De staten van EthiopiŽ

Uitzicht op Addis Abeba
Uitzicht op Addis Abeba

Sinds 1995 is Ethiopië ingedeeld in negen op etniciteit gebaseerde regio's/staten en twee bestuurlijk onafhankelijke steden. De regio's worden kililoch of kilil genoemd en de bestuurlijk onafhankelijke steden worden astedader akababiwach genoemd. Enkelvoud is dat astedader akabibi. Keuze voor de naam kilil, wat reservaat of beschermd gebied betekent, en de etnische grond voor de regio's werd destijds niet door iedereen gewaardeerd. Er werd zelfs een vergelijking gemaakt met de bantoestans van Zuid-Afrika. Dat waren gebiedsdelen binnen de landsgrenzen van Zuid-Afrika en Namibië die tijdens het apartheidsregime aan de zwarte bevolkingsgroepen werden toegewezen. De kililoch hebben allen een eigen vlag.

Heb je weinig kennis van EthiopiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Addis Abeba – 530 km² (bestuurlijk onafhankelijke stad)

De hoofdstad van Ethiopië is een bestuurlijke onafhankelijke stad en wordt volledig omsloten door de regio Oromiya. De afgelopen 20 jaar is het bevolkingsaantal in de stad bijna verdubbeld van 2,3 miljoen naar bijna 4 miljoen inwoners. Er leven tientallen etnische groepen in Addis Abeba die allen hun eigen taal spreken. Vanwege de geschiedenis en cultuur wordt de stad ook wel 'hoofdstad van Afrika' genoemd.

Arme gedeelte van Addis Abeba
Arme gedeelte van Addis Abeba

Dire Dawa – 1.213 km² (bestuurlijk onafhankelijke stad)

In het oosten van Ethiopië ligt Dire Dawa, ook een bestuurlijk onafhankelijke stad. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen in dit gebied, voornamelijk Oromo, Amharen en Somaliërs. In het gebied zijn 4 Keftegnas (administratief district), 24 stedelijke kebeles (kleinste administratieve eenheid, vergelijkbaar met een wijk) en 28 landelijke boerenverenigingen.

Een gebouw in Dire Dawa
Een gebouw in Dire Dawa
Vraag gratis een offerte aan

Afar – 96.707 km² (kilil)

De regio Afar ligt in het noordoosten van Ethiopië, op de grens met Djibouti en Eritrea. De hoofdstad is Asayita en er wonen in de regio ongeveer 1,5 miljoen mensen. De regio dankt zijn naam aan het volk wat hier woont, de Afar (ook wel Danakil genoemd). Deze regio staat bekend om de Danakildepressie die worden gekenmerkt door hitte en droogte. Bijna 1.200 km² van de Danakildepressie wordt bedekt door zout, wat een grote bron van inkomsten is.

Vlag Afar
Vlag Afar

Amhara – 159.173 km² (kilil)

Amhara ligt in het noordwesten en midden van Ethiopië, tegen de grens met Soedan. De regio heeft zijn naam te danken aan de historische provincie Amhara, waaraan ook de Amharen hun naam ontlenen. Hoofdstad van de regio is Bahir Dar, andere steden in deze kililoch zijn Lalibela, Gondar en Weldiya. Bekende bezienswaardigheid is Tanameer, het grootste meer van het land. De eilanden in dit meer worden al meer dan 500 jaar bewoond door monniken.

Vlag Amhara
Vlag Amhara

Benishangul-Gumuz – 49.289 km² (kilil)

De regio Benishangul-Gumuz ligt in het westen van Ethiopië en grenst aan Soedan en Zuid-Soedan. Het is vernoemd naar twee etnische groepen; de Berta en de Gumuz. Hoofdstad is Asosa, waar ongeveer 22.000 mensen wonen. Meer dan 60% van dit gebied bestaat uit bossen.

Vlag Benishangul-Gumuz
Vlag Benishangul-Gumuz

Gambela – 25.802 km² (kilil)

In het zuidwesten ligt Gambela, met in totaal zo'n 253.000 inwoners. De twee grootste etnische groepen zijn de Nuer en de Anuak. Omdat er belangrijke olievelden in deze regio liggen zijn er vaak conflicten tussen de inheemse volken (Anuak) en de geïmmigreerde volken (o.a. De Dinka).

Vlag Gambela
Vlag Gambela

Harari – 311 km² (kilil)

De kleinste regio van Ethiopië is Harari, gelegen in het oosten van het land. Deze regio wordt geheel omsloten door de regio Oromiya. Hoofdstad van de regio is Harar, waar zich 99 moskeeën bevinden, elk voor een van de 99 Schone Namen van God. In 2006 werd het historische centrum op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De grootste etnische groepen zijn de Oromo, de Amharen en de Harari.

Oromiya – 353.006 km² (kilil)

Veruit de grootste regio is Oromiya, gelegen in het zuid(west)en en midden. Hoofdstad van de regio is Adama, andere belangrijke steden zijn Ambo, Asele, Jimma en Nekemte. Er wonen in totaal ongeveer 28 miljoen mensen in deze regio, waarvan de meeste behoren tot de Oromo.

Vlag Oromiya
Vlag Oromiya

Somali – 279.252 km² (kilil)

In het oosten van Ethiopie ligt Somali, waar de Somaliërs de belangrijkste etnische groep zijn. Hoofdstad van de regio is Jijiga en er wonen ongeveer 4,5 miljoen mensen. Belangrijke steden in dit gebied zijn Awbere, Kebri Dahar en Gode.

Vlag Somali
Vlag Somali

Tigray – 50.078 km² (kilil)

In het uiterste noorden van Ethiopië ligt Tigray, waar de Tigray/Tigrinya de belangrijkste etnische groep is. Hoofdstad van de regio is Mek'ele en andere belangrijke steden zijn Aksum, Alamata en Adwa. Tigray grenst aan Eritrea en Soedan.

Vlag Tigray
Vlag Tigray

Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch – 112.343 km² (kilil)

Naam van deze regio betekent 'zuidelijke naties, nationaliteiten en volken' wat al veel zegt over de regio. Het bevindt zich dus in het zuiden van het land en er wonen meer dan 45 etnische groepen. Hoofdstad van de regio is Awasa, waar je een leuke vismarkt kunt bezoeken.

Vlag Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch
Vlag Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen