IJsbrekercruise in Finland
gratis reisvoorstel aanvragenPer ijsbreker een tocht maken over een bevroren zee is niet iets wat je dagelijks doet. Dus het is zeker de moeite waard om deze excursie te maken, want het is gegarandeerd een ervaring die voor altijd in je geheugen gegrift zal staan!
Kemi
Deze stad in Finland is een van de plekken waarvandaan je een dagtocht met zo'n ijsbreker kunt maken. Kemi is gelegen aan de monding van de rivier 'Kemijoki' en driekwart van het jaar stroomt deze rivier de Botnische Golf in. Maar de zee ligt als het ware ingesloten tussen Finland en Zweden en daarom zijn het andere kwart van het jaar zowel de rivier als de golf zelf stijfbevroren en bedekt met een dikke laag ijs.
Gratis reisvoorstel aanvragen
De Sampo
De ijsbreker waarmee je vanuit Kemi op pad gaat, heeft de naam Sampo. Het schip is voorzien van een reusachtige stalen neus, waarmee hij moeiteloos door meters bevroren ijs kan varen. Eenmaal aan boord wordt je welkom geheten door de kapitein van het schip en worden alle veiligheidsvoorschriften uitgelegd. Dan verlaat het schip de haven en vaart het richting open zee.
Reisexpert Reisgraag.nl
De tocht
Het eerste deel van de tocht legt het schip af via de scheepvaartroute die al 'gekraakt' is. Dit stuk van de route bevaart de ijsbreker dagelijks en daardoor is een soort waterweg ontstaan met overal ijsschotsen, waar wel, ook door andere schepen, gewoon gevaren kan worden. Na een uur of twee varen, deelt de kapitein mee dat het tijd is voor het echte werk: namelijk om het dikke ijs te gaan doorboren. Het bewonderen van dit spektakel kan het best vanaf de boeg het schip en de meeste passagiers hangen dan ook overboord om te bekijken hoe het gevaarte zich een weg baant door het metersdikke ijs.
Zodra de Sampo het ijs raakt, hoor je het ijs met een oorverdovend lawaai kraken en is het net of er een rilling door het hele schip gaat. Even heb je het idee dat het schip het gaat begeven, maar dan duwt de boot zich met een enorme kracht door de dikke ijslaag heen. De koers wordt langzaam voortgezet en grote ijsschotsen worden opzij gedrukt alsof ze er niet zijn.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.
Duik in zee!
Dit is het zonder enige twijfel het hoogtepunt van de tocht! Erg aantrekkelijk klinkt het misschien in eerste instantie niet, maar als je even doorzet, heb je de ervaring van je leven als je eenmaal heerlijk ronddobbert tussen de ijsschotsen. Omdat je anders binnen twee minuten al doodgevroren zou zijn, ga je natuurlijk niet onbeschermd het water in. Iedereen die de duik gaat nemen, wordt in een knaloranje overlevingspak gehesen.
Het pak is gemaakt van stevig rubber en trek je over je normale kleding en schoenen aan. Ook je handen zitten in het pak en over je hoofd komt een beschermende capuchon die bij je gezicht is afgesloten met een rubberen band, zodat er geen water het pak in kan lopen. Vervolgens waggel je als een soort opgeblazen pinguïn via een loopplank naar het ijs. Door het kraken van het ijs is achter het schip een stuk zee zichtbaar geworden waar het (zo goed als) ijsvrij is en dat is de plek waar je uiteindelijk het water ingaat.
Na de uitvoerige en belangrijke instructies is dan eindelijk het moment daar om heel voorzichtig het water in te zakken. Doordat het pak zo dik is, voel je pas na een tijdje de kou door je lichaam trekken. Het is een bijzonder gevoel om op je rug in het water te drijven met op de achtergrond alleen maar ijs en een enorm schip. Als je weer uit het water bent gevist, is het nog leuk om even te bewonderen hoe het de andere passagiers vergaat. Terug aan boord deelt de kapitein nog een ijsbeerdiploma als beloning van het goed volbrengen van de duik.