Reisadvies: Is IsraŽl een veilig vakantieland?

De hoofdstad Jeruzalem
De hoofdstad Jeruzalem

Israël is een bijzonder vakantieland met een rijke cultuur. Het is een mooie vakantiebestemming en ideaal om te combineren met Jordanië. Er is in Israël genoeg te zien en te doen. Maar is het ook een veilig vakantieland? Over het algemeen is Israël veilig om als toerist naartoe te reizen, maar er zijn wel een aantal veiligheidsrisico's. Lees meer over het huidige reisadvies, de veiligheidsrisico's en de onveilige gebieden in Israël.

Heb je weinig kennis van IsraŽl? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Israël

Op dit moment geldt er een negatief reisadvies voor Israël in verband met het coronavirus. De grenzen van Israël zijn dicht voor buitenlanders en er worden strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het is dus als toerist niet mogelijk het land in te reizen en dit wordt vooralsnog ook afgeraden door de overheid. Daarnaast lopen de spanningen hoog op tussen de Israëliërs en de Palestijnen, waardoor het voornamelijk in Jeruzalem onrustig is. Vanuit Gaza werden op 10 en 11 mei een groot aantal raketten afgevuurd, waardoor de kleur rondom dit gebied aangepast is naar 'rood'.

Onveilige gebieden in Israël

De onveilige gebieden in Israël zijn de grensgebieden met Syrië en Libanon, rondom de Gazastrook en bij de grens met de regio Sinaï. In de grensgebieden met Syrië en Libanon slaan regelmatig explosieven en granaten in. Dit is het gevolg van de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golan en als gevolg van acties van verschillende militante groepen die vanuit Libanon opereren. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim. Reis alleen rondom de Gazastrook indien dit noodzakelijk is. Er vinden regelmatig raketbeschietingen plaats vanuit Gaza die dichtbij de Gazastrook landen. Ook komen er regelmatig brandende vliegers terecht rondom de Gazastrook die branden kunnen veroorzaken. Ook de checkpoints naar Palestijnse gebieden en autoweg 443 tussen Jeruzalem en Tel Aviv vormen risicogebieden. Het wordt aangeraden niet na zonsondergang autoweg 443 te nemen.

Veiligheid in Israël

In de toeristische gebieden is het over het algemeen veilig in Israël. De overheid hanteert strenge voorzorgsmaatregelen om aanslagen zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar blijf op plekken waar veel mensen samen komen goed opletten. Dit zijn de plekken waar voornamelijk de aanslagen worden gepleegd. Hier komen ook de meeste demonstraties voor die gepaard kunnen gaan met geweld. Denk hierbij aan het gooien van stenen en molotovcocktails. Vermijd daarom de demonstraties. De veiligheid in Jeruzalem is over het algemeen goed. Maar ook hier is het aan te raden alert te blijven in verband met eventuele demonstraties en protesten. Hetzelfde geldt voor de steden Eilat en Tel Aviv. Ook hier is het veilig maar blijft de kans op een aanslag aanwezig.

Het strand in Eilat
Het strand in Eilat

Houd hier ook rekening mee

  • Voor Israël is een paspoort vereist. Het document moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na vertrek uit Israël.
  • Er is geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Bij aankomst wordt er een gratis bezoekersvisum voor die periode verstrekt.
  • Neem geen drugs mee naar Israël. Het bezitten of gebruiken van drugs is strafbaar. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Het is verboden om foto's of video's te maken van militaire objecten, ook als er geen waarschuwingsbord staat.
  • Heb je een (gedeeltelijke) niet-Westerse achtergrond? Houd er dan rekening mee dat de kans groot is dat je bij aankomst op de luchthaven Ben Gurion wordt ondervraagd. Met name reizigers met een Palestijnse of Arabische achtergrond worden ondervraagd.
  • Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via de luchthaven Ben Gurion. Dit geldt ook wanneer je als Palestijn een buitenlands paspoort hebt.

Link

Voor het meest recente reisadvies kun je de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

13 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen