Heilige plaatsen in IsraŽl

de klaagmuur in Jeruzalem
de klaagmuur in Jeruzalem

Israël is een heilig land voor meerdere godsdiensten; namelijk het jodendom, het christendom en de islam. In elke stad vind je wel een synagoge, kerk, moskee of tempel. Bij het jodendom is het gehele land Israël heilig, voor het christendom gaat het alleen voor de plaatsen die Jezus heeft aangedaan en bij de islam gaat het om de steden Hebron en Jeruzalem. Er is al jaren sprake van een conflict tussen de godsdiensten over wie zichzelf de 'eigenaar' mag noemen van de heilige plaatsen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste heilige plaatsen in Israël.Wil je een aantal hotels bekijken in Jeruzalem? Klik dan HIER. Ook kan je een gratis offerte aanvragen want ons aanbod is veel groter dan we online laten zien. 

Heb je weinig kennis van IsraŽl? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De klaagmuur

Vooral in het jodendom speelt de klaagmuur een grote rol. De meeste mensen denken dat dit komt doordat het een restant is van de Tweede Tempel, maar er zijn meer redenen voor. Een aantal van deze redenen zijn dat de muur gebouwd is door de armen, dat god permanent aanwezig is en dat de muur zorgt voor de juiste bidrichting. De muur symboliseert tegenwoordig het eeuwenlange verlangen naar een eigen staat voor de joden waarin het geloof in Jahwe centraal staat.

De heilige grafkerk

De heilige grafkerk of de Verrijzeniskerk zoals hij ook wel genoemd wordt is een christelijke kerk in Jeruzalem. Volgens de bijbel is de kerk gebouwd op de precieze plek waar Christus is gekruisigd en begraven. De huidige kerk staat er vanaf 1149, daarvoor hebben er verscheidene kerken op deze plek gestaan. De plek van de kerk is al vanaf de 4e eeuw een bedevaartsoord van het christendom. In het midden van de kerk staat een graftombe, christenen gaan ervan uit dat het de plaats is waar Jezus begraven lag.

de heilige berg in Jeruzalem
de heilige berg in Jeruzalem
Vraag gratis een offerte aan

Tiberias en het Meer van Galilea

Ten westen van het Meer van Galilea ligt Tiberias, zowel het meer als de stad zijn heilige plaatsen. Het meer is vooral een heilige plek voor het christendom omdat Jezus hier volgens de bijbel over het water heeft gelopen. Rondom het meer zijn ook een aantal dorpen en steden te vinden waar Jezus tijdens zijn leven veel verbleef. Tiberias is één van de heilige steden in het jodendom; doordat er een aantal hete bronnen en graven van religieuze personen zogeheten tzadiks te vinden zijn. Tegenwoordig is de stad niet alleen een bedevaartsoord voor gelovigen maar ook toeristen komen vaak naar de stad.

Bethlehem

Vooral in het christendom is Betlehem erg belangrijk. Het is de plaats waar Jezus geboren is en waar een engel aan de hemel verscheen om schaapherders in te lichten over de geboorte. De aanhangers van de islam beschouwen Betlehem ook als de geboorteplaats van Jezus, alleen heet Jezus volgens de islam profeet Isa.

Het graf van de aartsvaders

De stad Hebron wordt gedomineerd door het graf van de aartsvaders. Dit heiligdom in Israël is niet alleen belangrijk voor de joden maar zeker ook voor de moslims. Er zijn verschillende bijbelse figuren begraven in het graf; Izaäk, Abraham, Jakob en hun vrouwen. Doordat zowel de islam als het jodendom het graf van de aartsvader claimen als hun heiligdom zijn er grote spanningen tussen beide godsdiensten.

De Kerk van het Cenakel

Op de berg van Zion ligt de Kerk van het Cenakel, wat ook de plek is van het Laatste Avondmaal. In 1335 werd de kerk door de Fransiscanenorde gebouwd voor christenen, in 1523 werden zij echter verdreven en werd de kerk in gebruik genomen als moskee. In de kerk zijn vele Arabische inscripties te vinden die als eerbetoon aan koning David zijn aangebracht. Als bezoeker kun je een trap naar het dak van de kerk nemen, wat zorgt voor een prachtig weids uitzicht.

Tip: combineer Jeruzalem met Tel Aviv ! Een geweldige combinatie. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

10 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen