IsraŽl van A tot Z

Uitzicht vanaf de berg Karmel, Haifa, IsraŽl
Uitzicht vanaf de berg Karmel, Haifa, IsraŽl

Israël is een prachtig land dat veel te bieden heeft, van zwemmen in de Dode Zee tot uitgaan in de bruisende stad Tel Aviv. Ook heeft het land een rijke Joodse cultuur, dit is te merken aan het eten dat Koosjer moet zijn, maar ook aan sommige wegen die verboden zijn voor niet Joden. Benieuwd naar meer? Hieronder een beschrijving van Israël van A tot Z.

Heb je weinig kennis van IsraŽl? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van auto

In Israël verplaatsen de meeste mensen zich met de auto. De wegen zijn daarom ook goed te bereiden en handig voor de toerist; de verkeersregels komen vrijwel overeen met die in Europa. Ook zijn er veel politieagenten aanwezig die het verkeer in de gaten houden. Verder is het belangrijk om te weten dat er wegen in Israël zijn die alleen toegankelijk zijn voor de Joodse bevolking. Dit wordt dan ook duidelijk aangegeven met een bord bij de desbetreffende straat.

B van bevolkingsgroepen

De meerderheid van de bevolking in Israël is Joods (76%), verder zijn er nog Arabieren (20%) en immigranten die voornamelijk afkomstig zijn uit Rusland en Ethiopië. De overige bevolkingsgroepen bestaan uit familieleden die zijn ge(re)ëmigreerd. Vraag gratis een offerte aan

C van Centrum

Centrum, ook wel Merkaza genoemd, is een van de Israëlische districten met als hoofdstad Ramla. Ramla staat bekend om haar markt, waar allerlei Israëlische dingen te verkrijgen zijn van eten tot kleding. De stad staat ook bekend om haar witte moskee.

De witte moskee van Ramla
De witte moskee van Ramla

D van Dode Zee

In tegenstelling tot de naam is er veel leven in de Dode Zee, van planten en dieren tot aan hete bronnen en mineraalhoudende modder. Het water is het zoutste water op aarde en bevat ook de meeste mineralen. Zwemmen in de Dode Zee kun je hierdoor niet, de hoge concentratie zout zorgt er namelijk voor dat je blijft drijven. Daarnaast is de Dode zee ongeveer -420 meter diep, daarmee is dit het diepste punt van de aarde.

De Dode Zee
De Dode Zee

E van Eretz Museum

Het Eretz Museum gelegen in Tel Aviv is een van de grootste Israëlische musea en heeft veel kunst in het teken van de geschiedenis en de cultuur van Israël. Naast de 10 vaste tentoonstellingen zijn er ieder jaar ook nog 20 tijdelijke tentoonstellingen.

F van fruit

Israël verdient economisch gezien veel door het verkopen van hun eigen geproduceerde fruit. Vooral Galia meloen en nectarine-mango, een hartvormige mango, zijn erg populair en daarom veel gekweekt in Israël.

G van graftombe

In Haifa staat de bekende graftombe van de Báb. Hier liggen de stoffelijke resten van de oprichter van het bábisme. Dit is een van de heiligste plaatsen in Israël. De koepel van de graftombe is gemaakt van daktegels die gemaakt zijn door Nederlanders in Utrecht.

H van Habima Theater

Habima Theater is in Israël het oudste theater, het is gebouwd in 1918 en gelegen in Tel Aviv. In januari is het theater heropend na een renovatie van ongeveer vijf jaar. Er zijn onder andere drie nieuwe repetitieruimtes toegevoegd en de vier auditoriums zijn volledig herbouwd. Elk auditorium heeft nu een verschillende grote en kleur. Rovina heeft de kleur blauw en ruimte voor 930 mensen, Meskin is paars en beschikt over 320 plaatsen, Bertonov/Bamartef is groen geverfd en biedt zitplaatsen voor 220 mensen en Habima ook wel Heineken genoemd heeft houten muren en is geschikt voor 170 mensen.

I van Israel National Museum of Science 'Madatech'

In het Israel National Museum of Science 'Madatech' in de plaats Haifa, is alles er opgericht om te leren over technologie en wetenschap. Het museum is ontworpen door een Joodse architect, die veel gebruik heeft gemaakt van spitse kantelen en bogen. Madatech is een erg populair museum, jaarlijks trekt het rond de 400.000 bezoekers. Als bezoeker kun je de wetenschap en technologie ontdekken door onder andere te kijken naar 3D films en uitvindingen. Daarnaast mag er ook bij enkele uitvindingen geprobeerd worden hoe het werkt.

J van Jeruzalem

De hoofdstad van Israël is Jeruzalem. De stad is opgesplitst in een oude en een nieuw gedeelte. Als toerist kun je hier veel zien over de geschiedenis op de heilige plaatsen als de Klaagmuur en de Al-Aqsamoskee.

Het oude gedeelte van Jeruzalem
Het oude gedeelte van Jeruzalem

K van koosjer

Al het vlees in Israël moet koosjer zijn, er is zelfs een verbod op vlees dat niet-koosjer is. Koosjer wil zeggen dat vele dingen niet gegeten mogen worden als varkensvlees, schelpdieren en paling. Ook mag je niet melk- en vleeswaren tegelijk eten.

L van levendig

Israël biedt vele mogelijkheden om uit te gaan. Bekend zijn vooral Tel Aviv en Eilat. In Tel Aviv zijn er veel theaters en clubs. Daarnaast respecteert de stad ook homoseksuele, speciaal voor hen zijn er uitgaansgelegenheden te vinden. Eilat daarentegen heeft naast clubs meer pubs en strandtenten. Vooral bekend is het 'Dolphin Reef' dit strand wordt omgetoverd tot dansvloer waar veel op wordt gefeest.

Tel Aviv
Tel Aviv

M van Middelandse Zeeklimaat

Het klimaat dat heerst in Israël is een Middelandse Zeeklimaat. Dat houdt in dat het in de zomer heet en droog is en in de winter nat en zacht. Als er neerslag valt, valt deze in de kustgebieden en in het heuvelachtige gebied in het midden van Israël. Neerslag valt meestal in de winter en in de lente.

N van Negevwoestijn

De Negevwoestijn is zo groot dat het meer dan de helft van Israël in beslag neemt. Er zijn veel dingen te zien als overblijfselen van landbouwnederzettingen en springbronnen.

O van openbaar vervoer

Wanneer je als toerist in Israël met het openbaar vervoer wil reizen, kan dit wel eens een probleem zijn. Israël heeft op sommige plekken en op bepaalde dagen namelijk geen openbaar vervoer zoals op de sjabbat. De sjabbat begint op vrijdagavond en duurt daarna nog de hele zaterdag. Ook kunnen er wijken afgesloten zijn, dit zijn meestal ultraorthodoxe wijken. Verder worden er in de wijken waren christenen en islamieten wonen op vrijdagen en zondagen rustdagen ingelast.

P van Palestina

Palestina is de staat van Israël aan de oostkant van de Middellandse Zee. Het wordt ook wel 'Het Heilige Land' of 'Het Beloofde Land' genoemd. Palestina is te onderscheiden in twee gebieden: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Israël vormt sinds 1948 de scheiding tussen deze twee gebieden. Op het moment is er een negatief reisadvies voor Palestina wegens conflicten die er spelen in de Gazastrook.

Q van quad

Het is mogelijk om op een quad een tour door de ruige natuurgebieden van Israël te maken. Denk hierbij aan de prachtige Jordaanvallei, de ver uitgestrekte Negevwoestijn of 's werelds grootste krater, de Ramon-krater.

R van Ramon-krater

De Ramon-krater is de grootste krater in de Negevwoestijn en ook de grootste krater ter wereld. Deze krater heeft een fantastisch panoramisch zicht.

De Ramon-krater in de Negevwoestijn
De Ramon-krater in de Negevwoestijn

S van spraak

In Israël wordt er 33 talen en dialecten gesproken. Door de meeste inwoners wordt er Arabisch en Hebreeuws gesproken, daarnaast wordt er ook nog veel Russisch gesproken. Hebreeuws wordt pas sinds de modernisatie ervan in de 19e eeuw weer gesproken, daarvoor is de taal namelijk eeuwen een dode taal geweest.

T van Tempelberg

Op de Tempelberg staan vele bezienswaardigheden als de Joodse Tempel, de Klaagmuur, de rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. Er wordt al jaren een strijd gehouden tussen joden, christenen en islamieten over het eigendom van de berg. Joden claimen de tempel en de klaagmuur, de islamieten de rotskoepel en de Al-Aqsamoskee en de christenen claimen de herbouw van de derde tempel op de berg.
Tip: combineer Jeruzalem en Tel Aviv ! Je leest er alles over in dit artikel. 

De Tempelberg
De Tempelberg

U van ultraorthodox

Israël heeft een ultraorthodoxe bevolking, er is namelijk geen volledige scheiding tussen de godsdienst en de staat.

V van voetbal

De meest succesvolle voetbalclub in Israël is Maccabi Tel Aviv, deze club speelt in de hoogste divisie. Op dit moment zijn zowel de directeur als trainer en assistent-trainer allemaal Nederlands, respectievelijk zijn dit Jordi Cruijff, Peter Bosz en Hendrie Krüzen.

W van wijnstreken

Al duizenden jaren lang produceert Israël wijn. Wijnstreken zijn 'de Karmel' en 'de Golanhoogten'. Karmel betekent God en het wijngebied van Israëls grootste wijnproducent Carmel Mizrahi. De Golanhoogten leveren wijn die wereldberoemd is. De export van de merken Gamla en Yarden is naar vele landen, maar niet naar Europa. Dit komt doordat het gebied bezet is door Syriërs. De Syriërs verbieden, wegens de slechte verstandhouding met Europa, de export van de Gamla en Yarden wijnen naar Europa.

De Golanhoogten
De Golanhoogten

X van X-chromosomen

Israël heeft een zeer grote bevolking rond de 7,8 miljoen inwoners in het jaar 2014, hiervan zijn de meeste inwoners vrouw.

Y van Yeshiva

Yeshiva is een Joodse school die de focus legt op het studeren van traditionele religieze teksten als de 'Talmud en 'Torah'. Naast het volgen van colleges staat het samenwerken centraal tijdens het studeren, het samenwerken wordt ook wel aangeduid als 'chavrutas' wat vriendschap betekent.

Z van zandstormen

Als je in Israël bent moet je er rekening mee houden dat er zandstormen kunnen voorkomen, dit is vooral in het voorjaar en in de zomer.

Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar dit prachtige land ! 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen