Tartu

Tartu stad zuidoost Estland
Tartu stad zuidoost Estland

Tartu ligt in het zuidoosten van Estland aan de rivier Emajogi. Het is de 2e stad van Estland en de hoofdstad van de provincie Tartumaa. Er wonen ongeveer 100.000 mensen in deze studentenstad. In Tartu bevindt zich al sinds 1632 een universiteit, dit is de belangrijkste universiteit van het land. Er bevinden zich verschillende parken in de stad waar het heerlijk vertoeven is tijdens de warme zomerdagen.

Heb je weinig kennis van Estland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Tartu
Plaatsen in de buurt van Tartu (Estland) :
 • Otepää (38 km)
 • Pärnu (130 km)
 • Narva (139 km)
 • Tallinn (163 km)
 • Saaremaa (241 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tartu

  Jaanikirik (Tartu)

  Jaanikirik
  Jaanikirik
  Kaart met locatie Jaanikirik

  De Lutherse Janskerk of Jaanikirik ligt aan het Raekoja Plats en is volledig opgetrokken uit rode bakstenen. De kerk werd tijdens de tweede wereld oorlog door de Nazi's bijna volledig verwoest. Gelukkig hebben de Esten naderhand niet stilgezeten en is de kerk weer volledig in ere hersteld. Zowel aan de binnen- als de buitenkant zijn er meer dan honderd terracottabeeldjes te vinden. Bovenin de toren heb je een mooi uitzicht over Tartu.

  Raekoja Plats (Tartu)

  Raekoja Plats
  Raekoja Plats
  Kaart met locatie Raekoja Plats

  Direct onder de Domberg staat het 18e-eeuwse raadhuis, herkenbaar aan de roze kleur, op een plein. Dit raadhuisplein is het hoofdplein van Tartu genaamd Raekoja Plats. Er staat hier een bijzondere fontein; twee kussende studenten onder een paraplu waarlangs het water naar beneden stroomt. Tartu is dé studentenstad van Estland en veel van de hoogopgeleide Esten hebben hier gewoond. De stad wordt ook wel de geestelijke hoofdstad van Estland genoemd.

  Toomemägi (Tartu)

  Toomemägi
  Toomemägi
  Kaart met locatie Toomemägi

  Op de rechteroever van de rivier en aan de voet van de heuvel Toomemägi ligt het kleine stadscentrum van Tartu. Op deze plek liggen de oudste wortels van heel Tartu. Al in de 5e eeuw na Christus vestigden hier de eerste mensen zich. De Toomemägi, ook wel Domberg genoemd, is nu de ondergrond voor een indrukwekkende ruïne. Op de berg staan de resten van de indrukwekkende baksteengotische Domkerk. Hoewel er dus nog weinig van over is blijft het een bijzonder bouwwerk. Binnenin is er tevens een museum gevestigd. 

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Estland bekijken.

  Vervoer

  Ongeveer 11 km ten zuidwesten van Tartu ligt Luchthaven Tartu. Dit vliegveld werd al in 1946 geopend en staat ook bekend als Ülenurme Airport omdat de plaats Ülenurme zich ook in de omgeving bevindt. Het oude centrum van Tartu is prima lopend te verkennen. Wil je de bezienswaardigheden aan de rand van de stad bezichtigen dan kun je de bus nemen. Dit is een goedkope en snelle oplossing.

  Geschiedenis

  Oude vondsten hebben uitgewezen dat er al sinds de 5e eeuw na Christus bewoning is op de plek van het huidige Tartu. In 1031 veroverde de Kievse vorst Jaroslav de Wijze de stad en stichtte Joerjev. De inwoners moesten vanaf toen 30 jaar lang schatting afdragen aan Slavische vorsten. In de eeuwen daarna had de plaats veel eigenaren en heette nog even Dorpat toen de Duitse troepen er heersten. In de Tweede Wereldoorlog leed de stad veel schade maar sinds 1991 wordt het aanzienlijk gerenoveerd.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Tartu