Addis Abeba

Addis Abeba ligt in het centrum van Ethiopië. Addis Abeba is de hoofdstad van het land en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners. Het is de zetel van de Afrikaanse Unie. Addis Abeba is het commerciële en culturele centrum van het land. De stad ligt tussen de 2.200 en 3.000 m boven zeeniveau en kent daardoor een extreem hoogteverschil. Addis Abeba ligt aan de voet van de Entoto berg, die 3.200 meter hoog is. Hierdoor krijgt de stad een schilderachtige aanblik. Doordat de stad steeds verder bergopwaarts loopt en er veel bomen gekapt worden, is het bos voor een groot deel helaas verdwenen.

De stad heeft een uitstekend klimaat, eigenlijk het hele jaar door. Overdag ligt de temperatuur tussen de 16 en 23 graden. Doordat Addis Abeba zo hoog ligt en de zon er zo fel schijnt, kan er wel een groot temperatuurverschil ontstaan tussen de schaduw en de zon. Dit komt mede ook door de frisse wind die er waait. De avonden en nachten zijn ook wat frisser en in de regentijd kunnen er flinke buien vallen. De regentijd loopt van maart t/m april en van juli t/m augustus. Bij een bezoek aan de hoofdstad kan je hier het beste wel rekening mee houden.

Addis Abeba is een stad waar je echt kennis kunt maken met de Ethiopische cultuur. Het is een plaats waar je de volkeren van het land kunt ontmoeten. Naast dat de stad de hoofdstad is van Ethiopië, is het ook de hoofdstad van Afrika. Hier vergaderen de leden van de Afrikaanse Unie altijd. Het is daarnaast ook echt een ontmoetingsplaats voor traditionele en moderne mensen. Je ziet er traditioneel geklede vrouwen, mannen keurig in pak, herders met hun kudden, bedelaars maar ook jongeren in moderne jeans. Ook rijden er auto’s van het nieuwste model en tegelijkertijd ook weer oude en roestige Lada taxi’s. Moderne winkelcentra en armoedige krottenwijken, Addis Abeba is een stad vol tegenstellingen.

De mensen in de stad zijn erg vriendelijk, ook voel je je er veilig, is het er gezellig, heb je er genoeg uitgaansgelegenheden en zijn er talloze bezienswaardigheden. Restaurants, (koffie)bars en nachtclubs vind je er allemaal. Hier kan je genieten van traditionele gerechten maar ook echte Ethiopische dans en muziek. Dit maakt de stad erg aantrekkelijk. Tegelijkertijd is het ook duidelijk zichtbaar dat de stad vervuilt is en dat er armoede heerst. Overal zie je bedelaars, straatkinderen en krottenwijken.

Heb je weinig kennis van EthiopiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Addis Abeba
Plaatsen in de buurt van Addis Abeba:

Ervaringen

Manon op 2 november 2014 plaats: Addis Abeba, reisperiode: september 2014

Ik vond Addis Abeba niet de meest indrukwekkendste stad van Ethiopië

  • Algemeen 6
  • Cultuur 6
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 6

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Addis Abeba

De Sint Joriskerk (Addis Abeba)

De Sint Joriskerk staat symbool voor de overwinning van de Ethiopiërs op de Italianen en heeft een bijzondere achthoekige vorm. Deze kerk bezit bijzondere muurschilderingen en er wordt een vaste expositie gehouden in de klokkentoren.

Etnologisch Museum (Addis Abeba)

Het Instituut voor Ethiopische Studies is samen met de bibliotheek, de kunstgalerij en het Etnologisch Museum gevestigd in een vroeger paleis van Haile Selassie I. Het paleis ligt in Addis Abeba. Er is op de etnografische afdeling een expositie van ambachten en werktuigen. Die geven een goed beeld van de etnische groepen en diverse streken van Ethiopië.

Holy Trinity Cathedral (Addis Abeba)

Holy Trinity Cathedral
Holy Trinity Cathedral

De Holy Trinity Cathedral in Addis Abeba is de hoogste Orthodoxe kathedraal van de stad en werd gebouwd om te vieren dat Ethiopië niet meer onder de Italiaanse bezetting viel. In de kathedraal ligt de oude keizer Haile Selassie begraven, samen met Keizerin Menen Asfaw. Andere leden van de keizerlijke familie zijn begraven in de crypte onder de kerk. Ook hangt er in de kerk een schilderij met Haile Selassie, waarop hij een toespraak houdt naar aanleiding van de Italiaanse bezetting.

Merkato markt in Addis Abeba (Addis Abeba)

Merkato markt in Addis Abeba
Merkato markt in Addis Abeba

De Merkato markt in Addis Abeba is de grootste markt van heel Ethiopië. Op deze markt vind je veel koopjes en souvenirs, maar als je verder kijkt dan dat vind je ook de echte cultuur van Ethiopië. Op de markt kun je heel goed afdingen! Pas wel goed op want er zijn veel zakkenrollers actief op de markt. De meest bekende en toegepaste truc is, dat iemand je aan je arm trekt terwijl weer iemand anders je portemonnee steelt. Omdat het prijsniveau in Ethiopië veel lager ligt dan in Nederland kun je er voor een klein prijsje prachtige souvenirs kopen.

Nationaal Museum Addis Abeba (Addis Abeba)

Het Nationaal Museum, gelegen in Addis Abeba, bevat het skelet van Lucy, die in 1974 gevonden werd. Het is een skelet van ongeveer 3.500.000 jaar oud. Toen ze het vonden was het skelet nog helemaal in tact, onderzoek heeft daarna uitgewezen dat de herseninhoud van Lucy net zo groot was als dat van een chimpansee. Naast Lucy vind je er ook gebruiksvoorwerpen als kleding, sieraden, muziekinstrumenten en religieuze attributen. Dit alles schetst een goed beeld van de geschiedenis van Ethiopië.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van EthiopiŽ bekijken.

Vervoer

Als je naar Addis Abeba wil kun je met het vliegtuig naar Bole International Airport. Dit vliegveld ligt op ongeveer 8 kilometer van Addis Abeba. In de stad zelf kun je je het beste per bus of taxi vervoeren. Let op met de bussen; je moet hier nog steeds een kaartje kopen bij een loket. De taxi's zijn te herkennen aan de blauwe en witte kleuren. Er zit, naast de chauffeur, een weyala. Bij deze persoon moet je betalen en je bestemming kenbaar maken. Er zijn plannen om 2 lightraillijnen te bouwen in de stad maar dit is dus nog niet af.

Geschiedenis

In 1886 is Addis Abeba opgericht door keizer Menelik II. Voor deze locatie van de hoofdstad had keizer Menelik al 6 andere locaties als hoofdstad gehad. De reden waarom er steeds verhuisd werd was omdat het hout, dat gebruikt werd als brandstof en bouwmateriaal, steeds opraakte. Nadat eenmaal was besloten dat Addis Abeba de permanente hoofdstad zou blijven, groeide de stad. In 1936 werd Addis Abeba ingenomen door de Italianen. Zij verklaarden het de hoofdstad van Italiaans Oost Afrika. In 1941 werd de stad teruggenomen door de keizer van Ethiopië. Hij is meteen begonnen met het opbouwen van de stad en zo is de stad geworden hoe deze nu is. Doordat de stad tussen de 2.200 en 3.000 meter ligt is het de derde hoogstgelegen hoofdstad van de wereld. Dit op La Paz in Bolivia en Quito in Ecuador na.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Addis Abeba? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Addis Abeba, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar EthiopiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Vraag een offerte aan voor een reis naar Addis Abeba