Werelderfgoed in Finland

Het oude centrum van Rauma
Het oude centrum van Rauma

Het werelderfgoed van Finland geeft een goed beeld van historische natuurprocessen en de leefomstandigheden van vroeger in het land. Zo zijn er gesteentes te vinden op Kvarkenarchipel die tot 24.000 jaar oud zijn en kun je zien hoe enkele Finnen vroeger woonden in de oude stad van Rauma. Wij hebben een overzicht gemaakt van het werelderfgoed in Finland.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geodetische boog van Struve

De Geodetische boog van Struve is een project waarbij wetenschappers en staatshoofden uit verschillende landen samenwerkten om achter de exacte vorm en grootte van de aarde te komen. Het project strekt zich uit over een gebied vanuit de stad Hammerfest (Noorwegen) tot en met de Zwarte Zee. In totaal is dit gebied 2.820 kilometer lang. De tien landen waarover de geodetische boog loopt zijn: Noorwegen, Finland, Zweden, Rusland, Letland, Estland, Wit-Rusland, Litouwen, Oekraïne en Moldavië. De boog was een goede manier om berekeningen van de vorm en de omvang van een oppervlakte te maken. Bij het meten werd gebruik gemaakt van een driehoeksmeting, zo kon de afstand tussen twee punten worden uitgerekend. Van de waarnemings- en meetpunten, maar liefst 265, zijn er nog 34 terug te vinden. Deze zijn gemarkeerd als een geboord gat in steenhopen, rotsen, obelisken en een ijzeren kruis. Zo staat er een stenen waarnemings- en meetpunt op het eiland Hogland dat in de Finse golf ligt en op het land is de Alatorniokerk een waarnemings- en meetpunt. Deze mooie kerk is te herkennen aan zijn gele kleur. Sinds 2005 staan de 34 waarnemings- en meetpunten vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kvarkenarchipel

De Kvarkenarchipel is een 60 bij 80 kilometer lang gebied, bestaande uit 5.600 eilanden. Deze eilanden liggen in de Kvarken in de Botnische Golf tussen Finland en Zweden. Op de eilanden vind je gesteentes die achtergelaten of getransporteerd zijn door het smelten van continentale ijsplaten 10.000 tot 24.000 jaar geleden. Daarnaast stijgen de eilanden dagelijks 8 tot 8,5 millimeter en nemen ze per jaar met 1 km² aan oppervlakte toe. Met deze snelheid kan er in 2.500 jaar een permanente verbinding tussen de eilanden ontstaan. Toch is deze snelheid niet erg gunstig voor de planten en dieren. Zij kunnen zich namelijk hierdoor niet goed vestigen op de nieuwere eilanden. De Kvarkenarchipel is dus een erg speciaal gebied, daarom is een vermelding (sinds 2006) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO meer dan terecht.

Een vogel op het oude gesteente van de Kvarkenarchipel
Een vogel op het oude gesteente van de Kvarkenarchipel
Vraag gratis een offerte aan

Oud Rauma

Oud Rauma is het oude stadsgedeelte van Rauma dat gelegen is in het Finse landschap Satakunta. Van de 600 gebouwen die in dit gedeelte staan is er een deel opgebouwd uit hout. Pas in de 19e eeuw breidde Rauma zich vanuit het historische centrum uit. De gebouwen die het oudste zijn dateren uit de 18e eeuw. Dit is omdat er in 1640 en 1682 een stadsbrand is geweest, waardoor de stad verwoest werd. Verder vind je in Rauma een gedeeltelijk Middeleeuws stratennetwerk compleet met winkeltjes en woningen. Rauma is onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 1991.

Een stenen beeld van een vrouw in Oud Rouma
Een stenen beeld van een vrouw in Oud Rouma

Oude kerk van Petäjävesi

De oude kerk van Petäjävesi is gebouwd tussen 1763 en 1765, maar de klokkentoren werd pas later gebouwd, namelijk in 1821. De kerk is van hout en heeft een symmetrische kruisvorm. Deze structuur is gebaseerd op de structuur van een Romaanse kerk. De hoogte en de steilheid van het dak zijn echter overgenomen van de gotiek. Verder ligt de oude kerk op een schiereiland tussen Petäjävesi en Jämsävesi. Deze locatie is gekozen zodat mensen in de winter over het ijs of in de zomer met de boot de kerk konden bezoeken. De kerk werd in 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet, vanwege de unieke houtarchitectuur, maar ook omdat het een goede voorstelling is van de Lutheraanse kerk en de vermenging tussen de Gotische en Romaanse stijlen goed weergeeft.

De oude houten kerk van Petäjävesi
De oude houten kerk van Petäjävesi


Sammallahdenmäki
Op de heuvel Sammallahdenmäki in de gemeente Lappi vind je 33 stenen graven die dateren uit de bronstijd. Rondom de heuvel is het verder een mosrijk gebied. Vanaf 1999 staat Sammallahdenmäki op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De reden hiervoor is dat de stenen onder andere een beeld geven van hoe de Scandinavische samenleving in de bronstijd begrafenisrituelen uitvoerden.
De heuvel Sammallahdenmäki
De heuvel Sammallahdenmäki

Suomenlinna

Suomenlinna is een indrukwekkende vesting die gebouwd is op zes eilanden, de vesting is gelegen voor de haven van Helsinki. Op de eilanden wonen ongeveer 900 mensen. Daarnaast vind je er een bibliotheek, museum en marineschool. De bouw van Suomenlinna begon in 1748 en in de loop der jaren werd de vesting steeds verder uitgebreid. Voordat het Suomenlinna heette, was de benaming Sveaborg of Viapori (Zwedenburcht). Het fort was namelijk eerst van Zweden, aangezien Finland vroeger onderdeel was van het Zweedse koninkrijk. Daarna kwam Suomenlinna in handen van de Russen en pas sinds 1918 hoort het bij Finland zelf. De huidige naam betekent Fort van Finland. In de Russische tijd diende het als gevangeniskamp. Sinds het fort bij Finland hoorde werd het gebruikt als basis voor de Finse marine vloot. Sinds 1991 is Suomenlinna lid van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De indrukwekkende vesting Suomenlinna
De indrukwekkende vesting Suomenlinna

Verla

Het 19e-eeuwse dorp Verla ligt in de gemeente Kouvola. Kenmerkend aan Verla zijn de molens. De eerste werd gebouwd in 1872, helaas brandde deze vier jaar daarna af. In 1882 werd er daarom een nieuwe molen gebouwd, een hout- en kartonmolen. Deze molen was tot 1954 in gebruik. Nu is er een museum gevestigd waar je alles te weten kunt komen over molens. Ook kun je nog de goed behouden machines van de molen bekijken. In het jaar 1996 werd Verla onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het dorp Verla met de hout- en kartonmolen
Het dorp Verla met de hout- en kartonmolen


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen