Tirana

Skandebergplein Tirana Albanie
Skandebergplein Tirana Albanie

De kleurrijke stad Tirana is sinds 1920 de hoofdstad van Albanië. Tirana was toen eigenlijk nog maar een kleine stad, maar was tot hoofdstad benoemd na een overeenkomst tussen het noorden en het zuiden. In de loop van de 20e eeuw is de stad echter uitgegroeid tot een van de belangrijkste steden Albanië. Er wonen meer dan 600.000 mensen in Tirana, maar is in vergelijking met andere Europese hoofdsteden nog steeds een kleine stad. De stad ligt aan de twee rivieren de Tiranë en de Läne op ongeveer 40 kilometer afstand van de stad Durrës. Tot 1991 had het communisme nog veel invloed op de stad, maar sindsdien is Tirana getransformeerd tot een moderne stad met gekleurde gebouwen, drukbezochte pleinen en fijne wandelpaden. In het centrum van Tirana zijn de regering, de volksvergadering (het parlement) en het presidentieel paleis gevestigd. Het Skanderbegplein is het bekendste plein van Tirana. Hier staat het standbeeld van de held van Albanië: Skënderbej. Verder mag je bij je bezoek aan Tirana de klokkentoren Kulla e Sahatit niet overslaan, het Nationaal Historisch Museum en de Piramida, een piramide waar regelmatig kunsttentoonstellingen plaatsvinden. Deze piramide vind je bij het Skanderbegplein. Ook is het leuk om een drankje te gaan drinken in de panoramische bar op de bovenste verdieping van de Sky Tower, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Je kunt er ook eten in het restaurant. De bekendste en populairste wijk van Tirana is Blloku, waar veel bars, winkels en entertainment aanwezig zijn. Het is tevens de duurste wijk van Tirana. Er zijn weinig parkeerplaatsen in Blloku, maar je kunt de wijk eenvoudig te voet of met het openbaar vervoer bereiken. Ga bijvoorbeeld met Unaza, de buslijn van Tirana die rondjes maakt door de stad. Ten slotte heeft Tirana ook een dierentuin en een botanische tuin, welke vlak bij elkaar liggen.

Aanbieders van vakanties naar Tirana
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Wtc.nl (allround) Klik
Kras (allround) Klik

Landkaart Tirana
Plaatsen in de buurt van Tirana:
 • DurrŽs (18 km)
 • Ervaringen

  Guido nussbaum op 14 juli 2015 plaats: Tirana, reisperiode: juli 2015

  De wegen in Albanie, toch deze tussen de grote steden, zijn van een prima kwaliteit. In ieder geval beter dan die in Griekenland, waar we net vandaan komen. We logeren hier in een hypermodern appartement aan de rand van de stad Tirana en betalen hiervoor 5 Euro per nacht. De ontvangst van de, perfect Engels sprekende, gastheer is voortreffelijk. Het is een bruisende stad. Om en rond het Skanderbegplein en de boulevards Bajram Curri en Dëshmorët e Kombit staan er mooie gebouwen en monumenten. Dit gedeelte van de stad is zeker de moeite waard.

  • Algemeen 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  M.mulder op 24 oktober 2014 plaats: Tirana, reisperiode: september 2014

  we hadden een rondreis slovenie kroatie albanie macedonie en Montenegro. Toen we bij de grens van Albanie waren moesten we lang wachten het eerste wat opviel waren de bunkers dat waren er erg veel.Het land was niet echt schoon veel afval langs de weg.Op de autobaan kom je gerust paard en wagen tegen waar de boer en boerin naast lopen.In de hoofdstad Tirana wat een zeer chaotische stad is wat het verkeer betreft.De winkels zagen er wel goed uit.Kregen een rondleiding van de gids mooi gebouwen gezien.De reisorganisatie wil daar de vakantiegangers nog niet laten overnachten daar het nog veel te gevaarlijk is zoals hij zei.Het was wel een belevenis dat je na ik denk 19 jaar dat land in kunt.dit was dus mijn indruk van Albanie en de hoofdstad Tirana waar de paus die zondag op bezoek kwam.

  • Algemeen 7
  Helen Conijn Kudelstaart op 28 juli 2014 plaats: Tirana, reisperiode: juli 2014

  Hele gezellige en interessante stad om door heen te banjeren is Tirana, waar heerlijk gegeten kan worden en voldoende bezienswaardigheden zijn.

  • Algemeen 8
  Marina De Groot op 15 april 2015 plaats: Tirana, reisperiode: juli 2014

  Ik ging er voor de eerste keer 2 jaar geleden in Juli. We begonnen met Tirana. Tirana heeft een zeer modern deel. Veel bars,discotheken en gebouwen. Het eten was ook zeer lekker. Wel was er veel verkeerddruk. Later vertrokken we naar Butrint ; een archeologische stad. Het was er super maar voorzie zeker veel water want het is er wel heel groot. Men kon kiezen uit de optie met of zonder gids. Daarna gingen we naar het zuiden ; dhermi,Himarë,Sarande.. prachtig. Prachtige zee , net zo mooi als in Kroatië,Griekenland.. paradijs op aarde. Wel waren er soms bunkers en soms wat afval. Voor de rest denk ik dat Albanië onderschat wordt. Ik wil er zeker terug ! Het hart van Europa!

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  Anneke Sterkanneke op 4 juni 2014 plaats: Tirana, reisperiode: juni 2014

  Tirana is [ook ivm de luchthaven[] als begin en eindpunt van een reis door het land een aardige stad om een paar dagen te verblijven. Als hoofdstad heeft Tirana weinig te bieden, maar de geschiedenis maakt de stad wel interessant. Zowel de musea in de stad als het nabij gelegen Kruja met vesting en zeker het etnografisch museum zijn de moeite waard.

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 4
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 7
  • Ligging 7
  Esther op 4 juni 2012 plaats: Tirana, reisperiode: augustus 2011

  dagesxursie naar Tirana gedaan. Het lijkt of je voor 1960 leeft. echt is pas open de grens. je ziet wat die dicator heeft gedaan. mooie gebouwen enz ook de natuur is mooi ja ga die plaats bezoeken van moeder theresa.

  • Algemeen 7
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 6

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tirana

  Archeologisch Museum in Tirana (Tirana)

  Vooral in de hoofdstad Tirana vind je veel musea. Het Archeologisch Museum kent veel oude voorwerpen uit o.a. de Steentijd, Bronstijd en het Griekse tijdperk. Het museum is erg interessant en heeft veel verschillende afdelingen. Door middel van voorwerpen en beeldmateriaal probeert men de geschiedenis van Albanië duidelijk te maken. Dit museum is echt een aanrader en je kunt jezelf er de hele dag vermaken.

  De Et'hem Bey-moskee (Tirana)

  De Et'hem Bey-moskee
  De Et'hem Bey-moskee

  De Et'hem Bey-moskee is een moskee gelegen op het Skanderbegplein. Molla Bey, kleinzoon van de stichter van Tirana (Sulejman Pasja), begon met de bouw in 1789. Hij werd weer door zijn zoon afgebouwd in 1821. De moskee is een van de oudste gebouwen in de stad en is al meerdere malen gerestaureerd. De ingang van de moskee wordt omgeven door 14 bogen die gedragen worden door 15 zuilen. In de gebedsruimte is een mooi beschilderd koepeldak te zien. De minaret van de moskee is versierd met plantmotieven, uitgehouwen in steen. Opvallend is dat de minaret op een vierkante basis staat, dit is een vorm die niet veel voorkomt bij islamitische bouwwerken.

  Nationaal Historisch Museum (Tirana)

  Nationaal Historisch Museum
  Nationaal Historisch Museum

  Het belangrijkste museum in Tirana is het Nationaal Historisch Museum, dat met tal van kunstwerken een goede indruk geeft van het Albanese leven in vroegere tijden. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw aan het Skanderbergplein. In het museum heeft iedere zaal een eigen thema over de bijgedrage aan het bestaan van Albanië zoals wij het kennen. Het museum is zeker een bezoekje waard.

  Skanderbegplein (Tirana)

  Skanderbegplein
  Skanderbegplein

  Midden in de stad ligt het Skanderbegplein. Aan het plein staan verschillende regeringsgebouwen, waaronder het parlementsgebouw. Een belangrijk onderdeel van het Skanderbegplein is het Skanderbeg Monument. Het monument is 11 meter hoog en is geplaatst in 1968 vanwege de 500e verjaardag van Skanderbeg. Skanderbeg is een nationale held in Albanië. In 2012 is het plein nog gerenoveerd, waar het gebied toegankelijker werd voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Ook werd het groene gebied rondom het monument verlengd en zijn er bomen geplaatst op het plein.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van AlbaniŽ bekijken.

  Vervoer

  Tirana heeft een vliegveld, wat tevens ook het enige internationale vliegveld van Albanië is. Het vliegveld ligt net ten noordwesten van Tirana in het dorp Rinas. De afstand tussen het centrum en het vliegveld is hierdoor ongeveer 20 kilometer. Vanaf het vliegveld kan je verder reizen met de bus, taxi of auto. De bus brengt je rechtstreeks naar het Skanderbegplein.

  Geschiedenis

  Sinds de streektijd wordt het gebied rondom Tirana al bewoond, wat wetenschappers hebben kunnen concluderen uit de vondsten die gedaan zijn uit die periode. Ook zijn er resten van een Romeinse villa gevonden die uit de 2e of 3e eeuw stamt. In de 6e eeuw liet keizer Justinianus een extra versterking aanleggen in de stad, delen van de muur zijn nu nog te zien in het centrum. In 1614 stichtte de Ottomaanse edelman Sulejman Pasja pas echt de stad Tirana. Tot het begin van de 20e eeuw bleef Tirana een kleine stad, totdat het in 1920 de hoofdstad van het land werd. Het parlementsgebouw en het paleis van koning Zog I werden in die tijd ook gebouwd. Op 7 april 1939 werd Tirana ingenomen door de Italianen op bevel van dictator Mussolini. Onder Italiaanse invloed werden verschillende klassieke, residentiële gebouwen in de stad gebouwd. In 1941 werd de Communistische Partij opgericht door generaal Enver Hoxha en de communisten heersten nog meer dan 40 jaar in Albanië. Uiteindelijk werd in 1991 de Democratische partij als winnaar verkozen bij de verkiezingen en dat was het einde van de communistische invloed in Tirana.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Heb je interesse in een reis naar Tirana? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Tirana, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar AlbaniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen