Welke taal wordt er gesproken in EthiopiŽ?

Welke taal wordt er gesproken in EthiopiŽ?
Welke taal wordt er gesproken in EthiopiŽ?

Ethiopië is een Afrikaans land en ligt in het oosten, tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring in. De buurlanden zijn Soedan, Eritrea, Djibouti, Somalië en Kenia. De hoofdstad van het land is Addis Abeba. Het land is een mooie bestemming voor liefhebbers van dieren. Er zijn vele diersoorten, zoals onder andere merkwaardige vogels, bokken, vossen, wilde ezels. Vanuit Schiphol kun je naar dit land toevliegen. Ethiopië heeft dan ook 3 internationale luchthavens.

Heb je weinig kennis van EthiopiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De taal

In het land worden meer dan 80 talen gesproken, en er zijn ten minste 200 dialecten. De officiële taal is Amhaars, of Amharic. 32,7% spreekt deze taal ook. Daarnaast zijn er veel stammen die hun eigen taal spreken. Deze behoren tot de zogenoemde Afro-Aziatische talen. Na Amhaars komt vooral de taal Oromigna voor, deze taal wordt door 31,6% van de bevolking gesproken. 6,1% spreekt Tigrigna, 6% Somaligna, 3,5% Guaragigna, 3,5% Sidamigna, 1,7% Hadiygna en 14,8% een van de overige talen. De grootste buitenlandse taal is Engels en wordt op scholen onderwezen. Engels wordt in toeristische gebieden dan ook wel redelijk gesproken, maar de lokale bevolking stelt het zeer op prijs als een buitenlander Amhaars probeert te spreken.

Amhaars

Deze taal ontstond in de 4e eeuw, er werden toen teksten opgeschreven in een alfabet in het Amharisch. Het is de officiële, nationale taal van het land. Dit alfabet was te herleiden tot die van de Feniciërs. Deze taal wordt door minstens 27 miljoen mensen gesproken als eerste taal en tussen de 7 en 15 miljoen als tweede taal. Buiten Ethiopië wordt deze taal gesproken, namelijk ook in Eritrea, Egypte, Israël en Zweden. De taal is verwant aan Semetische talen, zoals Hebreeuws en Arabisch, toch verschilt de structuur erg veel. Na Arabisch, is het de meest gesproken Semitische taal op de wereld.
Vraag gratis een offerte aan

Oromigna

Oromigna, ook wel Oromo of Afaan Oromo genoemd is een Afro-Aziatische taal en wordt vooral gesproken in Kenia, Somalië en Ethiopië. De taal wordt ook wel een dialect genoemd, omdat niet alle rassen elkaar onderling kunnen verstaan en ze dan deze taal kunnen gebruiken. De taal bestaat uit 4 varianten, namelijk Borana-Arsi-Oromo Guji, Orma, Oost-Oromo en West Central Oromc.

Uitspraak en schrift

De uitspraak van sommige letters is bij Ethiopische klanken anders dan die in westerse talen worden uitgesproken. De 'sh' wordt uitgesproken als in het Nederlands 'sj'. Verder zijn er twee verschillende t's, waarvan het verschil niet in een gepaste letter uit te drukken is.
Het schrift van de talen in Ethiopië bestaan uit lettergrepen waar niets van te herkennen is voor West Europeanen. Taalkundig gezien lijkt dit soms wel op Japans. Het alfabet heeft 39 karakters, veel van deze karakters hebben weer 8 varianten.

Bevolking

Er wonen ongeveer 75 miljoen mensen in het land, met een bevolkingsgroei van 2,31%. De levensverwachting van de inwoners is 49 jaar. Ethiopië heeft verschillende bevolkingsgroepen, waaronder de Oromo 40%, Amhara en Tigre 32%, de Sidamo 9%, Shankella 6%, Afar 4%, Gurage 2% en een overige 1%. Net zoals diverse andere Afrikaanse landen, heeft Ethiopië ook te maken met geweld, strijd tussen etnische groepen en onderontwikkeling. Het is een arm land en er wordt veel gebedeld naar toeristen toe. Meer dan 75% van de Ethiopische bevolking woont in het noordelijke en centrale hoogland. De vlag van Ethiopië is groen, geel en rood. De groene kleur staat voor de vruchtbare grond, geel voor de vaderlandsliefde en rood voor het bloed dat is vergoten voor de instandhouding van de onafhankelijkheid.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

20 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen