Joodse tradities

Joodse jongens met keppeltjes
Joodse jongens met keppeltjes

Het jodendom is een indrukwekkende religie en kent veel rituelen, gebruiken en feestdagen. De Joodse cultuur is uniek in haar soort en het zeker waard om te leren kennen. In dit artikel leer je enkele Joodse tradities en gebruiken kennen, zoals de sjabbat.

Heb je weinig kennis van Israël? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bidden

Net zoals bij andere godsdiensten, is bidden een zeer belangrijk aspect van het jodendom. Volgens de traditie bidden joden drie keer per dag: een keer 's ochtends voor de zon op komt, een keer 's middags en voor de laatste keer 's avonds. Ieder bidmoment heeft haar eigen gebed: 's ochtends wordt de Sjacharien gebruikt, 's middags de Mincha en 's avond de Ma'ariew. Het ochtendgebed duurt vrijwel het langst.

Joodse man met tefilin
Joodse man met tefilin


Mannen en jongens boven de 13 jaar bidden soms met een gebedsriem, ook wel een tefilin genoemd. Aan deze riem zijn twee doosjes bevestigd, waarin religieuze teksten zijn opgeborgen. De twee doosjes worden bevestigd aan het voorhoofd en aan de linkerarm. Dit symboliseert het evenwicht tussen rede en emotie, dat in stand moet worden gehouden. Meestal wordt de tefilin bij het ochtendgebed gedragen.

Traditionele Joodse kleding

Volgens de Joodse, overgeleverde tradities zijn er bepaalde kledingvoorschriften. Mannen bedekken in het openbaar altijd hun hoofd door een keppel te dragen. De keppel verwijst naar het feit dat God altijd boven de mens staat. In de Thora, het Joodse geschrift, staat dat Joden hun bakkebaarden en hun baard niet mogen weg scheren. Het haar knippen is wel toegestaan. Om deze reden hebben de Joodse mannen een baard en de bekende pijpenkrulletjes. Joodse mannen dragen buiten vaak een hoge, zwarte hoed en een lange zwarte jas. Getrouwde Joodse vrouwen bedekken hun haar vanaf het moment dat zij getrouwd zijn. Dit doen zij op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een hoed, een pruik of een shawl.

Joden in de straten van Israël
Joden in de straten van Israël
Vraag gratis een offerte aan

Joodse huwelijken

Bij het zoeken van een huwelijkspartner spelen ouders een grote rol. Daarnaast worden de diensten van een zogenoemde matchmaker ook wel eens gebruikt. Deze helpt dan ook bij het zoeken van een mogelijke partner. De huwelijksdag wordt door joden gezien als de gelukkigste dag uit hun leven. Op deze dag smelt hun ziel samen met die van hun partner en worden alle zonden hen vergeven. De joden hebben hun eigen huwelijksrituelen, waarvan het breken van glas misschien wel de bekendste is. De bruid draagt altijd een witte bruidsjurk, ook wel kittel genoemd, en de man plaatst tijdens de ceremonie een sluier op het hoofd van de vrouw. Dit symboliseert bescherming. De ceremonie vindt plaats onder een choepa. Een choepa is een soort koepel en staat voor het huis waarin het getrouwde stel gaat wonen. Tijdens de ceremonie komen ook verschillende gebeden, het huwelijkscontract (Ketoeba), een feestmaal (Seuda) en het geven van de ring aan bod.

Sjabbat

Joden hebben één keer per week een rustdag, de zogeheten sjabbat. Op deze dag mogen de joden niet werken en moet er gerust worden. De sjabbat vindt altijd plaats op zaterdag, dit is de zevende dag van de Joodse week. Volgens de Genesis rustte God op deze dag uit na het scheppen van de aarde. Op de sjabbat mag er door joden ook niet te ver lopen gelopen worden, vandaar dat joden altijd in de buurt wonen van een synagoge.

Joodse feestdagen

De meeste Joodse feestdagen zijn seizoensgebonden. Pesach is het Joodse Pasen en wordt gevierd in het voorjaar. Tijdens de zomer viert met het Wekenfeest (Sjavoeot) en het Loofhuttenfeest (Soekkot) wordt gevierd in de herfst. De bekendste Joodse feestdagen zijn waarschijnlijk Jom Kipoer en Rosj Hasjana. Rosj Hasjana is de Joodse variant van nieuwjaar. Tijdens Rosj Hasjana wordt traditioneel appel en granaatappel met honing gegeten. 

Traditioneel feestmaal van Rosj Hasjana
Traditioneel feestmaal van Rosj Hasjana


Jom Kipoer, ook wel de Grote Verzoendag of de Dag van Vergevingen genoemd, wordt binnen het jodendom beschouwd als de belangrijkste feestdag. Op deze dag beslist God over het lot van de Joodse mensen voor het komende jaar. Op Joodse feestdagen mag er geen elektriciteit gebruikt worden en geen vuur worden gemaakt. Daarnaast mag er niet gewerkt worden en mogen er ook geen zware spullen gedragen worden. Je mag een ander ook niet voor je laten werken. Reizen en schrijven is ook verboden. Op sommige feestdagen is seksuele onthouding ook nog verplicht, dit geldt ook voor de sabbat.

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

42 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,4

Gerelateerde artikelen