Washington Slagbaai Nationaal Park in Bonaire

Bonaire eiland
Bonaire eiland

In het noordwesten van Bonaire ligt het Washington Slagbaai Nationaal Park met een oppervlakte van ongeveer 6.000 hectare. Je kunt op verschillende manieren kennis maken met de natuur, de geologische- en cultureel-historische bezienswaardigheden. Te voet, met de mountainbike of met de auto zijn alle hoogtepunten van het Washington Slagbaai Nationaal Park in Bonaire te bezichtigen.

Heb je weinig kennis van Bonaire? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Algemene informatie

Washington Slagbaai Nationaal Park (WSNP) bestaat officieel sinds 1979, daarvoor bestond het nationaal park alleen uit het Washington gedeelte. Washington en Slagbaai zijn twee voormalige plantages, waar ooit aloë vera, zout en kolen werden gewonnen. Ook werden er divi-divi bomen gekweekt vanwege de peulvruchten die er aan groeiden. Als laatst werden er ook geiten gefokt, die voornamelijk naar Europa en Curaçao werden geëxporteerd. Het park is tegenwoordig dagelijks geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur. Het wordt onderhouden door een team van rangers, daarnaast heeft het ook een manager. Samen onderhouden ze het park en beschermen ze het.

Dierenleven

Het park is voor veel inheemse diersoorten een goed en veilig toevluchtsoord. Het is daarom ook heel belangrijk dat de mensen zich goed houden aan de regels, zodat de dieren in alle rust kunnen leven. Er komen onder andere leguanen, papegaaien, flamingo's, zeeschildpadden, geiten, ezels, koeien en veel kleurrijke vogel in voor. De Flamingo's zijn te zien in de zoutpan Saliña Mathijs. Ook bevat het park een aantal stranden die een belangrijke broedplaats zijn voor de vijf zeeschildpadsoorten die in de wateren rondom het park voorkomen. Vraag gratis een offerte aan

De ingang en het bezoekerscentrum

Op zo'n paar kilometer ten noorden van Rincon ligt de ingang van het WSNP. Vanuit hier wordt je verder bewegwijzerd door het park, door middel van afbeeldingen van een groene hagedis. Bij de ingang staat ook het bezoekerscentrum. In dit fraaie okergele pakhuis zit een museum, cadeauwinkel, bibliotheek, een overzicht van de wandelroutes en een terras. In het museum wordt onder andere de geschiedenis van Bonaire verteld en de ontwikkelingen van het park.

Nature Free

Het WSNP loopt bij de stranden naadloos over in het Bonaire Nationaal Marine Park. Dit omvat alle wateren rondom Bonaire, tot een diepte van zestig meter. Als je toegang wilt hebben tot deze wateren, dien je een Nature Free te kopen. Hiervoor betaal je als duiker vijfentwintig dollar. Zwemmers, zeilers en snorkelaars betalen tien dollar. Dit vignet is te koop bij de duikcentra op Bonaire en bij de ingang van het park.

Zoutmeren en blowholes

Naast dat het park aan de zee grenst, zijn er ook zeven grote zoutmeren in het park die voor een groot deel het landschap bepalen. Ook zijn er nog drie kleine zoetwaterbronnen die voor drinkwater van de dieren zorgen. Het meest indrukwekkende meer is het Saliña Goto (Gotomeer). Ook de blowholes (spuit- of blaasgaten) zijn zeer spectaculaire natuurverschijnselen. Op deze plekken wordt het oceaanwater zo hoog onder druk ingesloten dat er nog meer een weg naar buiten is: omhoog. Er zijn tientallen blowholes te vinden aan de kust. Hiervan is Suplado blowhole een hele spectaculaire.

Baaien

Watersporters kunnen zich prima vermaken bij de baaien van het park. Hier kan je onder andere duiken, snorkelen, zwemmen en zeilen. Wel zijn er ook baaien te vinden waar het te gevaarlijk is om het water in te gaan, door sterke stromingen en hoge golven. Waar je wel goed het water in kan gaan is de Boka Slagbaai. Deze plek was vroeger de eerste haven van Bonaire, tegenwoordig is de baai in het bezit van een azuurblauwe zee en een hagelwit zandstrand.

Wil je nog meer leuke tips voor uitstapjes op Bonaire? Bekijk dan dit filmpje!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen