Bijzondere bouwwerken op Aruba

California vuurtoren, Aruba
California vuurtoren, Aruba

Helaas heeft Aruba maar weinig grote culturele bezienswaardigheden. Maar daar staat tegenover dat de culturele bezienswaardigheden die het eiland wél rijk is, één voor één zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Verspreid over het eiland staan een aantal bijzondere bouwwerken, die vaak een fascinerende historische achtergrond hebben!

Tessa 'De prachtige stranden van Aruba hebben echt indruk gemaakt op mij! Samen met de relaxte Caribische sfeer heb je hier een ultiem vakantiegevoel. De accommodaties zijn allemaal luxe van opzet en bij Palm Beach is er een bruisende boulevard met restaurants, bars en winkels. Wat ik een aanrader vond is de snorkeltrip per catamaran en de jeepsafari naar de ruige noordkant van het eiland.', Tessa - reisexpert Aruba gratis reisvoorstel >>

Fort Zoutman

In 1796 werd het kleine Fort Zoutman door de Hollanders in Oranjestad gebouwd ter verdediging van de haven. Het fort draagt de naam van de schout-bij-nacht Zoutman, die er in de 18de eeuw in slaagde op de Noordzee een Engelse vloot weg te jagen. Alleen de twee kanonnen voor de deur doen vermoeden dat het bouwwerk een fort is, want verder heeft namelijk niet veel weg van een bolwerk. Toen de verdedigende taak van Fort Zoutman erop zat, werden in het gebouw overheidskantoren gevestigd en daarna deed het bouwwerk zelfs nog dienst als politiebureau en gevangenis. Tegenwoordig is het Historisch Museum in het oudste gebouw van Aruba gevestigd.

Willemstoren

De toegangspoort aan de westkant van Fort Zoutman behoort tot de mooie vierkante Willemstoren. Pas in 1868 plaatste men deze naar koning Willem III vernoemde toren bij het bestaande bouwwerk en de toren werd toen voornamelijk gebruikt als uitkijkpost en vuurtoren. Vraag gratis een offerte aan

Kalkoven

Deze oude kalkoven uit 1892 heeft de status van een officieel historisch monument. Lange tijd was kalkbranden op Aruba alom bekend en verbrandde men in de ovens zowel koraalsteen als kalksteen. Na het verbrandproces bleef er kalk over en als dat vermengd werd met water en zand of klei, dan kon die substantie worden gebruikt als stucmateriaal.

Oude Molen

De meeste bezoekers zullen zich meteen afvragen wat zo’n typisch Hollands icoon op een tropisch eiland doet. Twee eeuwen geleden werd de steenrode molen in Groningen gebouwd, maar in 1960 werd de molen uit elkaar gehaald en door een Nederlandse zakenman naar Aruba gebracht. Daar werd het pronkstuk onderdeel voor onderdeel weer in elkaar gezet. En om te voorkomen dat de sterke passaatwind de wieken van de molen los zou trekken, werden deze voor de zekerheid vastgezet.

Aruba Aloë

Te midden van eindeloze velden beplant met aloë ligt de moderne Aruba Aloëfabriek. Al in de 19de eeuw was de aloëteelt van groot belang voor de Arubaanse economie. Een groot deel van het eiland werd toen in beslag genomen door uitgestrekte velden met aloëplanten. Dankzij hernieuwde interesse in natuurlijke producten werd een nieuwe, hedendaagse productielijn voor cosmeticaproducten opgezet en dit deed de oude Aloëfabriek weer opleven.

Het is zeker de moeite waard een bezoek aan de fabriek te brengen, want er is genoeg te zien en te doen. Zo kom je in het kleine bijbehorende museum alles te weten over de geschiedenis van de aloëteelt en verder kun je zelf een kijkje nemen in de ruimtes waar dagelijks honderden aloëproducten worden gefabriceerd. Wil je nu een onvervalst Arubaans product mee naar huis nemen, dan moet je in de grote winkel bij de fabriek zijn waar diverse lekker ruikende aloëproducten te koop worden aangeboden.

California vuurtoren

Hooggelegen op een kalksteenplateau is deze vuurtoren een erg opvallend punt in het verder troosteloze landschap. De 33 meter hoge California-vuurtoren werd tussen 1914 en 1916 gebouwd en heeft zijn naam te danken aan het koopvaardijschip dat vlak voor de kust van Aruba verging. Je kunt er heerlijk genieten van een prachtig uitzicht over het hele eiland!

Alto Vista

Op een hooggelegen deel van Noordwest-Aruba, ver weg van de bewoonde wereld, staat de Alto Vista-kapel. De huidige kapel werd in 1952 op de plek gebouwd waar ooit de eerste kerk van Aruba, gebouwd door de Spanjaarden met hulp van de indianen, heeft gestaan. Van deze Spaanse kerk is helaas niks overgebleven, alleen het kruis uit de oude kerk bleef behouden en heeft nog altijd een centrale plaats in de kapel. De verlaten kapel straal onverstoorbare rust uit en dat maakt het voor de Arubanen tot een plek van bezinning en vrede.

Meer over onze favoriete hotels op Aruba lees je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen