Waarom is de Dode Zee bijzonder?

Dode Zee zout Israel
Dode Zee zout Israel

De Dode Zee heeft een oppervlakte van 1020 km2, maar wordt met de jaren kleiner. Het meer, want eigenlijk is het geen zee, is 55 km lang en 16 km breed. Het diepste punt van het meer ligt in het noorden. Daar is het 400 meter diep. Daarentegen is het maar 4 tot 6 meter diep in het zuiden. De Dode Zee is ook het laagst gelegen meer ter wereld. Het ligt 410 meter onder de zeespiegel. Er wordt ook alleen maar water aangevoerd. Het water kan namelijk nergens afgevoerd worden.

Heb je weinig kennis van IsraŽl? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Zout

De Dode Zee bestaat voor 33% uit zouten en heeft daarmee het hoogste mineraalgehalte ter wereld. Door deze zouten is het niet mogelijk om te zwemmen in het water. Zelfs een professionele zwemmer gaat niet kopje onder. Wel kan je er in blijven drijven. Zelfs mensen die niet kunnen zwemmen, kunnen blijven drijven in de zee. Het wordt wel aangeraden om niet langer dan een half uur in het water te liggen. Er komt een grote druk op het menselijk lichaam, wat erg slecht voor je kan zijn. Ook kun je horloges e.d. beter aan de kant laten liggen. Pas vooral op met wondjes en je ogen. Het zout bijt goed dus je zult er veel last van houden door o.a. rode bultjes. Voor de dieren is het niet mogelijk om te leven in de Dode Zee. Dit komt puur door het hoge zoutgehalte. Wanneer zij terecht komen in de Dode zee, zullen ze direct doodgaan.

Waarom zo zout?

Door een scheuring van twee aardschollen, één tussen het Arabische schiereiland en Oost-Afrika en de ander met het restant van het Afrikaanse continent, zijn er vele mineralen naar boven gekomen die diep in de aarde zaten. Daarnaast ligt de Dode Zee in een warm klimaat. Hierdoor verdampt het water sneller dan dat het aangevuld kan worden. Het mineraalgehalte wordt zo steeds hoger. Vraag gratis een offerte aan

Kuur

De hoeveelheid zout dat in het meer zit, is erg goed voor je huid. Mensen die leiden aan de ziekte Psoriasis, moeten hier zeker langs gaan. Wanneer zij in het water hebben gelegen kan de huidziekte een stuk minder worden. Ook het insmeren met de modder van de Dode Zee helpt om je huid gezond te houden. In Nederland kun je bij diverse kuuroorden terecht om dezelfde kuur te krijgen als in de Dode Zee. Ze gebruiken dan dezelfde producten.

Krimping Dode Zee

De Dode Zee is flink aan het krimpen. Als het zo doorgaat is er over ca. 30 jaar niks meer over van dit speciale meer. De hotels die ooit gebouwd waren aan de kust van de Dode Zee zijn nu al ver verwijderd. Het krimpen van de Dode Zee heeft verschillende oorzaken. Vooral door de toerisme, irrigatie en industrie gaat veel van het water verloren. Ook komt er slechts 10% van het water uit de rivier aan bij de Dode Zee. De landen rondom de Dode Zee gebruiken het water ook om er drinkwater van te maken, dus er wordt aardig wat water weggepompt. 'Friends of the earth' heeft een campagne opgezet tegen het verdwijnen van de Dode Zee, ze willen graag dat Israël en Jordanië de zee tot een beschermend gebied laten verklaren.We bieden diverse hotels aan rondom de Dode Zee, vraag hiervoor een gratis offerte bij ons aan. De Dode Zee is goed te combineren met een bezoek aan Massada, Jeruzalem, en eventueel nog Tel Aviv. We bieden leuke fly drives en rondreizen aan. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

28 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,6

Gerelateerde artikelen