De nationale parken van Bonaire

Washington-Slagbaai Nationaal Park
Washington-Slagbaai Nationaal Park

De meesten van jullie zullen Bonaire wel kennen. Het eiland is namelijk onderdeel van de Nederlandse Antillen en sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Het eiland Bonaire is niet heel erg groot: zo'n 288 km². Ondanks dat het zo'n klein eilandje is vind je er toch een grote verscheidenheid aan prachtige natuur. Van een bijzondere onderwaterwereld en witte stranden tot een groen binnenland. Er wordt op Bonaire dan ook veel moeite gedaan om de natuur te beschermen. De STINAPA, Stichting Nationale Parken, zet zich in om de natuur op de Nederlandse Antillen te beschermen en te onderhouden. Op Bonaire vind je twee van deze nationale parken: het Washington-Slagbaai Nationaal Park en het Bonaire Marine Park.

Heb je weinig kennis van Bonaire? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Washington-Slagbaai Nationaal Park

Dit nationale park ligt in het noorden van Bonaire. Het terrein van het park bestaat uit twee voormalige plantages: Washington en Slagbaai. Samen hebben zij een oppervlakte van wel 14.000 hectare. Vroeger werden hier zout, aloë vera en kolen gewonnen. De laatste eigenaar van de Washington heeft de plantage voor zijn dood verkocht aan de regering met de wens dat het een natuurpark zou worden. In 1969 is dit gebeurd en Slagbaai werd er in 1977 aan toegevoegd.

Tegenwoordig zijn de oude plantagegebouwen nog steeds in gebruik. Het bezoekerscentrum, een museum, bibliotheek, cadeaushop en patio zijn er gevestigd. Ook zijn er faciliteiten voor de onderzoekers en is het hoofdkantoor van het park hier gevestigd. De manager en een team rangers beschermen het park.

Leguaan
Leguaan


In het Washington-Slagbaai Nationaal Park vind je vele bijzondere inheemse diersoorten. Omdat het een beschermd gebied is, is het een veilig toevluchtsoord voor deze dieren. Zo vind je er een behoorlijk aantal hagedissoorten. Er zijn er zelfs een aantal die alleen maar op Bonaire voorkomen. Zoogdieren vind je niet veel in het park, bijna alleen maar vleermuizen. Er zijn in totaal negen soorten vleermuizen. De andere zoogdieren komen niet oorspronkelijk van Bonaire, maar zijn meegekomen tijdens de kolonisatie.

Wat je wel veel tegen zult komen in het Washington-Slagbaai Nationaal Park zijn vogels. Tot nu toe zijn er 203 soorten vogels waargenomen, al komen sommige alleen maar even langs om vervolgens verder te vliegen naar de plaats van bestemming. Er zijn twee heel speciale vogelsoorten op Bonaire. Ten eerste de rode flamingo en ten tweede de Geelvleugelamazone (een papegaaiensoort). De rode flamingo komt in de Cariben alleen op Bonaire voor en de Geelvleugelamazone komt bijna nergens anders voor dan op Bonaire. De Geelvleugelamazone is ernstig bedreigd. Men vangt het dier en verkoopt het als huisdier waardoor er steeds minder over blijven.
Geelvleugelamazone
Geelvleugelamazone

Bonaire Marine Park

De eerste beginselen van het Bonaire Marine Park zijn ontstaan in 1961 toen er begonnen werd met het beschermen van de zeeschildpad. De echte doorbraak kwam in 1978 en 1980 toen er speciale aanlegboeien kwamen zodat schepen niet meer hoefden te ankeren in het water rondom Bonaire. Dit was nog nooit eerder ergens gedaan. Tegenwoordig moeten mensen die gebruik willen maken van de wateren in het park een speciale 'Nature Fee' kopen. Op deze manier helpen zij ook met het beschermen van het park.

Het park beslaat vandaag de dag een gebied van 6.672 hectare. Je vindt er een prachtige onderwaterwereld met een grote verscheidenheid aan koraal en vele vissoorten en andere dieren. Zo komen er onder andere zeeschildpadden voor. Ook de koraalduivel komt er voor, maar dat is niet de bedoeling. Deze vis is per ongelijk in de wateren rondom Bonaire terechtgekomen en vormt een gevaar voor andere vissoorten. Er wordt dan ook 'gejaagd' op de koraalduivel om het overige onderwaterleven te beschermen.De twee nationale parken van Bonaire hebben de bezoeker dus veel te bieden. De prachtige natuur en de dieren die er leven zijn echt de moeite waard om te bekijken. Een bezoek aan een van deze twee parken, of aan allebei, mag absoluut niet ontbreken wanneer je op vakantie bent in Bonaire.

Hou je van kajakken? dan is het mangrove gebied bij Lac Bay een enorme aanrader ! In dit filmpje zie je hoe mooi het gebied is, een broedplaats van vele vogels en groene planten boven het heldere koraal en het water. Vraag gratis een offerte aan

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen