Overnachten in een kibboets

Het prachtige binnenland van Israel
Het prachtige binnenland van Israel

In Israël zijn er natuurlijk vele mogelijkheden om te overnachten. Je kan in een luxe resort verblijven, een appartementje huren of zelfs op een camping verblijven. Maar een andere bijzondere mogelijkheid is om te overnachten in een kibboets! Dit wordt door veel mensen toch wel gezien als een echt Israëlische overnachting. Maar waarom is dit nou zo?

Heb je weinig kennis van IsraŽl? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het ontstaan

De kibboets zijn gesticht door vluchtelingen uit met name Oost-Europa. Zij stichtten in eerste instantie nederzettingen in Palestina, maar waren al gauw teleurgesteld in de politiek. Daarom besloten zij om zelf een systeem op te zetten. Ze richtten gemeenschappen op die nadruk leggen op het sociale aspect van het leven. Zij wilden gelijkheid, liefde voor de natuur en de bewerking van het land combineren met het geloof. In de kibboetsen stond gelijkwaardigheid voorop en alles werd dan ook eerlijk gedeeld: eten, kleding en zelfs de opvoeding van de kinderen! Kinderen sliepen al vanaf jonge leeftijd in kinderhuizen, beit jaladim genaamd, waar zij opgevoed werden door alle leden van de kibboets.

De kibboets beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren 60 en 70. Toen kwamen reizigers van over de hele wereld naar Israël om te werken en te leven in de kibboetsen. Sommige van hen wilden de wereld verbeteren, anderen wilden er gewoon even tussenuit. Echter, door de globalisering en de veranderende maatschappij nam de behoefte aan privacy steeds meer toe. De kibboetsen werden steeds minder populair en om toch te blijven bestaan hebben sommige kibboetsen besloten om ook als hotelaccommodatie door het leven te gaan.

Het hier en nu

Tegenwoordig leeft nog maar 1,5 procent van de Israëlische bevolking in een kibboets. De eerder genoemde kinderhuizen bestaan niet meer en ook is het niet meer zo dat alle maaltijden samen gedeeld worden. Er is nu ook de mogelijkheid om in je eigen huisje te eten. Vrijwilligers kunnen nog steeds werken in een kibboets. Zij werken dan mee in de landbouw, onderhouden het dorp, verzorgen de dieren en doen verschillende huishoudelijke taken. Een kibboets is vrijwel geheel zelf-voorzienend met eigen akkers en het telen van allerlei voedingsmiddelen. Sommige kibboetsen zijn inmiddels veranderd in zeer luxueuze hotels waar je eigenlijk niet meer de oorspronkelijke uitstraling terugvindt. Maar er zijn nog diverse kibboetsen waar de eenvoud is blijven bestaan. 

Vraag gratis een offerte aan

Overnachting

Maar ook als toerist heb je dus de mogelijkheid om het leven in een kibboets mee te maken. Er zijn ongeveer 30 kibboetsen waar je als toerist kunt overnachten en kunt kennismaken met het leven daar. Maak je geen zorgen, je hebt altijd je eigen kamer. Dit geeft toch wat privacy. Het ontbijt wordt vaak in de gemeenschappelijke eetzaal geserveerd, waar je kennis kunt maken met de inwoners van de kibboets, ook wel kibboetsnikim genoemd. Je kunt er vaak ook 's avonds eten als je dat wil. Eigenlijk ben je als gast een tijdje een niet-werkende inwoner van de kibboets! Iedereen vertrouwd elkaar en de gasten. Je kan bijvoorbeeld zo een fiets pakken: niks staat op slot. Dit vertrouwen in de medemens is een van de aspecten wat het erg bijzonder maakt om in een kibboets te verblijven. In sommige kibboets kun je ook workshops volgen, zoals meditatie, bouwen met modder (ja echt!), werken met alternatieve medicijnen of yoga. Genoeg te doen dus!

Akko in <a href=
Akko in <a href=
Israel " width="720" height="400" />
Er zijn verschillende reisorganisaties die in Israël overnachtingen in een kibboets aanbieden. Er zijn zelfs reizen beschikbaar waarbij je van kibboets naar kibboets gaat. Dus als je eens wat anders wil dan verblijven in een luxe resort of appartement, en eens wil meemaken hoe het leven in een andere cultuur er aan toe gaat dan is een verblijf in een kibboets de oplossing! Vraag een offerte aan voor een fly-drive langs kibboetsen langs de mooiste plaatsen van het land. We helpen je graag een mooie route samen te stellen! We bieden kibboetsen aan in bijvoorbeeld de prachtige vallei bij Galilea, natuurpark Ein Gedi, het meer van Tiberias, en vlakbij Jeruzalem. Maar ook hebben we een hele bijzondere kibboets aan zee. 
Liever een voordelige kibboets reis? Dan hebben we een kant- en klare fly drive met een aantal heel betaalbare kibboetsen in de route!

Vraag je gratis offerte bij ons aan !

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,4

Gerelateerde artikelen