Traditionele muziek van EthiopiŽ

Plaatje (Vinyl) met Ethiopsche vlag en muzieknoten
Plaatje (Vinyl) met Ethiopsche vlag en muzieknoten

De muziek in Ethiopië is zeer divers, dat komt vooral omdat iedere bevolkingsgroep een eigen geluid heeft ontwikkeld. Hoewel sommige vormen van de traditionele muziek sterk worden beïnvloed door de volksmuziek uit andere delen van de Hoorn van Afrika zoals Somalië, kent het land ook eigen stijlen. In de hooglanden wordt bijvoorbeeld traditionele muziek gespeeld door de Azmaris, rondtrekkende muzikanten. In Wollo een gebied in het noordoosten van het land, ontwikkelde de muziekstijl genaamd menzuma. Door de verschillende muzikanten wordt veel gebruikt gemaakt van snaarinstrumenten zoals de masenqo of kissar.

Heb je weinig kennis van EthiopiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Menzuma

Menzuma is een muzikale vorm wat ontwikkeld is door de moslims die leefde in Wollo, het noordoosten van Ethiopië. Het werd oorspronkelijk gezongen in het Amhaars, maar sinds menzuma zich heeft verspreid naar Harar en Jimma wordt het ook gezongen in het Oromo. In de islamitische geschiedenis staat Ethiopië (Abessinië of Al-Habasha) bekend als de "Haven van de eerste migratie van Hijra." Voor moslims staat Ethiopië synoniem aan vrijheid van vervolging en bevrijding van angst.

Azmari

Een Azmari is een mannelijke of vrouwelijke muzikant, vergelijkbaar met de Europese bard of West-Afrikaanse griot (verhalenvertellers). Ze trekken rond en treden vooral op in drankgelegenheden genaamd tejbeit, waar ze gespecialiseerd zijn in het serveren van Tej (honingwijn). De Azmari is goed in het improviseren van teksten en begeleid zichzelf vaak op een masenqo of krar.

Vraag gratis een offerte aan

Traditionele snaarinstrumenten

Krar
De krar of kraar is een vijf- of zes-snarige komvormige lier uit Ethiopië. Het instrument is gestemd in een pentatonische toonladder. Een moderne krar kan worden versterkt, vaak op dezelfde manier als een elektrische gitaar of viool. De krar wordt vaak versierd met hout, doek en kralen. De krar wordt veel gebruikt door de Azmaris.

Kissar
De kissar (of kissir) wordt ook wel een Nubische lier genoemd en wordt ook veel gebruikt in Egypte. Het is een ondiepe, ronde kom van hout, bedekt met een klankbord van schapenvacht waarin 3 kleine, rond klankgaten zitten. Er worden 5 darmsnaren aan bevestigd die gebruikt worden als een soort gitaar. Door middel van een plectrum wordt met de rechterhand een melodie gespeeld.

Masenqo
Een masanqo (masenqo/masinko) is een één-snarig strijkinstrument die veel wordt gebruikt door de Azmaris. De snaar wordt vaak gemaakt van paardenhaar. Verder bestaat het instrument uit vier houten planken bedekt door een gestrekt perkament.

Ethiopische man met masenqo
Ethiopische man met masenqo

Populaire muziek in Ethiopië

De meeste inwoners van Ethiopië luisteren zowel naar traditionele muziek als naar populaire muziek. Een van de meest invloedrijke muzikanten uit de jaren 1950 – 1970 was waarschijnlijk de uitvinder van de Etho-jazz Mulatu Astatke. Vandaag de dag is Aster Aweke waarschijnlijk het meest populair samen met de zangeres Gigi (Ejigayehu Shibabaw), die geboren is in Ethiopië maar tegenwoordig in de Verenigde Staten woont.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen