Belangrijkste feestdagen van Aruba

Carnaval op Aruba
Carnaval op Aruba

Aruba heeft heel toepasselijk de bijnaam ‘muziekeiland’ gekregen, want de Arubanen zijn dol op feestjes! Ze dansen graag en doen dat dan ook veelvuldig. Het hele jaar door worden er verschillende festivals georganiseerd en daar leven de inwoners van Aruba zich helemaal uit op de mengelmoes van West-Europese, Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische ritmes. Ook kent Aruba een groot aantal feestdagen die hoog in het vaandel staan en uitbundig gevierd worden!

Tessa 'De prachtige stranden van Aruba hebben echt indruk gemaakt op mij! Samen met de relaxte Caribische sfeer heb je hier een ultiem vakantiegevoel. De accommodaties zijn allemaal luxe van opzet en bij Palm Beach is er een bruisende boulevard met restaurants, bars en winkels. Wat ik een aanrader vond is de snorkeltrip per catamaran en de jeepsafari naar de ruige noordkant van het eiland.', Tessa - reisexpert Aruba gratis reisvoorstel >>

Feestdagen

Aruba heeft een aantal feestdagen die ook in Nederland worden gevierd, zoals Koninginnedag, Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw. Maar Aruba heeft ook een aantal ‘eigen’ feestdagen, waarop gebeurtenissen in de geschiedenis van het eiland worden herdacht en gevierd.

* Betico Croes-dag (25 januari)

Op 25 januari staat op Aruba de ambitieuze onderwijzer Gilberto ‘Betico’ François Croes centraal. Men viert dan zijn geboortedag op het naar hem vernoemde plein in Oranjestad. Onder aanvoering van deze man zorgde de partij Movimiento Electoral di Pueblo ervoor dat Aruba de Status Aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden verkreeg. De Arubanen beschouwen hem als een zeer grote held en noemen hem ‘El Libertador’. Vraag gratis een offerte aan

* Carnaval (februari/maart)

Ieder jaar is Aruba voor een periode van een paar weken helemaal in de ban van het carnaval (op Aruba ook ‘Bacchanal’ genoemd), dat een zeer belangrijke cultuuruiting van de Arubanen is. Muziekgezelschappen en carnavalsverenigingen treffen wekenlang voorbereidingen en steken daarbij hun handen flink uit de mouwen: iedereen doet zijn uiterste best en helpt met het versieren van de praalwagens, het opbouwen van tribunes of gaat met lichtjes, veren, roesjes en glitters aan de slag om de prachtigste kostuums te maken. Iedereen leeft toe naar het absolute hoogtepunt van het Arubaanse carnaval, de Grande Parade op carnavalszondag!

Op deze dag is het puur genieten van alle schitterende kostuums waar leden van carnavalsverenigingen lopend of dansend op de mooiste praalwagens mee rond paraderen. De belangrijkste wagens in de stoet zijn die van de uitgeroepen carnavalskoningin en de tumbakoning. Er hangt een uitgelaten stemming in de straten, want iedereen is vrolijk, drinkt en danst, waardoor ook buitenstaanders meteen bij het feestgedruis worden betrokken! Ter afsluiting van het seizoen wordt op Aswoensdag ’s avonds de Vaarwelparade gehouden en daarna is de verbranding van koning Momo, een stropop gevuld met vuurwerk.

* Dia Nacionál (Nationale dag / Dag van het volkslied en de vlag) (18 maart)

Sinds 1986 vieren de inwoners van Aruba op deze dag hun onafhankelijkheid van de Nederlandse Antillen. Deze belangrijke historische gebeurtenis wordt gevierd met plechtigheden, muzikale en folkloristische evenementen en vuurwerk.

* Koninginnedag (30 april)

De verjaardagen van de Nederlandse staatshoofden worden op Aruba sinds 1861 ook gevierd. Zo trekken er op Koninginnedag parades met marcherende drumbands en padvinders door de straten van Oranjestad en daarnaast zijn nog vele andere activiteiten.

* Dia de San Juan / Sint-Johannesdag (Dera Gai) (24 juni)

Deze feestdag maakt sinds 1862 uit van de Arubaanse cultuur en was oorspronkelijk een oogstfeest waarbij de indianen hun goden bedankten voor de goede oogst en hun zegen vroegen voor het aankomende jaar, waaraan later de katholieke missionarissen de naamdag van Johannes de Doper hebben verbonden. Op deze feestdag wordt, onder begeleiding van een trommel, een viool en een ‘wiri’, een speciaal liedje gezongen, genaamd ‘dera gai’.

* Sinterklaas (5 december)

Half november komen de goedheiligman en zijn Pieten aan bij de Paardenbaai in Oranjestad en worden daar verwelkomt door de Arubaanse kinderen. In tegenstelling tot Nederlandse kinderen zetten Arubaanse kinderen hun schoen niet bij de schoorsteen, maar voor hun slaapkamerdeur, omdat Arubaanse huizen geen schoorsteen hebben en Piet dus via de achterdeur komt. Verder klinken er overal Sinterklaasliedjes in zowel het Nederlands als het Papiaments.

* Kerstmis (25 & 26 december)

Dat kerstmis in de tropen kan, bewijst de voortreffelijke kerstsfeer die in december op het eiland heerst. Verspreid over het eiland staan levensgrote, verlichte en versierde ‘echte’ kerstbomen, die afkomstig zijn uit Canadese sparrenwouden. Met kerst wonen de Arubanen natuurlijk de mis in de kerk bij en er zijn talloze levende kerststallen te bewonderen.

* Oud & Nieuw (31 december)

Net als in Nederland wordt de jaarwisseling op Aruba gevierd met vuurwerk, dat niet alleen om 12 uur ’s nachts wordt afgestoken, maar ook overdag leggen winkels en bedrijven al vuurwerkmatten voor de deur om zo boze geesten te verdrijven en een goede omzet voor het komende jaar op te roepen. ’s Avonds en ’s nachts kan je genieten van schitterend siervuurwerk en gaat het gezellige feest, met dans en muziek, tot in de kleine uurtjes door.

Meteen na de jaarwisseling begint een typisch Arubaanse traditie, genaamd de ‘dande’. Kleine muziekgezelschappen trekken dan langs de huizen om buren, familie en vrienden al zingend een gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen