Finland van A tot Z

Bruine beer bos Tiaga Finland
Bruine beer bos Tiaga Finland

A van Alcohol

Finnen zijn gek op alcohol. Ze staan dan ook bekend als echte drankorgels. Een Fin drinkt namelijk gemiddeld per jaar 10,5 liter pure alcohol. Dit zorgt ervoor dat alcohol de eerste doodsoorzaak is bij Finse mannen en de tweede doodsoorzaak bij vrouwen. Ze zijn gek op wijn, bier maar vooral lokale sterke likeuren worden veel gedronken. Er bestaat in Finland geen echte drankcultuur, Finnen kunnen gewoon niet zo goed tegen alcohol.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Beren

De bruine beer is een van de dieren die tot de Finse "Big five" horen. Naast de bruine beer hoort de eland, de wolf, de veelvraat en de lynx daar ook bij. Tegenwoordig zijn er zo'n 800 tot 900 bruine beren te zien. Dit is echter wel eens anders geweest. In 1900 waren de bruine beren overal te vinden in Finland. Rond 1945 werden de beren helaas afgeschoten en waren er nog maar heel weinig over. Doordat ze verschillende programma's hebben opgezet is de populatie weer gegroeid naar het huidige aantal. De bruine beer vind je vooral in het oosten van Finland. Meer over de Big five lees je HIER. 

C van Camping

In Finland zijn genoeg campings te vinden waar je kunt kamperen. Er zijn zo'n 330 campings. Ze liggen vaak in mooie gebieden aan een rivier, meer of dicht bij de zee. Dit maakt de campings en zijn omgeving zeer geschikt om te gaan wandelen, roeien, kanoën of vissen. Naast dat je kan gaan kamperen op een camping, heb je in Finland ook de mogelijkheid in de bossen te gaan kamperen. Hier geldt namelijk het allemansrecht. Dit houdt in dat je overal mag kamperen, waardoor je nog beter van de natuur kunt genieten.
Vraag gratis een offerte aan

D van Donker

De winters in Finland zijn donker. In de provincie Lapland is het zelfs zo erg dat de zon gedurende twee maanden bijna niet op komt. In het zuiden van Finland komt dit niet voor, daar is het nog wel een aantal uur licht, maar ook niet lang. De zon komt op en gaat onder aan de zuidelijke hemel, maar blijft dan maar enkele graden boven de horizon. In de zomer is dit weer totaal tegenovergesteld. 's Zomers is het hier juist de hele dag licht. De zonsondergang en -opgang gaan hierbij in elkaar over, waardoor het licht blijft voor een periode.

E van Eilanden

Finland heeft een eilandengroep, bestaande uit duizenden eilanden, dat Ålandseilanden genoemd wordt. Deze groep eilanden maakt deel uit van de Finse provincie Ǻland. De eilanden liggen in de Botnische Golf, halverwege Finland en Zweden. Er wordt op deze eilandengroep dan ook Zweeds gesproken. In de zomer is het een prachtige vakantiebestemming, waar ook veel Finnen en Zweden gebruik van maken. Je kunt dagelijks vanuit het vaste land met de boot naar de haven van Langnas, vlakbij de hoofdstad van Ǻland, Mariehamn.

F van Festivals

De zomer draait in Finland om festivals. Gedurende de Finse zomermaanden zijn er honderden, waar voor ieder wel wat leuks bij zit. Van opera tot rock en van techno tot tango. Doordat het in de zomer zo lang licht is, ontwaken de Finnen in deze periode uit hun "winterslaap" en bezoeken ze massaal de festivals. Natuurlijk mag eten, zang, dans en alcohol hierbij niet ontbreken. Een van de populairste festivals zijn het haringfestival in Helsinki en het Kuopio-dansfestival.

G van Godsdienst

Godsdienst is belangrijk in Finland. Bijna 90% van de bevolking behoort tot de evangelisch lutherse staatskerk. Ongeveer 1% van de bevolking gelooft in de Grieks-orthodoxe kerk en een klein aantal mensen behoren tot de rooms-katholieke kerk en het jodendom. Ongeveer 9% van de bevolking is niet gelovig. De Finse lutherese staatskerk is de op twee na grootste ter wereld. Ze hebben zo'n 4,5 miljoen leden en 600 parochies.

H van Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland, gelegen in het stedelijke gebied van Finland. In dit gebied wonen, samen met de voorsteden Vantaa en Espoo, zo'n 1,3 miljoen mensen. Hiervan wonen 600.000 mensen in Helsinki. Dit betekent dat een kwart van de Finnen rondom of in Helsinki woont. De stad is in 1550 opgericht door de Zweedse koning Gustav. In 1908 werd Zweden door Rusland verslagen. Door de communistische revolutie maakte Zweden zich in 1907 zich los van Rusland. Een stuk geschiedenis in nog terug te zien in Helsinki. Zo heb je de Domkerk, die symbool staat voor de stad en de Uspenski Kathedraal. Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1862 en 1868. Daarnaast was Helsinki in 2000 de culturele hoofdstad van Europa. Breng zeker een bezoekje aan Helsinki wanneer je in Finland bent. Je zult hier nog veel Russische invloeden tegenkomen.

I van Inarimeer

Het Inarimeer ligt in Fins Lapland en is het twee na grootste meer van Finland. Ook is het op vijf na grootste meer van heel Europa. Het heeft een totaal oppervlakte van 1040 m². Hierbij is het op de langste plek bijna 80 kilometer lang en op de breedste plek 50 kilometer land. Het meer is op sommige plekken wel 92 meter diep. In sommige winters wordt het hier zo koud dat het meer bevriest, en dit zo blijft tot aan juni. In het meer liggen meer dan 3000 kleine eilandjes!

J van Joulupukki

De Kerstman wordt in Finland Joulupukki genoemd. Joulupukki betekent letterlijk kerstbok. Tegenwoordig noemen ze hem ook wel Jultomten of kerstkabouter. Joulupukki is bijna volledig te vergelijken met de Amerikaanse Kerstman. In Finland komt hij alleen niet door de schoorsteen, maar klopt hij aan. Ook bevindt zijn werkplaats zich niet in Groenland of de Noordpool maar gewoon in Rovaniemi, Finland. Hij woont daar in de "Santa Clause Village". Je hebt hier onder andere zijn onderkomen, postkantoor en de werkplaats van de elven. Ook kan je in dit dorp op de foto met de Kerstman!

K van Kanoën

Finland is het perfecte land om te kanoën. Het is een van de meest geliefde en unieke plekken ter wereld. Dit komt niet alleen door de uitgestrekte en aaneenschakelingen van het water, maar ook door de diversiteit die de meren hier bieden. Je hebt hier voor ieder wat wilt. Zo heb je kleine stroomversnellingen, maar kan je ook tot rust komen tijdens een van de heerlijke kanotochten. Het Finse merengebied is een groot kunstwerk, dat door de natuur gevormd is. Vooral het Saimaa meer is zeer geliefd bij kanoërs. Het heeft een oppervlakte van 4.400 km², heeft 13.710 eilandjes en 14.850 kilometer aan oevers. Je kunt hier honderden kilometer pedellen, genieten van de wildernis, de rust en de kleurrijke bossen.

L van Lapland

Lapland is een regio in Finland, dat in het noorden ligt. Het is de grootste regio van heel Finland. De hoofdstad van Lapland is Rovaniemi. Er wonen 186.433 mensen en het is 93.004 m² groot. Daarnaast komt de Kerstman uit deze regio, vind je er het Arktikum Museum en de stad Salla-Posio.

M van Meren

"Het land van de duizend meren", zo wordt Finland ook wel genoemd. In werkelijkheid zijn het er veel meer, zo'n 188.000. Finland is dan ook een van de grootste archipels van de wereld. Het grootste meer is het Saimaa meer. Daarnaast stromen er nog 647 rivieren door het land en wordt het omsloten door ongeveer 52.760 vierkante kilometer zee. Bijna alle Finse steden liggen dan ook aan het water, en bijna elk Fins gezin heeft wel een bootje. Watersporten is zeer populair in dit land.

N van Nokia

Als je aan een Fins product denkt, denk je waarschijnlijk aan het telecommunicatiebedrijf Nokia. Het bedrijf is ontstaan in het stadje Nokia in 1865. Hier werd het opgericht door Fredrik Idestam. Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd in Espoo, Finland. In 1981 werd het eerste mobiele netwerk ingevoerd in Scandinavië. Nokia is een tijdje marktleider geweest sinds 2004 marktleider op het gebied van mobiele telefoons, in 2005 werd de miljardste Nokia telefoon verkocht in Nigeria.

O van Olympiastadion

Het Olympiastadion van Helsinki is een stadion van de hoofdstad Helsinki. Het heeft een capaciteit van 40.600 toeschouwers. Het werd opgeleverd in 1938 naar het ontwerp van Yrjö Lindegren en Toivo Jäntti. De zomerspelen van 1940 zouden er als eerst gehouden worden. Dit werd helaas afgelast. Vervolgens vonden de olympische spelen er in 1952 alsnog plaats. In die tijd pasten er nog 70.000 toeschouwers in, maar door een verbouwing en restauratie in de jaren `90 is de capaciteit flink afgenomen. Herkenbaar is de 72,71 meter hoge toren aan het gebouw. Hij heeft deze hoogte omdat de speerwerper Matti Järvinen met deze afstand in 1932 olympisch goud won. De toren is te beklimmen en geeft zo een mooi uitzicht over de stad. Daarnaast heeft het stadion op de achterzijde van het laatste 10-markkabiljet gestaan.

P van Poollicht

Het poollicht is te zien in Finland, vooral in het noorden. Tussen september en maart maak je de meeste kans om het te zien. Het poollicht ontstaat doordat elektrische deeltjes uit de zonnevlekken, door het magnetisch veld afgebogen worden naar de Noord- en Zuidpool. In de plaatsen Kilpisjärvi en Utsjoki wordt het verschijnsel vaak 3 van de 4 nachten waargenomen. Het is een spectaculair fenomeen om te zien.

Q van ?

R van Rovaniemi

Rovaniemi ligt precies op de poolcirkel waar twee rivieren samen komen: de Kemijoki en de Ounasjoki. De stad heeft 35.000 inwoners, maar toen in 2006 de aangrenzende gemeenten ook bij Rovaniema werden gevoegd telde de gemeente opeens 60.000 omwoners. De gemeente is 8.016 km² groot. Daarnaast komt de Kerstman uit deze stad. De Kerstman is hier ook daadwerkelijk te bezoeken. Vele toeristen brengen een bezoekje aan deze plaats speciaal voor hem.

S van Sauna

Finland is het echte saunaland. Het is hier meer een 'way of living'. Er zijn dan ook maar weinig Finnen die niet van de sauna houden. Iedereen groeit er eigenlijk mee op. Volgens de officiële telling zijn er in Finland ongeveer 650.000 sauna's, hier zijn de privésauna's nog niet eens meegenomen. Als je deze erbij op zou tellen zou het een totaal van 1,7 miljoen sauna's zijn. Dit betekent dat er ongeveer 1 sauna per 3 inwoners is. Bijna alle Finnen hebben thuis een sauna, of een in hun mökki (vakantiehuisje). De sauna is hier zelfs zo populair dat sommige bedrijven zelfs vergaderen in de sauna. Je bent hierdoor een stuk meer ontspannen en daardoor kan je goed vergaderen.

T van Talen

Finland heeft twee officiële talen: Fins en Zweeds. Het Fins wordt gesproken door bijna 95% van de bevolking, de overige 5% spreekt Zweeds. Daarnaast spreken de Lappen Samisch of Laps. Fins en Zweeds zijn op de scholen in Finland ook nog steeds verplichte vakken. Omdat het Fins door ongeveer 5 miljoen mensen op de wereld wordt gesproken, is het voor de Finnen logisch om ook vreemde talen te kunnen. Veel van de Finnen spreken dan ook Engels, Duits of een andere Europese taal. Een aantal handige Finse woorden zijn:
Kyllä - ja
Ei - nee
Terve - hallo
Kiitos - bedankt
Anteeksi - pardon
Näkemiin - tot ziens

U van Uspenski Kathedraal

Deze Russisch orthodoxe kathedraal staat in de hoofdstad Helsinki. De Russische invloed is dan ook het beste te zien in deze kathedraal. Hij is ontworpen door Aleksei Gornostajev, die het ontwerp van deze rode bakstenen kathedraal liet inspireren door een kathedraal in Moskou. Het bouwen ervan begon helaas pas na zijn dood in 1862. Het is de grootste kathedraal van heel Scandinavië en heeft een gouden karakteristieke koepel.

V van Vuoksi

De Vuoksi is een rivier van 74 kilometer lang. Hiervan ligt 61 kilometer in Rusland en 13 kilometer in Finland. Hij ontspringt in het Saimaa meer en mondt uit in drie stromen in het Ladagomeer in Rusland. De Vuoksi was vroeger een van de belangrijkste handelsroutes. Tegenwoordig is de rivier vooral aantrekkelijk voor toeristen. Het is een gebied dat populair is bij watersporters en vissers. Er bevinden zich namelijk verschillende soorten zalm en forel in de rivier.

W van Waterval

De hoogste waterval van Finland is de 17 meter hoge Pihtsusköngäs. Hij ligt in het plaatsje Enontekiö in Lapland en is een waterval uit de rivier de Phitsusjokials. Als je de waterval wilt zien moet je met het Kalottireitti-wandelpad langs de rivier lopen.

De W is ook van Wintersport want daar heeft Finland eindeloos veel mogelijkheden voor. Je leest er alles over in ons artikel over Wintersport in Finland. 


X van ?

Y van YLE

Dit is de grootste publieke omroep van Finland. Hij wordt ook wel de Yleisradio Oy genoemd. Het is een omroep die in 1926 is opgericht naar het model van de BBC uit Engeland. De YLE is voor 99,98% in de handen van de Finse overheid, ze zijn daarom ook de eigenaar van het bedrijf dat door middel van kijk- en luistergeld gefinancierd wordt. In totaal bezit de YLE 5 televisiekanalen, 13 radio kanalen en 25 regionale radiostations. Een zeer grote kans dat je naar een programma kijkt of luistert als je de tv of radio aanzet in Finland.

Z van Zweedstalige Finnen

Deze Finnen vormen een bevolkingsgroep die Zweeds als moedertaal hebben. Ze moeten dan ook niet worden verward met de Finstalige Zweden, die hebben namelijk het Fins als moedertaal. In totaal telt Finland 25.000 Zweedstalige Finnen op de eilandengroep Ǻland, en 265.000 mensen in de rest van het land. Nu vormen ze ongeveer 5% van de totale bevolking, vroeger was dat nog zo'n 15%. De Zweedstaligen stammen af van een groep migranten die zich vestigden in Finland na de Zweedse verovering van Finland.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen