Werelderfgoed in EthiopiŽ

Huizen in het cultuurlandschap Konso
Huizen in het cultuurlandschap Konso

Ethiopië is een land met een uniek landschap voor Afrikaans begrippen en eigenlijk niet te vergelijken met andere Afrikaanse landen. Het is er bijvoorbeeld erg groen, maar ook de prachtige vormen van de bergachtige gebieden, ravijnen, zoutmeren en de vele archeologische schatten maken Ethiopië een bezoekje waard. Omdat diverse culturele en natuurlijke gebieden in dit land onvervangbaar zijn en uniek voor de wereld, zijn ze door UNESCO aangesteld tot Werelderfgoed. In totaal staan er negen culturele en natuurlijke erfgoederen op de Werelderfgoedlijst in Ethiopië.

Heb je weinig kennis van EthiopiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Aksum

Aksum is een stad in het noorden van Ethiopië en staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de oudheid was deze stad het middelpunt van het koninkrijk van Aksum. De staat dreef handel met het oude Griekenland, Azië en Egypte. Tegenwoordig zijn de ruïnes van de stad nog te bewonderen. Het was een van de machtigste staten van die tijd. Vele ruïnes dateren uit de 1e tot en met 13e eeuw. Er zijn koninklijke graven te bewonderen, ruïnes van oude kastelen en obelisken.

De obelisken in Aksum
De obelisken in Aksum

Fasil Ghebbi

De vesting Fasil Ghebbi staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst en ligt in de stad Gondar. In de 16e en 17e eeuw werd het gebouwd door keizer Fasilidas en was in die tijd ook de residentie van de Ethiopische keizer en zijn opvolgers. Rondom de stad is een hoge muur gebouwd van 900 meter lang. In de stad vind je kloosters, kerken, paleizen en andere mooie gebouwen. Allemaal hebben ze Arabische en hindoeïstische invloeden. Het meest belangrijke kasteel was klaar in 1640 in opdracht van Fasilidas.

Badhuis van Fasilidas
Badhuis van Fasilidas
Vraag gratis een offerte aan

De versterkte historische stad Harar

De versterkte historische stad Harar ligt in het oosten van Ethiopië, in de stad Harar. Alleen het historische centrum is werelderfgoed. Het ligt op een plateau met diepe kloven en dalen en wordt omgeven door de savanne en de woestijn. Er staan muren rondom de heilige islamitische stad en het werd gebouwd vanaf de 13e eeuw. In de stad vind je 82 moskeeën, maar de herenhuizen zijn eigenlijk het meest spectaculair van de stad, mede door het uitzonderlijke interieur in de huizen.

De muur om het oude Harar
De muur om het oude Harar

Cultuurlandschap Konso

Het cultuurlandschap Konso is een gebied van 55 km² en bevat terrassen die met stenen zijn ommuurd en het heeft een divers landschap. Door het landschap zie je nog goed hoe het hier meer dan 400 jaar geleden er aan toe ging. Men heeft zich volledig aan de droge omgeving aangepast en laat de technische kennis van de gemeenschap goed zien. Ook de antropomorfe houten beelden zijn kenmerkend voor het gebied en de stammen die hier woonden.

Het landschap van Konso
Het landschap van Konso

Lagere Awash vallei

De lagere Awash vallei bestaat uit 150 km² en is een van de belangrijkste paleontologische gebieden van Afrika. De overblijfselen die hier gevonden zijn leveren het bewijs voor de menselijke evolutie, waardoor onze mening hierover compleet veranderde. Deze belangrijkste ontdekking werd in 1974 gedaan, toen werden er delen van een skelet gevonden die al meer dan 3,2 miljoen jaar oud zouden zijn. Het werd de beroemde 'Lucy'. De oudste overblijfselen die gevonden zijn zouden wel meer dan vier miljoen jaar oud zijn.

De Awash vallei
De Awash vallei

Lagere Omo vallei

Bij het Turkanameer in het zuidwesten van het land, ligt de lagere Omo vallei. Er werden vele ontdekkingen gevonden, zoals menselijke fossielen, die ook weer belangrijk zijn voor de studie naar de evolutie van de mens. Tevens zijn er oude werktuigen van steen gevonden, die inzicht geven in de vroegere technische activiteiten. De regio is zo bijzonder, omdat het tevens een thuis is voor veel verschillende groepen mensen, er leven namelijk veel culturen op een klein stuk land.

Stammen in de Lagere Omo vallei
Stammen in de Lagere Omo vallei

Uit de rots gehouwen kerken van Lalibela

In een bergachtig gebied in het midden van Ethiopië, liggen de uit de rotsen gehouwen kerken van Lalibela. Het complex bestaat uit elf monolithische kerken die aan het begin van de 12e eeuw werden uitgehouwen uit de rotsen, in opdracht van koning Lalibela. Zijn doel was een 'nieuw Jeruzalem' te stichten. De kerken staan sinds 1978 op de lijst. In de enorme blokken werden onder andere daken, vloeren, deuren en ramen gebeiteld.

Een van de rotskerken van Lalibela
Een van de rotskerken van Lalibela

Tiya

Tiya staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst en hoort bij de 160 belangrijkste archeologische vindplaatsen uit de megalithische periode. Er zijn 32 stèles te vinden, die van één tot vijf meter hoog zijn. Ze bevatten verschillende vormen en men verondersteld dat het oude grafstenen zijn. De exacte periode van de archeologische vindplaats is nog niet vastgesteld, maar zeker is dat ze overblijfselen zijn van een zeer oude Ethiopische cultuur.

Tiya in Ethiopië
Tiya in Ethiopië

Nationaal park Simien

In het noorden van Ethiopië ligt het Nationaal park Simien, met een erg bijzonder landschap. Door miljoenen jaren van erosie creëerde het diepe valleien, scherpe afgronden en hoge bergtoppen. De afgronden gaan wel tot 1.500 meter diep en de hoogste top is 4.545 meter hoog. Er leven diverse soorten bedreigde en zeldzame dieren, zoals de Simien vos, de Walia steenbok en de Gelada baviaan. Menselijke nederzettingen vormen helaas een bedreiging voor het gebied, waardoor het nu ook op de lijst staat voor bedreigde werelderfgoederen.

Nationaal park Simien
Nationaal park Simien


Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen