Wadi Rum in JordaniŽ

Wadi Rum Jordanie
Wadi Rum Jordanie

Een van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Jordanië, Wadi Rum, heeft niets te maken met alcohol maar is een uitgestrekte vallei, gelegen in het zuidwesten van het land. Wadi Rum kenmerkt zich door de eeuwenoude rotswanden van graniet en zandsteen waar al eeuwen geleden rotstekeningen werden gemaakt. Wadi Rum wordt beschouwd als een van de mooiste woestijnlandschappen ter wereld en is een paradijs voor iedere natuurliefhebber.

Wadi rum
Wadi rum


Omdat het lastig is om in Wadi Rum zelf te rijden zijn de meeste accommodaties inclusief jeeptours en sterrenkijken en andere mooie tours in de woestijn. Je vervoer naar de accommodaties is vaak al inbegrepen. Je ervaart de woestijn in bijzondere accommodaties zoals bedoeiien tenten, glazen bubbles, of bijzondere tenten met een doorzichtig dak. 

Tijdens je verblijf kun je een bedouinen dorpje bezoeken, of een tour maken langs de bijzondere rotsformaties en hoge bergen. Ieder uur van de dag kleurt de zon de rotsen en het zand weer anders in.

Heb je weinig kennis van JordaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontstaan van Wadi Rum

De geschiedenis van Wadi Rum kan afgelezen worden aan de rotsen; ze bestaan uit opeenvolgende lagen, waarvan de eerste zo`n 600 miljoen jaar oud is. Met hele scherpe ogen kun je zelfs de fossiele sporen zien van het vroegste leven op aarde. De eeuwenlange inwerking van wind en regen hebben ervoor gezorgd dat de rotsen eigenaardige vormen hebben gekregen, die soms doen denken aan gigantische paddenstoelen of druipend kaarsvet. De eerste rotstekeningen die je er kunt zien werden 4000 jaar geleden aangebracht door de eerste bewoners.

Betekenis Wadi Rum

Het gebied is genoemd naar de wadi's (dalen), die duizenden jaren lang de doorgangsroutes vormden voor handelskaravaans en rondtrekkende bedoeïenen. De naam 'Rum' is waarschijnlijk afgeleid van het semitische irum, dat 'hoog' of 'hoogten' betekent en vermoedelijk verwijst naar de steile, hoge rotsen die uit het zand oprijzen. Het zijn geen ononderbroken rotswanden maar ze zijn opgedeeld in reusachtige blokken.

Bewoners van Wadi Rum

Al sinds de prehistorie wordt Wadi Rum bewoond door diverse culturen. De eerste aanwijzingen van menselijke aanwezigheid gaan zelfs terug tot het Paleolithicum, het stenen tijdperk van 400.000 jaar voor onze jaartelling. Vooral de Nabateeërs hebben rond de 6e eeuw na Chr. veel nagelaten zoals een tempel en verschillende rotstekeningen. Vandaag de dag leven er nog enkele bedoeïenenstammen die vooral van het toerisme leven. De Haoueitaten is een van deze stammen, zij beschouwen zich als afstammelingen van de Nabateeërs en de profeet Mohammed.

Eerste kennismaking

De eerste kennismaking met Wadi Rum is vaak bij het bezoekerscentrum waar particulieren hun auto moeten laten staan. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de zanderige wadi Jabal al-Mazmar. Er zijn verschillende excursie-mogelijkheden, je kunt bijvoorbeeld per jeep, kameel of lopend het gebied verkennen. Het is zelfs mogelijk om een meerdaagse kampeertocht te reserveren waarbij je overnacht in een tent. Het gebied wordt beheerst door de berg Jabal Rum, met 1754 m de op een na hoogste bergtop van Jordanië.

Thee drinken met bedoeïenen

Tijdens de excursie door Wadi Rum kom je bijna altijd in contact met de bedoeïenen-stammen die er nog leven en vaak zullen zij je een kopje thee aanbieden. Traditie is dat je 3 kopjes thee drinkt, één voor de ziel, één voor het zwaard en één gewoon omdat je op bezoek bent. Vraag niet om een 4e kopje, dat staat erg hebberig.

Speciaal evenement

Eenmaal per jaar veranderd de woestijn in een heuse danstempel. Tijdens het Distant Heat Festival draaien de meest bekende dj`s van de wereld zoals Armin van Buuren en Tiesto. Dit 3-daagse festival wordt al gehouden sinds 2003 en vindt meestal eind juli plaats. Er zijn verschillende reisorganisaties die een reis aanbieden naar dit festival.Tip: Glamping in Wadi Rum!  We hebben in Wadi Rum verschillende glamping accommodaties, bedoeinententen en "bubble-domes" waar je in kunt slapen. Deze bubbles hebben een doorzichtig dak want je slaapt eigenlijk in een grote plastic bal, waardoor je het meest fantastische zicht hebt op de heldere sterrenhemel van Wadi Rum. Bekijk dit filmpje over een van de bijzondere accommodaties!Vraag je gratis offerte aan voor de verschillende mogelijkheden in Wadi Rum. 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen