Cuenca

Kathedraal de la Inmaculada Concepcin, Cuenca
Kathedraal de la Inmaculada Concepcin, Cuenca

Cuenca ligt ten zuiden van Quito in het zuiden van Ecuador. De voormalige Incastad Cuenca ligt op 2500 m hoogte in het zuidoosten van de Andes. Cuenca is de 3e stad van Ecuador. Cuenca wordt gezien als culturele hoofdstad van het land. Het historische centrum met zijn statige koloniale woningen, nauwe steegjes en vele kerken heeft een interessante culturele uitstraling. De stad wordt in tweeën gedeeld door de Rio Tomebamba. In het noorden ligt het koloniale gedeelte, in het zuiden de nieuwere gedeeltes. Cuenca is een ideale plek als je geïnteresseerd bent in cultuur en historie. In het verleden zijn er veel verschillende culturen die invloed hebben gehad op Cuenca. Deze verschillende invloeden zien we ook weer terug in de culturele en kunstzinnige uitingen. Er zijn veel musea en galerieën in de stad. Je kunt er ook originele en kwalitatief goede souvenirs vinden zoals de Panamahoeden waar Cuenca bekend om staat, keramiek en gouden sieraden. Cuenca heeft als bijnaam het Athene van de Andes of Athene van Ecuador. Vanaf 1999 staat het stadscentrum op de UNESCO werelderfgoedlijst. Veel inwoners van Cuenca proberen zich echter buiten Ecuador te vestigen, voornamelijk in de Verenigde Staten en Europa.

Heb je weinig kennis van Ecuador? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Cuenca
Plaatsen in de buurt van Cuenca:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Cuenca

Historisch centrum Cuenca (Cuenca)

Historisch centrum Cuenca
Historisch centrum Cuenca

Het historische centrum van Cuenca staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Veel volkeren hebben in de stad geleefd, zoals de Cañari, Inca's, Franse Jezuïeten en Spanjaarden. Het historische stadscentrum verbeeld voornamelijk deze laatste categorie. Het centrum barst van de prachtige koloniale gebouwen, nauwe steegjes en natuurlijk kerken. Cuenca is maar liefst 52 kerken rijk welke veelal stammen uit de 16e en 17e eeuw, de koloniale periode.

Nieuwe kathedraal (Cuenca)

Nieuwe kathedraal
Nieuwe kathedraal

De Catedral de la Inmaculada Concepción, ook wel kathedraal van onbevlekte ontvangenis, is de nieuwe kathedraal van Cuenca. Dit massieve bouwwerk is gebouwd omdat de oude kathedraal te klein werd. De bouw begon in 1885 en duurde negentig jaar. De Duitse architect Juan Bautista Stiehle is het brein achter de neoromaanse kathedraal die ook veel andere stijlen rijk is. De meest in het oog springende aspecten van het gebedshuis zijn zonder twijfel de prachtige wit blauwe koepels op het dak.

Ruïnes van Ingapirca (Cuenca)

Ruïnes van Ingapirca
Ruïnes van Ingapirca

Vlak bij Cuenca liggen de ruïnes van Ingapirca. Dit zijn de oudste Incaruïnes van Ecuador. Op deze plek woonden de Inca's vredig samen met de onderworpen Cañari, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. De bijzondere architectuur en het technisch vernuft van de Inca's is nog steeds terug te zien in de ruïnes. Zo is er een ondergronds aquaductsysteem om zo de gehele regio van water te voorzien. Het grootste bouwwerk dat nog overeind staat is de zonnetempel. Deze was zodanig ontworpen dat enkel tijdens een zonnewende het licht precies door het gaat in de bovenste kamer naar binnen scheen.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Ecuador bekijken.

Geschiedenis

Gil Ramírez Dávalos, de toenmalige gouverneur van Quito, stichtte op 12 april 1557 een stad genaamd Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca. Hij kreeg deze opdacht van Andrés Hurtado de Mendoza, die tot 1555 gouverneur was van het Spaanse Cuenca. Simón Bolívar verklaarde Cuenca op 3 november 1820 onafhankelijk van Spanje. Rond 1860 kwamen ongeveer 2000 Franse Jezuïeten naar de stad. Hun kloosterorde is nog steeds aanwezig.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Cuenca? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Cuenca, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Ecuador? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen