De schitterende flora & fauna van Aruba

Ayo rotsformaties, Aruba
Ayo rotsformaties, Aruba

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Op het gebied van natuur en (wilde) dieren herbergt Aruba vele nog verborgen schatten. Achter de prachtige witte stranden gaat een wonderbaarlijke wereld schuil die je niet meteen verwacht, maar die absoluut de moeite van het ontdekken waard is. Een bezoek aan de vele natuurlijke bezienswaardigheden op het eiland geven je een goede indruk van de wondere wereld van flora en fauna op Aruba!

Heb je weinig kennis van Aruba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Arikok Nationaal Park

Met een grootte van 34 km² beslaat het Arikok Nationaal Park bijna een vijfde deel van het eiland. Het park lijkt een oase van rust en ongereptheid, maar tegelijkertijd is het ook een betoverende wildernis vol verrassingen. Niet alleen de cactuswouden, mangrovebossen en een oude kokosplantage typeren het heuvelachtige terrein met prachtige uitkijkpunten op de ruige kust, maar ook imposante rotsformaties en grotten met indianentekeningen maken deel uit van dit boeiende landschap. Het Arikok Nationaal Park herbergt dus een aantal voor Aruba zeer belangrijke natuurlijke, geologische en cultureel-historische bezienswaardigheden.

California Point

Dit afgelegen, verlaten puntje land in het noordwesten van Aruba had oorspronkelijk de naam Hudishibana. Het landschap is hier bijna onwerkelijk, want je vindt er niet meer dan golvende witte duinen en koraalrotsen.

Vraag gratis een offerte aan

Bubali vogelreservaat

Tussen de vele hotels op Aruba vinden we het prachtig groene merengebied van Bubali. In dit mooie natuurgebied vinden een groot aantal lokale vogels en meer dan 80 verschillende soorten trekvogels een veilig onderkomen. Het vogelreservaat heeft twee meertjes met vele schuil- en broedplaatsen voor de vogels en om de dieren te kunnen observeren is er voor de bezoekers een observatietoren. Het Bubali vogelreservaat heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een belangrijk broed- en bevoorradingsgebied op de Antillen.

Grotten

Aan de oostelijke kust van het eiland liggen enkele mooie grotten dichtbij elkaar. Hier kun je genieten van verborgen kamers, schitterende rotstekeningen en formaties van stalagmieten en stalactieten. De druipsteengrot Guadirikiri heeft twee ‘kamers’ waar het naar binnen vallende zonlicht een mooi plaatje oplevert. De meest bezochte grot op Aruba is toch wel de Fonteingrot, vanwege de best bewaarde tekeningen van Arawak Indianen op Aruba. De roodbruine geometrische figuren zijn zowel op de wanden als op de plafonds van de grot te zien. De Baranca Sunu grot staat, vanwege de hartvormige opening bij de ingang, ook wel bekend als de ‘Tunnel of Love’. Maar tenzij je met je geliefde wilt verdwalen in een zijgang van de grot, is het een stuk minder romantisch dan de naam doet vermoeden. 

Vlindertuin

Geef je over aan de wondere wereld van vlinders als je binnenstapt in deze prachtige tropische tuin, waar op het ritme van klassieke muziek talloze soorten gekleurde vlinders rondzweven. Laat je door een gids rondleiden en leer van alles over deze mooie beestjes, want je komt er zelfs achter hoe de bijzondere transformatie van rups naar vlinder verloopt. Als je de vlindertuin vroeg in de ochtend bezoekt, heb je de grootste kans om getuige te zijn van nieuwe vlinders die hun eerste vlucht maken.

Historische goudmijnen

Veel gelukzoekers kwamen tussen 1400 en 1500 naar Aruba, op zoek naar rijkdom en goud. In 1872 werd de eerste goudsmelterij van Aruba, genaamd Bushiribana, opgetrokken uit natuursteen tegen een rotswand. De fabriek is in de loop der jaren vervallen tot ruïne, waardoor tegenwoordig alleen nog enkele buitenmuren overeind staan en zo heeft het geheel wat weg van een verlaten piratenfort. De overblijfselen van de andere goudmijn, Balashi geheten, ligt aan de rand van Spaans Lagoen en zijn ook nog steeds te bekijken.

Natuurlijke bruggen

Voordat de dertig meter lange Natural Brigde in 2005 instortte, was het een van de grootste toeristentrekpleisters op Aruba. Gelukkig zijn er langs de kust nog een aantal andere, wel kleinere natuurlijke bruggen te bewonderen. Het rivierwater heeft van binnenuit het gesteente uitgehold en zo zijn de bruggen ontstaan die nu een prachtige natuurlijke attractie vormen.

Eilanden

Voor de kust van Aruba liggen nog twee kleine eilandjes. Het Palm Eiland is maar vijf minuten varen van de kust en behoort tot de bekendste duik- en snorkelplaatsen. De Palm Eiland is voor iedereen toegankelijk en biedt onder andere diverse stranden met ligstoelen, restaurants, een waterpretpark en verschillende (water)sportfaciliteiten. Renaissance Island daarentegen is een privé-eiland, maar hier waan je je met een hagelwit strand, een azuurblauwe zee en wuivende palmen helemaal in het paradijs. Je kunt er onder andere gebruik maken van de spa, een restaurant en diverse watersportfaciliteiten.

Struisvogelboerderij

In het savanneachtige landschap van Aruba voelen Afrikaanse struisvogels zich helemaal thuis. Op de Struisvogelboerderij leven vijftig van deze grootste vogels ter wereld en ze hebben het er dan ook prima naar hun zin. Tijdens de rondleiding kom je oog in oog te staan met zowel volwassen struisvogels als kuikens en leer je van alles over hun gedrag en gewoontes.

Rotsformaties

Aruba is een tamelijk plat eiland, maar toch zijn er enkele bijzondere rotsformaties te bewonderen. Zo doemen de reusachtige keien van de Casibari rotsformatie uit het niets voor je op tussen metershoge bloeiende bomen en cactussen. Over speciaal aangelegde wandelpaden kun je er tussendoor lopen en genieten van een prachtig uitzicht over Aruba. De rotsen van Ayó vormden ooit een heilige plek voor vroegere eilandbewoners en er zijn dan ook enkele mooie oude rotstekeningen te zien. In het dorp heerst totale rust en hierdoor draagt de Ayó rotsformatie iets geheimzinnigs uit.

Zandduinen

In het noordoosten van Aruba zijn enkele schitterende zandduinen te vinden die vernoemd zijn naar het beroemde scheepswrak dat hier voor de kust ligt, de California. Het is een plek waar je mooie wandelingen kunt maken en als je bovenop een duin gaat zitten, heb je een spectaculair uitzicht over de ruwe kust en de prachtige oude stenen vuurtoren.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen