Eiland in de woestijn: Eilat

Eilat gezien vanaf het water
Eilat gezien vanaf het water

Eilat is een van de bekendere Israëlische bestemmingen, zeker als het om zon, zee en strand gaat. Dit is in de eerste plaats te danken aan het feit dat het er bijna het hele jaar rond, zomers warm is. Eilat voelt aan als een eiland: in het zuiden ligt de Rode Zee, in het noorden de droge Negev-woestijn en ten westen en oosten de grenzen met respectievelijk Egypte en Jordanië, beide landen waar Israël mee op gespannen voet staat. Dat de stad een belastingvrije zone is, maakt de vergelijking met een tropisch eiland nog sterker.

Heb je weinig kennis van IsraŽl? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Algemeen

Eilat ligt helemaal in het zuiden van Israël en is 's lands enige haven aan de Rode Zee. De stad heeft ongeveer 48.000 inwoners. In het oosten van Eilat, tegen de grens met Jordanië aan, ligt de hotelzone. Hier ligt het gros van de hotels en dit stuk van de stad is volkomen op toeristen gericht. Aan de andere kant van de landingsbaan van Eilat Airport ligt het centrum van de stad, waar ook veel hotels en toeristische attracties zijn te vinden. Ten noorden van het centrum liggen enkele grote winkelcentra. Ten oosten en ten zuiden van het centrum wonen de meeste Israëlieten.

In Eilat is het altijd goed weer, met 360 zon dagen per jaar. In de zomer wordt het tussen de 26 en 40 graden, terwijl in de winter de temperatuur tussen de 11 en 23 graden Celsius schommelt. De zomers zijn droog en warm en de winters bijna regenvrij. De makkelijkste manier om in Eilat te komen is via Ovda Airport. Dit vliegveld ligt 40 km ten noorden van Eilat, een uur rijden, en is de enige manier om direct naar Eilat te gaan. Eilat Airport is alleen bestemd voor binnenlandse vluchten en de vervanger van Ovda, Timna Airport, is nog in aanbouw tot 2017.

Geschiedenis

Eilat heeft een lange geschiedenis als handelsstad. In de tijd van de Egyptische farao's was het een belangrijke handelsroute tussen Egypte en de Levant. Het nabije Timna was een belangrijke kopermijn. In Romeinse tijden werd er een weg gebouwd tussen Eilat en Petra in Jordanië. In de islamitische periode was het een belangrijke rustplek voor pelgrims op weg naar Mekka. Tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948, werd Eilat door de nieuwe staat Israël ingenomen. De kopermijnen werden heropend, er werd een grote haven gebouwd en de stad werd uitgebreid. Eilat werd al snel heel belangrijk voor Israël. In de drie grote oorlogen die Israël voerde sinds 1948 werd de haven van Eilat dan ook gelijk geblokkeerd door de Arabische vloten. Vraag gratis een offerte aan

Bezienswaardigheden

Coral World Underwater Observatory is een natuurlijk aquarium. In de Golf van Eilat liggen enkele van de mooiste koraalriffen ter wereld. Dit onderwater observatorium laat je een deel van deze riffen van dichtbij zien en leert je alles over de onderwater flora en fauna die je voor je ziet. Dolphin Reef is een afgeschermd stuk zee waarin een groep dolfijnen leeft. Je kunt de dolfijnen aan de waterkant of, voor wat extra, scubaduikend ontmoeten. Het leuke is dat ze niet gedwongen worden, maar alleen komen als ze dat zelf willen. Gelukkig hebben de speelse dieren vaak zin om mensen te ontmoeten.In het centrum van de stad ligt een groot IMAX theater waar je 3D films op enorme schermen kunt zien. Nabij de hotelzone ligt Kings City, een attractiepark met een Bijbels thema. Ben je het zeezicht moe, dan moet je naar het Timna Valley Park. Dit natuurpark in de woeste woestijnheuvels, ligt een half uur ten noorden van Eilat. Het is de plek van de oudste kopermijn ter wereld en je komt er allerlei historische en natuurlijke bezienswaardigheden tegen, van rotstekeningen tot oude mijnschachten.

Zon, zee, strand

Zoals gezegd heeft Eilat een ideaal klimaat voor een zon-, zee-, strandvakantie. Het water is in de zomer tussen 20-26 graden, maar de stranden zijn helaas een mix van zand en kiezel. Ook lopen de stranden niet ver landinwaarts, waardoor de beste plaatsen snel vol raken. De koraalriffen die maar enkele tientallen meters van het strand beginnen maken dit helemaal goed. Een vakantie naar Eilat is niet compleet zonder een snorkel- of scubatocht langs deze riffen. Qua eten en vermaak heeft Eilat genoeg te bieden. Als je niet buiten de deur wilt eten dan zit je in Eilat goed, want er zijn veel all-inclusive hotels. De Israëlische keuken is een mix van Europese en Midden-Oosterse gerechten, dus er is voor iedereen wat wils.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen