop niet lang duren.

De beste vliegtijd is dus in mei en juni, hoewel zelfs de vluchten naar Tirana met een tussenstop niet lang duren.

Landschap

Het landschap van Albanië is zeer divers. Ongeveer 70% van het landschap is bergachtig en de hoogteverschillen tussen deze gebieden zijn groot. De Noord-Albanese Alpen liggen, zoals de naam al doet vermoeden, in het noorden van Albanië. De hoogste berg maakt deel uit van het Korabgebergte, bij het drielandenpunt met Kosovo en Macedonië in het oosten van het land. Voornamelijk het oosten is hierdoor lastig toegankelijk. In het westen van Albanië vind je een heel ander landschap. De 363 km lange kustlijn aan de Ionische Zee is vlak en vruchtbaar. 

Korab gebergte, Albanïe
Korab gebergte, Albanïe
Vraag gratis een offerte aan

Klimaat

De verschillen in het landschap hebben grote invloed op het klimaat van Albanië. Allereerst kun je niet spreken van hét klimaat van Albanië, want er zijn meerdere klimaten in dit land. De kustlijn aan de Ionische Zee kent een middellands zeeklimaat. Net als in Griekenland en Turkije zijn de zomers hier heet en de winters mild. In het oosten van Albanië zijn de winters juist streng en de zomers regenachtig. Dit past bij het landklimaat van dit gebied en wordt veroorzaakt doordat de wolken tussen de bergen blijven hangen. Een ander effect van de verschillen in het landschap is dat het weer hierdoor onvoorspelbaar is. Over het algemeen zijn de verschillen tussen de maanden wel duidelijk, maar het kan zomaar zijn dat je ineens een dag ineens heel ander weer hebt.

Temperaturen

Aan de kust is de gemiddelde temperatuur van het voorjaar en de zomer ongeveer 30℃, ideaal voor een zonvakantie. In juli en augustus kunnen er ook uitschieters zijn van temperaturen tot wel 40℃. Met name vanaf eind augustus en in de herfst kan het weer wel snel omslaan. Door onweersbuien kan het verschil in temperaturen in één dag tijd wel 10℃ zijn. De winters zijn aan de kust zeer mild. De temperaturen blijven bijna het hele jaar wel boven de 10℃. Enkel in december en januari kan het rond het vriespunt komen. In de bergen liggen de temperaturen uiteraard een stuk lager. Tussen november en maart vriest het hier flink en wordt het tot 10℃ onder het nulpunt. Alles over de badplaats Durres lees je HIER. 

Strand en pier in Albanië
Strand en pier in Albanië

Sneeuw

Aan de kust komen de temperaturen in december en januari soms onder het nulpunt. Dan kan er ook wat sneeuw vallen. Dit is wel maar van zeer korte duur, aangezien het hier snel weer opwarmt. Aan de strook tussen het kustgebied en de berggebieden in is het klimaat milder dan in de bergen zelf. Dit betekent dat het hier minder koud wordt dan in de bergen zelf. Hierdoor valt er ieder jaar wel wat sneeuw, maar veel minder dan in de berggebieden. In de bergen valt tussen november en maart flink veel sneeuw, ruim voldoende om te wintersporten. Toch is de wintersport hier niet bekend, mede doordat je hier niet echt verzorgde wintersportgebieden hebt zoals in andere wintersportlanden. Skiresorts en liften zul je er niet vinden. 

Reisadvies

De beste maanden om naar Albanië te gaan zijn mei en juni. Allereerst is de vliegtijd in deze maanden optimaal, doordat je geen rekening hoeft te houden met een tussenstop. Daarnaast is het weer aan de kust in deze maanden ideaal. De temperaturen rond de 26℃ zijn ideaal voor een zonvakantie en nog niet té warm. Bovendien heb je in deze maanden de minste kans op onweersbuien en een spontane omslag in het weer. Hou je van lekker heet weer? Dan zijn juli en augustus de maanden waarin je naar Albanië moet gaan. De kans op regen is in augustus al wat groter, maar de temperaturen zijn dan ook hoger. Tot slot is het aantal zonuren tussen mei en augustus het hoogst. Als je wilt rondreizen is dit ook de beste reistijd, omdat het rijden over de slecht begaanbare wegen na zonsondergang af te raden is.

Meer lezen over rondreizen in Albanie? Dat lees je in dit artikel 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen