Citytrip Jeruzalem & Tel Aviv

Klaagmuur Jeruzalem, citytrip
Klaagmuur Jeruzalem, citytrip

De heilige stad Jeruzalem in Israël moet je ooit een keer gezien hebben. Voor Christenen, Joden en Moslims is deze stad één van de meest heilige plaatsen op de wereld. Dit is wel bijzonder, dezelfde stad een heilige plaats voor drie verschillende soorten godsdiensten. Behalve dat deze stad een heilige plaats is, beschikt het ook over veel mooie, oude en bijzondere bezienswaardigheden. Dit alles bij elkaar maakt Jeruzalem een mooie stad voor een citytrip!

Heb je weinig kennis van IsraŽl? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Tip: Combineer oud Jeruzalem met het hippe Tel Aviv aan het strand

In dit filmpje zie je hoe leuk deze combinatie is. Tel Aviv is een heerlijke strandbestemming, met foodmarkets, leuke terrassen en een boulevard die je per fiets kunt verkennen. Een perfecte afsluiting na een stedentrip door cultureel Jeruzalem. Vraag je gratis offerte bij ons aan. 

Bezienswaardigheden in Jeruzalem

Jeruzalem is een stad waar voor toeristen genoeg te beleven valt. Zo is er een flink aantal bezienswaardigheden die bezocht kunnen worden. Reisgraag.nl heeft een aantal van deze bezienswaardigheden op een rijtje gezet: Vraag gratis een offerte aan

1. De Citadel

De Citadel wordt ook wel de 'Toren van David' genoemd. Deze toren ligt ten westen van de oude stad, op het hoogste punt van Jeruzalem. Om de Citadel heen staan hoge muren met torens. Dit diende vroeger ter bescherming van de Citadel. In het jaar 70 na Chr. werd Jeruzalem veroverd door de Romeinen, en toen zijn bijna alle torens vernietigd. Alleen de toren van Phasaël bleef bestaan, en deze kreeg tijdens de Middeleeuwen de benaming 'Toren van David'. Tegenwoordig is het museum van de geschiedenis van Jeruzalem in deze toren gevestigd.

2. De Kerk van het Heilige Graf

De Kerk van het Heilige Graf is ook wel bekend als de kerk van wederopstanding. Deze kerk staat op Golgotha waar Jezus gekruisigd en begraven zou zijn. Voor Christenen is deze plek al sinds de 4e eeuw een bedevaartsoord. In het midden van de kerk is een grote graftombe, welke volgens de vermoedens op de plek staat waar Jezus begraven is. Wanneer je de kerk binnenkomt zie je al vrij snel een grote steen. Hierop schijnt Jezus gebalsemd te zijn. Zowel de grote steen als de graftombe krijgen veel bezoek. Bezoekers dienen in gepaste kleding de kerk te betreden.

3. De Klaagmuur

Een bekende plek in Jeruzalem is de Klaagmuur. Dit is voor Joden een erg heilige plek. Deze muur is een restant van de heilige tempel die in het jaar 70 na Chr. verwoest is. De tempel was beschikbaar voor alle gelovigen en werd gebouwd door koning Salomo. Toen de tempel gebouwd was riep hij God op om de gebeden van de niet-Jood ook te accepteren in de tempel. Volgens de Talmoed zijn met de sloop van de tempel alle wegen naar de hemel gesloten. Maar omdat de Klaagmuur nog overeind gebleven is, is dit nog de enige weg naar de hemel. Om die reden komen veel Joden bidden bij de Klaagmuur. Ook stoppen ze papiertjes met daarop boodschappen voor God in de voegen van de muren. De mannen en vrouwen bidden overigens gescheiden bij de Klaagmuur. Tijdens een bezoek aan de Klaagmuur dienen alle mannen een keppeltje te dragen, deze zijn bij de poort te verkrijgen.

4. De Rotskoepel

Op de Tempelberg in Jeruzalem is de Rotskoepel gebouwd. Dit gebouw staat op een rots en heeft een gouden koepel die je al vanuit de verte kunt zien stralen. Het is een belangrijke en bijzondere plek, want aan de ene kant wilde Abraham hier zijn zoon offeren en aan de andere kant is Mohammed vanaf deze plek naar de hemel gegaan. Dus deze koepel heeft voor zowel het Christendom als de Islam een belangrijke betekenis. Maar toch is deze koepel voornamelijk Islamitisch. Het is een prachtige plek om te bezoeken, want overal zijn versieringen met mozaïeken. Om deze heilige plek te bezoeken dient men gepaste kleding te dragen. Bezoekers mogen helaas niet bij het gebouw naar binnen. Op de vrijdag en tijdens feestdagen is het terrein helemaal niet toegankelijk voor niet-moslims.

5. De Tempelberg

In de geschiedenis staat de Tempelberg voornamelijk bekend als plaats voor conflicten tussen Christenen, Joden en Islamieten. De reden hiervoor is het belang van deze berg. Voor alle gelovigen is deze berg erg heilig. Voor de Moslims zijn hier de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. De Joden vinden de berg belangrijk vanwege de verwoeste tempel van Salomon en een tweede heilige tempel. En voor zowel Christenen en Joden is de berg heilig omdat Abraham hier zijn zoon heeft geofferd. De Rotskoepel en de Klaagmuur zijn hier ook gevestigd.

6. Het Holocaustmuseum

Buiten het oude stadscentrum van Jeruzalem ligt het Holocaustmuseum. Met het openbaar vervoer is dit museum prima te bereiken. Bij de VVV in het oude stadscentrum kun je meer informatie krijgen welke buslijn er naar het museum loopt. Dit museum is voornamelijk bedoeld ter herdenking aan de miljoenen Joden die tijdens de Holocaust om gekomen zijn. Yad Vashem is een indrukwekkende plek die je echt bezocht moet hebben. 

Vervoer in de stad

Bijna alle bezienswaardigheden in de stad Jeruzalem zijn prima te voet te bereiken. Echter soms is het ook wel handig gebruik te maken van het openbaar vervoer. Jeruzalem beschikt namelijk over een uitgebreid busnetwerk. Wil je met de bus reizen, dan kun je gewoon een kaartje kopen in de bus. Er is zelfs een busslijn, een speciale toeristische bus, die bezoekers naar alle bezienswaardigheden in de stad rijdt. Natuurlijk kun je ook een taxi nemen, maar dan is het verstandig om van te voren een prijs af te spreken. Over het algemeen zijn taxi's in Jeruzalem erg prijzig.

Eten & drinken

Op het gebied van eten & drinken is Jeruzalem, in vergelijking met steden in nabijgelegen landen, redelijk duur te noemen. Echter zijn er wel veel restaurants in alle soorten en maten te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld Arabische en Westerse restaurants te vinden. Aangezien Joden en Moslims geen varkensvlees eten, is dit vlees ook haast nergens te vinden op de menu's. Goedkope gerechten in de stad zijn voornamelijk falafel, shoarma en kebab. Deze gerechten zijn vrijwel bij elk restaurant te krijgen.

Tel Aviv: 

The place to be als je houdt van strand, per fiets de boulevard over, en lekker eten in de hippe eettentjes die Tel Aviv rijk is. Deze stad is zo totaal anders dan het oude Jeruzalem en is een heerlijke afsluiter met een paar dagen aan het strand en leuke bezienswaardigheden voordat je weer naar huis gaat. Vraag je gratis offerte bij ons aan voor deze " 2 cities in one break" . 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen