San Juan de Ambato

San Juan de Ambato in Ecuador
San Juan de Ambato in Ecuador

San Juan de Ambato is een stad, gelegen in het centrum van Ecuador in de Andes. De stad ligt aan de oever van de rivier de Ambato, onder een aantal hoge bergen. Het is de hoofdstad van de provincie Tungurahua en ligt op ongeveer 2.600 m boven zeeniveau. San Juan de Ambato telt ongeveer 180.000 inwoners. Bijnamen van San Juan de Ambato zijn 'Stad van Bloemen en Fruit', 'Wieg van de drie Juans' en 'Tuin van Ecuador'. De stad is meerdere keren, voor een deel of compleet, verwoest door aardbevingen. De laatste was 5 augustus 1949, waarbij de stad en zijn kathedraal bijna helemaal met de grond gelijk gemaakt werden. In de twee jaar daarop werd de stad weer helemaal opgebouwd. Ter ere van de sterke inwoners van San Juan de Ambato wordt elk jaar tijdens de carnaval in februari het Festival van Fruit en Bloemen gehouden, waarbij wordt gevierd dat bloemen en fruit zo goed groeien in de regio. Het is een van de belangrijkste festivals van Ecuador. De bijnaam 'Wieg van de drie Juans' verwijst naar de drie opvallende Ecuadoranen die er zijn geboren: Juan Montalvo, een beroemde essayist van de 19e eeuw, Juan León Mera, de auteur van het nationale volkslied van Ecuador en Juan Benigno Vela, een sleutelfiguur in de onafhankelijkheidsbeweging van Ecuador. De stad is bekend om zijn productie van fruit, looierijen, voedingsmiddelen en textiel. De bloemen-, fruit en textielindustrie zijn de belangrijkste economische activiteiten van San Juan de Ambato.

Heb je weinig kennis van Ecuador? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart San Juan de Ambato
Plaatsen in de buurt van San Juan de Ambato (Ecuador) :
 • Riobamba (48 km)
 • Puyo (75 km)
 • Quito (113 km)
 • Guayaquil (178 km)
 • Cuenca (190 km)
 • Baños (256 km)
 • Machala (270 km)
 • Salinas (282 km)
 • Loja (313 km)
 • Galápagos Eilanden (1304 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van San Juan de Ambato

  Kathedraal van San Juan de Ambato (San Juan de Ambato)

  Kathedraal van San Juan de Ambato
  Kathedraal van San Juan de Ambato
  Kaart met locatie Kathedraal van San Juan de Ambato

  Omdat San Juan de Ambato nog niet zo heel lang geleden verwoest is door een aardbeving, zijn er niet veel koloniale dingen meer terug te zien. Toch is de stad wel de moeite van een bezoekje waard door onder andere de parken en de kathedraal, wat waarschijnlijk het meest herkenbare symbool van de stad is. De kathedraal is gebouwd op de plek waar vroeger de originele kapel uit 1689 heeft gestaan. Deze werd verwoest door een aardbeving, waarna er twee nieuwe kerken werden gebouwd die ook werden verwoest. De nieuwe kathedraal werd ingehuldigd in 1954 en staat aan de overkant van Parque Juan Montalvo. Hopelijk blijft dit prachtige religieuze bouwwerk voorlopig wel overeind staan.

  Parque Juan Montalvo (San Juan de Ambato)

  Parque Juan Montalvo
  Parque Juan Montalvo
  Kaart met locatie Parque Juan Montalvo

  In het centrum van de stad vind je het Parque Juan Montalvo, vernoemd naar de beroemde Ecuadoriaanse schrijver Juan Montalvo. Het park is in 1905 gebouwd en heeft sinds toen gediend als een ontmoetingsplek voor de inwoners van San Juan de Ambato. Het ligt op het kruispunt van vier belangrijke straten van de stad: Montalvo, Sucre, Bolivar en Castillo. In het midden van het park staat een standbeeld van Juan Montalvo. Het mausoleum waar Juan Montalvo is begraven ligt iets verderop in de straat.

  Quinta Juan León Mera (San Juan de Ambato)

  De Quinta Juan León Mera was het villa-achtige huis van de schrijver Juan León Mera uit San Juan de Ambato. Naast auteur Juan Montalvo en vrijheidsstrijder Juan Benigno Vela was Léon Mera de derde bekende Juan uit San Juan de Ambato. De stad wordt daarom ook wel 'wieg van de drie Juans' genoemd. Het huis van Juan Léon Mera is nog steeds in onberispelijke staat en ligt aan de noordelijke oever van de rivier de Ambato, in de wijk Atocha. Het huis was gebouwd in 1874 en is nu open voor publiek. Naast de mooie tuinen met 257 verschillende soorten bloemen bevat het huis ook koloniale meubels en schilderingen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Ecuador bekijken.

  Vervoer

  Pp ongeveer 2 km afstand van de stad is een busstation. Van hieruit gaan bussen naar onder andere Quito, Riobamba, Cuenca en nog veel meer plaatsen in de omgeving. Het vliegveld van San Juan de Ambato is het Cachoan Airport. Het wordt echter niet gebruikt voor commerciële vluchten. Het dichtstbijzijnde vliegveld voor commerciële vluchten is die van Quito, deze ligt op ongeveer 120 km van San Juan de Ambato. In San Juan de Ambato zelf kun je de bus en een taxi pakken, maar je kunt ook een auto huren.

  Geschiedenis

  San Juan de Ambato werd op 6 december 1698 gesticht als de 'Seat of Ambato'. In de eeuw die daarop volgde, groeide de stad langzaam uit tot een belangrijk centrum in de bergen. San Juan de Ambato speelde een belangrijke rol in de Onafhankelijkheidsoorlog van Ecuador. Op 12 november 1820 verklaarde de stad zich officieel onafhankelijk van Spanje, waarna het even later weer werd ingenomen. Tijdens de eerste jaren van de onafhankelijke Republiek Ecuador diende de stad als een belangrijk cultureel en economisch centrum. San Juan de Ambato diende een aantal keer als omgeving voor het herschrijven van de grondwet en bracht ook enkele uitstekende kunstenaars en denkers voort. Op 5 augustus 1949 werd de stad tragisch getroffen door een verwoestende aardbeving. Deze aardbeving kostte meer dan 6000 mensen het leven en duizenden werden dakloos. Veel van het koloniale centrum van de stad werd verwoest, net zoals de schitterende kathedraal. De stad werd heropgebouwd met de hulp van internationale hulporganisaties en van de overheid van Ecuador. De nieuwe, moderne kathedraal werd op 12 december 1954 ingehuldigd.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar San Juan de Ambato