Bonaire van A tot Z

de unieke onderwaterwereld van Bonaire
de unieke onderwaterwereld van Bonaire

Bonaire is één van de drie ABC-eilanden die ter hoogte van Venezuela in de Caribische Zee liggen. Het eiland maakt bovendien deel uit van de eilandengroep Caribisch Nederland (ook wel de BES-eilanden genoemd), waartoe ook Saba en Sint-Eustatius behoren. Bonaire is ongeveer 38 kilometer lang en varieert in breedte van 5 tot 11 kilometer: daarmee is het het op één na grootste eiland van de 6 Caribische eilanden die onder het Nederlandse Koninkrijk vallen. In vergelijking met Aruba en Curaçao trekt Bonaire veel minder toeristen aan, hoewel het eiland vanwege zijn veelzijdigheid een waar vakantieparadijs is!

Heb je weinig kennis van Bonaire? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Accommodaties

Op Bonaire staan alleen maar laagbouw resorts en hotels. Je hebt een ruime keuze als je op zoek bent naar een redelijk eenvoudig hotel, maar wel van goede kwaliteit. Maar er zijn ook behoorlijk wat hotels en resorts op het eiland te vinden waar het de gast niet aan de nodige luxe ontbreekt.

Beach and Dive Winsock
Beach and Dive Winsock

B van Bonaire National Marine Park

De zee rond Bonaire geniet, tot een diepte van 60 meter, de status van beschermd natuurgebied en behoort tot het Bonaire National Marine Park (BNMP). Het natuurpark werd in 1979 opgericht en het was het eerste marinepark ter wereld. Het BNMP heeft een totale oppervlakte van 27 km2 onder zijn hoede en bevat ook zeegras, het koraalrif en het mangrovebos, bij Lac Bay. 
Vraag gratis een offerte aan

C van Carnaval

Het hele jaar door vinden er taal van culturele evenementen op Bonaire plaats, maar het hoogtepunt is toch wel het jaarlijkse Carnaval. Dit feest wordt op het eiland namelijk groots gevierd. Er trekken talloze parades door de straten van Bonaire, waarin jong en oud samen kleur geven aan dit volksfeest. Veel dansende mensen, swingende muziek en kleurrijke kostuums zijn kenmerkend voor het Caribische Carnaval.

D van Duiken

De belangrijkste trekpleister van Bonaire zijn de adembenemend mooie koraalriffen die voor de kust van het eiland liggen. Deze schitterende onderwaterwereld is de leefomgeving van een enorme verscheidenheid aan prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners. Bonaire telt ruim 80 officiële duiklocaties, waarvan er veel direct vanaf de kustlijn te bereiken zijn. Maar enkele wrakken en koraalriffen liggen een eindje uit de kust, maar ook die zijn met een kort boottochtje prima bereikbaar.

E van Ezelsopvang
Het Donkey Sanctuary Bonaire werd in 1993 opgericht door een stichting die als doel had zich te ontfermen over zieke, gewonde, mishandelde of wees geworden ezels op het eiland. Tegenwoordig biedt het opvanghuis onderdak en verzorging aan voor alle wilde ezels die op het eiland leven en wordt er geprobeerd ze een waardig leven te geven. Het Donkey Sanctuary Bonaire krijgt geen financiële steun van de Bonairiaanse overheid, dus het wordt zeer gewaardeerd als je na een bezoek aan de opvang een kleine bijdrage achterlaat.

F van Flora & Fauna

De flora van Bonaire bestaat uit een variatie aan inheemse en exotische soorten. Het landschap wordt voornamelijk bepaald door verschillende soorten cactussen en een aantal veelvoorkomende struiken en bomen, zoals de kalebasboom en de verfhoutboom. Ook agaven en aloë vera zijn in grote getale op het eiland aanwezig. Bonaire is het leefgebied van een groot aantal diersoorten, waarvan de vele hagedissensoorten, de leguaan en de landslak de meest voorkomende zijn. Bovendien komen er op het eiland nog eens ruim 200 soorten vogels voor.

Aloe Vera plant op Bonaire
Aloe Vera plant op Bonaire

G van Grotten

Op het Benedenwindse eiland zijn enorm veel grotten te vinden. Vaak liggen de grotten verborgen en zijn ze moeilijk te vinden, dus het is verstandig er niet alleen heen te gaan, maar ze onder begeleiding van een gids te bezoeken. Binnenin de grot maak je kennis met de spectaculaire onderaardse wereld: je kunt er genieten van allerlei prachtige steenformaties, zoals machtig mooie stalactieten en stalagmieten, de glinstering van het gekristalliseerde kalk zodat de grot net een diamant lijkt en natuurlijk de vele verborgen kamers.

H van Historische gebouwen

Helaas zijn de laatste decennia veel historische gebouwen verwaarloosd of afgebroken en is er door toeristische uitbreidingsdrang wel een deel van het historische erfgoed van het Caribische eiland gesneuveld. Maar gelukkig is niet alles al voor altijd verloren gegaan: zo staat het oudste gebouw van Bonaire, Fort Oranje uit 1639, zonder al te veel beschadigingen nog altijd overeind en daarnaast zijn er op het eiland nog meer monumentale en koloniale panden te bezichtigen.

I van Indianen

Ooit hebben in het Caribische gebied de Arawak indianen geleefd en zijn hebben overal in grotten en op rotswanden tekeningen achtergelaten. Op Bonaire zijn er ongeveer tien plekken waar deze schilderingen van de vroegere bewoners goed bewaard zijn gebleven en je ze kunt bezichtigen. De tekeningen bestaan vaak uit geometrische vormen, die gemaakt met een soort roodbruine verfstof. Tot op heden weet niemand wat de inscripties moeten voorstellen, maar wel is bekend dat de indianen van Bonaire niet in de grotten woonden maar dat het voor hen waarschijnlijk religieuze plaatsen waren.

J van Jaarlijkse Bonaire Heineken Jazz Festival

Sinds 2005 organiseert de Bonaire Jazz Foundation jaarlijks het vierdaagse ‘Bonaire Heineken Jazz Festival’. Dit evenement wordt door de stichting ieder jaar opgezet om Jazzmuziek onder een groter publiek op Bonaire te promoten. Daarnaast heeft het festival ook nog een goed doel, want een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor muziekprojecten op Bonaire, aangezien muziek een zeer belangrijke rol in de Bonairiaanse samenleving speelt.

K van Kralendijk

Kralendijk is de grootste plaats van Bonaire en ook de hoofdstad van het eiland. Hoewel de meeste bewoners van Bonaire hier wonen, is het toch een vrij kleine en rustige stad. Enkele bezienswaardigheden die Kralendijk rijk is, zijn erg de moeite waard om te bezoeken: bijvoorbeeld Fort Oranje, het plein Plasa Wilhelmina met de daaraan grenzende historische gebouwen, Kaya Grandi (de hoofdstraat van het centrum), Kaya Playa Lechi (de kade) en Kaya Craane (boulevard).

L van Landhuis Karpata

Aan de kustweg van Kralendijk richting het Gotomeer ligt het landhuis Karpata. Het landhuis staat op de gelijknamige plantage, die vernoemd is naar de belangrijkste plant die er toentertijd verbouwd werd en waar een laxeermiddel van werd gemaakt. Het okergele landhuis stamt uit 1870 en bestaat uit een groot middenhuis, verschillende bijgebouwen en een kalkoven. Ooit waren de gebouwen van Karpata een belangrijk handelscentrum, want de plantage was een belangrijke bron van verfhout, houtskool en aloë vera. In 1980 onderging het landhuis met fondsen uit Nederland een grondige restauratie en werd het gedoopt tot ecologisch centrum.

M van Mentaliteit

De mentaliteit op Bonaire verschilt op sommige punten behoorlijk van de mentaliteit van Europese Nederlanders. Zo ligt het tempo van leven en werken op Bonaire aanzienlijk lager dan in Nederland en de verklaring hiervoor is de vaak hoge temperatuur op het Caribische eiland. De bewoners van Bonaire hebben dan ook een redelijk relaxte levensstijl, waarvan de Papiamentse kreet ‘poko-poko’, hetgeen ‘rustig aan’ betekent, het boegbeeld is.

N van Nederland
Bonaire heeft een belangrijke historische band met Nederland en de overige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Die band is nog hechter geworden sinds Bonaire in oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland is geworden. De Nederlandse invloeden zijn op het Caribische eiland dan ook duidelijk merkbaar: de manier waarop op Bonaire onderwijs wordt gegeven is bijvoorbeeld voor een aanzienlijk deel op het Nederlandse systeem gebaseerd en ook kennen ze er de nodige Nederlandse feestdagen die net zo uitbundig worden gevierd als in Nederland, zoals Koninginnedag.

O van Ontspanning

Het tropische eiland is een uitermate geschikte vakantiebestemming als u op zoek bent naar ontspanning. Tijdens je vakantie wil je natuurlijk ook even heerlijk kunnen bijkomen van een drukke tijd. Dat zou je dan kunnen doen in één van de vele wellnessresorts die op Bonaire te vinden zijn. Hier kun je je dan lekker laten verwennen en genieten van de meest exclusieve behandelingen, zodat je je weer als herboren voelt. 

P van Pekelmeer

Het Pekelmeer ligt in het zuidwesten van Bonaire en wordt gedeeltelijk gebruikt voor de commerciële zoutwinning. Daarnaast is er ook een afgeschermd deel van het zoutwatermeer dat bestemd is voor de trots van Bonaire: de Caribische flamingo's. In dit belangrijk flamingoreservaat is één van de grootste kolonies van deze prachtige sierlijke vogels met hun mooie rood-roze kleur te bewonderen.

Q van Quad-safari

Quad-safari’s zijn een zeer populaire optie om in Bonaire ‘off-the-road’ te gaan. Je kunt onder begeleiding van een ervaren gids één van de vele uitgestippelde routes door het ruige Bonairiaanse landschap verkennen op een all-terrain vehicle (ATV) oftewel een quad. Tijdens een ATV-safari worden vaak alle topattracties van het eiland op een originele manier aangedaan.

R van Rincon

Deze plaats ligt in een soort dal in het noordwesten van het eiland en is het oudste dorp van Bonaire. Aan het begin van de 16de eeuw bouwden de eerste Spanjaarden hier deze nederzetting om uit het zicht van zeerovers en piraten te blijven. Bovendien wordt Rincon ook wel het culturele centrum van Bonaire genoemd, omdat het dorp, vanwege zijn lange en bewogen geschiedenis, veel oude tradities, festiviteiten en gewoontes kent.

S van Strand

Dit tropische stukje Nederland is natuurlijk ook een ideale vakantiebestemming als je wilt genieten van de zon en de zee. De lange en witte stranden van Bonaire hebben dan ook een enorme aantrekkingskracht op alle zonaanbidders en zijn de perfecte plek om dat heerlijke kleurtje op te doen waar iedereen in Nederland jaloers op zal zijn. Boka Slagbaai, 1000 Steps, Pink Beach, Sorobon, Bachelor's Beach en No Name Beach zijn een aantal bekende stranden die op Bonaire te vinden zijn.

Wit zandstrand op Bonaire
Wit zandstrand op Bonaire

T van Taal

De officiële talen die op Bonaire gesproken worden zijn Nederlands en Papiaments. Maar een deel van de eilandbewoners heeft daarnaast ook nog Engels en Spaans als huistaal. Het Papiaments wordt naast Bonaire ook nog gesproken op Aruba en Curaçao en is een Creoolse taal die zich baseert op het Portugees en sterke invloeden uit het Indiaans, Spaans, Engels, Frans, Nederlands en Afrikaanse talen bevat.

U van Uitkijkpunten

Op Bonaire zijn een aantal uitkijkpunten, die je een geweldig uitzicht over het eiland bieden. Vanaf Altamira Unjo en Kaya Para Mira heb je bijvoorbeeld een mooi uitzicht op Rincon en omgeving. Kralendijk en Klein Bonaire zijn goed te bewonderen vanaf de Seroe Largu en verder ligt er nog een mooi uitkijkpunt in de buurt van het Gotomeer.

V van Vuurtorens

Op het eiland zijn een paar moderne en monumentale vuurtorens te bewonderen. Sommige vuurtorens zijn al eeuwenoud en daarom zeer de moeite waard om te bezichtigen. De Willemstoren, die op het zuidelijkste puntje van Bonaire staat, is de eerste en oudste vuurtoren van het eiland en waarschijnlijk ook de bekendste. Deze vuurtoren is gebouwd in 1837 en heeft de vorm van een Dorische zuil.

W van Washington Slagbaai National Park

Het Washington Slagbaai National Park is gelegen in het noorden van Bonaire. Het park is vernoemd naar twee voormalige plantages, namelijk Washington en Slagbaai. In totaal beslaat het park een oppervlakte van zo'n 14.000 hectare grond. Op het bergachtige terrein werden ooit zout, kolen en aloë vera gewonnen en ook werden er divi-divi bomen gekweekt. Naast een grote verscheidenheid aan dieren, zijn er in het park ook een aantal leuke bezienswaardigheden te zien.

X van ?

Y van ?

snorkelen
snorkelen

Z van Zonsondergang

Bonaire is de ideale plek om optimaal te genieten van een prachtige zonsondergang. Vele plekken op het eiland bieden je een mooi uitzicht op de zonsondergang en je kunt dan in alle rust genieten van dit schitterende natuurspektakel.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen