JordaniŽ

Woestijnlandschap van Jordanie, Wadi Rum
Woestijnlandschap van Jordanie, Wadi Rum

Jordanië is een land ten oosten van de rivier de Jordaan, gelegen tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever in het westen, Irak in het Oosten, Syrië in het noorden en Saoedi-Arabië in het zuiden. De hoofdstad van Jordanië is Amman en die stad is met bijna 1,5 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Andere steden zijn Akaba, Al-Karak, Az-Zarqa, Irbid, Ma'an en Jerash. Het land is onderverdeeld in 12 gouvernementen. De bekendste rivier is de Jordaan op de grens met Israël en de Westelijke Jordaanoever. De Dode Zee is in feite een meer. Het land heeft via de Golf van Akaba een open verbinding naar de Rode Zee en daarmee met de rest van de wereld. Jordanië bestaat voor 90% uit woestijn.

Heb je weinig kennis van JordaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag JordaniŽ
Officiele naam:
ISO:
JO
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Amman
Inwoners:
+/- 6100000
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Soennitisch
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Dinar
Klimaat:
Continentaal
Oppervlakte:
89342 km≤

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender.

Ervaringen

Heb je ooit JordaniŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

JordaniŽ krijgt gemiddeld een 8,9 uit 10 op basis van 35 ervaringen:

8,9 35 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 12 met 35 resultaten

plaats: Rondreis, reisperiode: november 2019

Prachtig land, veel oudheid te bewonderen. Onze gids Moawia Hibiba was een geweldig Nederlands sprekende gids. Veel kennis maar ook gezelligheid. Gastvrij en vriendelijke bevolking. En totaal geen opdringerige kooplui. Rustig reisschema. Hotels niet luxe maar ok. Overnachting in Wadi Rum was een ervaring. Onze gids had ervoor gezorgd dat onze "tenten" waren uitgerust met eigen toilet en douche. Begin november heerlijke temperatuur, en dat op slechts 5 uurtjes vliegen vanaf Amsterdam. Wel komen er nog behoorlijk wat kosten bij voor excursies maar dat geldt ook voor anderen reisaanbieders.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Amman, Jerash, Aqaba, Dana, Wadi Rum, Madaba, Dode Zee, reisperiode: oktober 2019

Heel veel moois te zien (historisch); qua landschappen ook spectaculair. Onderwater (Rode Zee) ook! Strand minder... Bijzonder aardige mensen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: Rondreis, reisperiode: mei 2019

We bezochten o.a. Petra, Jerash, Dode Zee, Amman, Aqaba, Wadi Rum. Gevarieerde bestemmingen die een schitterend mooi en ruig Jordanië laten zien. Met mooie bezienswaardigheden, lekker eten, vriendelijke mensen, cultuur en natuur.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van JordaniŽ

De kerk van Petra (Petra)

De kerk van Petra
De kerk van Petra

De kerk van Petra bestaat uit ruïnes. Deze ruïnes zijn in Byzantijnse stijl en zijn pas ontdekt in 1990. De kerk was 15 bij 26 meter groot met de constructie van een driebuikige basilica. Vermoedelijk werd de kerk gebouwd tegen het einde van de vijfde eeuw na Christus. Aan de binnenkant zijn vloermozaïeken van zoogdieren, vissen en vogels. Ook de muren waren bedekt met mozaïek. Dit wordt aangenomen, doordat archeologen daar tesserae (mozaïek steentjes) hebben opgegraven.

Ad Deir (Petra)

Ad Deir
Ad Deir

Het klooster Ad Deir is uitgehouwen in de rotsen en gelegen in de oude stad Petra. De bouw was ongeveer 1 eeuw na Christus. Verder is het klooster ongeveer 39 meter hoog en 50 meter breed. De voorkant heeft een onderbroken fronton en een gevel die uitgehouwen is als een bas-reliëf. Ook heeft de voorzijde een urn van tien meter hoog. Voordat het een klooster werd in de 4e eeuw na Christus, vermoed men dat het een mausoleum is geweest.

Al Khazneh (Petra)

Al Khazneh
Al Khazneh

Al Khazneh is de schatkamer en graftempel van de farao van Egypte en het bekendste monument in de historische stad Petra. De schatkamer is net als de andere gebouwen in Petra uitgehakt uit zandsteen. Dit was waarschijnlijk rond 85 v. Chr. gebeurd. De voorgevel van de schatkamer heeft een dubbele Korintische orde en is 25 meter breed en 40 meter hoog. Al Khazneh staat verder vermeld op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De gerechten in Jordanië hebben vaak rijst en lamsvlees als basis. Er zijn veel, typisch Jordaanse gerechten die het proberen waard zijn. Mansaf is rijst met schapenvlees en yoghurtsaus. Kanafa lijkt op gebak gevuld met noten of geitenkaas. Verder is musakhan ook het proberen waard; kip in olijfolie en uiensaus geroosterd met Arabisch brood. Probeer ook eens de bekende baklava, gebak gevuld met noten of honing, of ataif, kleine gefrituurde pannenkoekjes gevuld met noten of kaas.

Het drinken van alcohol is voor de lokale bevolking eigenlijk verboden. Toch schenken de meeste restaurants en bars wel alcoholische dranken, zoals bier en wijn.

Vervoer

De internationale luchthaven van de hoofdstad Amman heet Queen Alia Airport. De vlucht van Amsterdam naar Amman duurt ongeveer 4,5 uur. De Royal Jordanian en de KLM onderhouden directe lijnvluchten vanaf Schiphol naar Amman. Andere maatschappijen maken een tussenstop in Europa.

Belangrijke middelen van vervoer zijn de bus, de taxi, en de gedeelde taxi. Binnen het Jordaanse transportsysteem is Amman het voornaamste knooppunt. Als er geen meter in de taxi aanwezig is, is het verstandig om voor vertrek een ritprijs af te spreken. Er rijden geen treinen in Jordanië. Binnenlandse vluchten zijn er alleen tussen Amman en Akaba.

Visum

Bij aankomst op de luchthaven van Jordanië dien je een visum te kopen. Kosten zijn 10 Dinar (ongeveer €10,-) en het visum is 3 maanden geldig. Houdt er rekening mee dat je dit contant af moet rekenen direct als je het vliegtuig uit komt. Bij binnenkomst in Akaba (via de haven, via het vliegveld of over de grens bij Israël of Saudi-Arabië) wordt er een gratis visum afgegeven. Hier zitten geen verplichtingen aan vast, mits men Jordanië binnen 1 maand weer verlaat.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Jordanië ligt lager dan in Nederland. De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse dinar (JD). Je kunt het beste geen geld wisselen in Nederland, maar gewoon in Jordanië zelf. Dit advies geldt ook voor het terugwisselen aan het einde van de reis. In Jordanië kun je wisselen bij de banken (contant geld, travellercheques, de meest gangbare creditcards), geautoriseerde geldwisselaars en de luxere hotels. Er zijn op beperkte schaal pinautomaten. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. Zorg dus voor genoeg contant geld.

Veiligheid

Jordanië is een politiek stabiel en veilig land. Uiteraard komen diefstalletjes en zakkenrollers voor.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Jordanië wordt gezien als één van de meest geavanceerde in de regio. Er zijn goed opgeleide artsen en goed uitgeruste ziekenhuizen in de grotere steden. Je kunt er met Engels goed terecht.

Vaccinaties zijn voor Jordanië niet verplicht. De inentingen tegen DTP, en hepatitis A (geelzucht) worden wel aangeraden. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

Jordanië heeft ruim 5,6 miljoen inwoners. De meerderheid hiervan bestaat uit Palestijnen, die na de oorlogen in 1948 en 1967 naar Jordanië zijn gevlucht. De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste 1 keer in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de 12e maand van de moslimkalender. Het Arabische leven staat bekend om zijn gastvrijheid. Het is normaal voor Jordaanse families, vooral mensen die zich in de woestijn bevinden, om vreemden uit te nodigen in hun huis. De traditie komt voort uit het zware leven in de woestijn. Waar je ook gaat in Jordanië, je zal het woord 'welkom' vaak tegenkomen. Daarbij zal je regelmatig worden uitgenodigd bij mensen thuis om te eten en om een kopje thee te drinken.

De taal

De officiële taal in Jordanië is Arabisch. Vooral in de steden wordt ook veel Engels gesproken. Op sommige plaatsen wordt ook Frans en Duits gesproken.

Flora & Fauna

De dennenboombossen in het noorden van Jordanië lopen over in het glooiende landschap van de Jordaan Vallei. Dit landschap is begroeit met olijfbomen en eucalyptus. Veder naar het zuiden, richting de Dode Zee, bestaat het landschap uit modder en zoutvlakten. Door de hoge concentratie zout in dit gebied kan hier niets groeien. Het woestijngebied in het oosten is schaars begroeid. Hier vind je slechts kale doornstruiken. Na de voorjaarsregen is hier echter gedurende een korte periode een fascinerende rijkdom aan planten te bewonderen. De fauna in het woestijngebied bestaat uit kamelen, woestijnvossen, zandratten en hazen. Het heuvelgebied, in het noordoosten van de Dode Zee, bestaat uit beren, dassen en geiten. Jordanië staat bekend om het zeeleven. De Golf van Akaba heeft een gevarieerde hoeveelheid van tropische vissen en koraal. Het koraalrif van de Rode Zee herbergt onder meer zeesterren, vlindervissen, papegaaivissen en andere exotische vissoorten.

Geschiedenis

De geschiedenis van Jordanië behoort tot één van de oudste van de wereldbeschaving, het land heeft jarenlang op de kaart gestaan als grondgebied van Israël. Door de Eerste Wereldoorlog kwamen de Britten in het Midden-Oosten en werd dit deel langs de rivier van Israël Brits grondgebied. Het gebied werd benoemd en de staat Transjordanië was geboren.

Heeft u interesse in een reis naar JordaniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing