De Big Five in Finland

Bruine Beer, Big Five Finland
Bruine Beer, Big Five Finland

Niet alleen in Afrika kun je op zoek naar de Big Five. Dichter bij huis, in Finland, vind je ook een Big Five. Niet de traditionele olifant, leeuw, witte en zwarte neushoorn, luipaard en buffel maar Finland heeft zijn eigen Big Five in de vorm van beren, wolven, elanden, lynxen en veelvraten. Het is een geweldige ervaringen om deze dieren in het wild te zien en Finland is een land bij uitstek door de enorme bossen, merengebieden en vlaktes. Bij sommige reisorganisaties kun je zelfs nachtexcursies boeken om bijv. beren te spotten.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Beren

In Europa zijn wilde beren een zeldzaamheid, alleen in het oosten van Finland komen ze nog voor. Maar ook daar is de populatie de laatste jaren afgenomen. Overdag heb je weinig kans dat je deze indrukwekkende dieren tegen zult komen dus worden er tegenwoordig nachtexcursies aangeboden. Je verblijft de nacht in een houten hut waarvandaan je de meeste kans hebt om beren in het wild te zien. Bruine beren kunnen tot 2,8 m worden en 315 kilo.

Wolven

De laatste jaren neemt de populatie wolven in het oosten van Finland flink toe, dit vaak tot ergernis van de lokale bevolking. Het Scandinavische land heeft inmiddels de grootste populatie wolven van Europa. De wolf is naar waarschijnlijkheid de voorouder van de hond. De wolf is een zogenaamde opportunist, hij eet alles wat voorhanden is (haasachtigen, knaagdieren, wilde zwijnen) en heeft een onvoorspelbaar gedrag. Wolven leven in roedels, waar de leider het alleenrecht heeft op voortplanting.

Elanden

Er leven in Finland ongeveer 120.000 elanden, bijna altijd eigendom van een rendierhouder. In sommige gebieden moet je uitkijken dat ze niet plots oversteken, het loopt niet altijd goed af als je zo`n groot dier voor je auto krijgt. De eland is de grootst, nog levende, hertensoort en het mannetje kan wel 2,2 m worden en tot 800 kilo wegen. Het vrouwtje is een stuk kleiner en kan met een schoft van ongeveer 1,6 m tot ongeveer 400 kilo wegen. Elanden leven over het algemeen alleen behalve in de winter, dan kunnen ze zich in kleine kudden verzamelen.

Lynxen

Het lijkt erop dat lynxen zich de afgelopen jaren flink vermenigvuldigd hebben in Finland. Naar schatting leven er op het moment zo`n 1500, in 1994 waren dit er nog maar 700. De lynx is familie van de katachtigen en heeft brede poten om over de sneeuw te lopen. Daarnaast kun je ze herkennen aan de gepluimde oren, bakkebaarden en kort staartje. De meeste lynzen leven alleen maar gaan wel af en toe gezamenlijk op jacht. Ze jagen voornamelijk op reeën, gemzen en hazen, maar eten ook knaagdieren en hoendervogels.

Veelvraten

De veelvraat komt voornamelijk in het noordoosten van Finland voor. In oud-Scandinavische talen wordt hij 'fjellfrass' genoemd. Zijn naam dankt hij niet aan het eetgedrag maar is waarschijnlijk een Duitse verbastering van fjellfrass. De veelvraat is de grootste op het land levende soort uit de familie van de marterachtigen. Het mannetje kan tot 45 kilo wegen en ongeveer 80 cm lang worden. De veelvraat eet voornamelijk vogels en knaagdieren. De populatie veelvraten in heel Scandinavië wordt geschat op 750 en lijkt de laatste jaren licht te stijgen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

0,0

Gerelateerde artikelen