Klimaat van Kazachstan

Big Almaty Lake
Big Almaty Lake

Het 'onbekende' Kazachstan is tegenwoordig niet meer zo onbekend. Het op acht na grootste land ter wereld wordt beetje bij beetje steeds bekender onder de reizigers. Als bestemming op zich, maar ook als onderdeel van de Zijderoute. Kazachstan ligt zowel in Azië als in Europa en grenst aan China, Oezbekistan, de Kaspische Zee, Kirgizië, Rusland en Turkmenistan. In Kazachstan vind je de perfecte combinatie tussen prachtige landschappen en futuristische steden. Het land is daarom geschikt voor meerdere soorten vakanties: een bijzondere verre reis, een actieve vakantie of een culturele vakantie. Onafhankelijk van de soort reis wil je natuurlijk goed weer op reis. Daarom hebben wij in onderstaand artikel het klimaat van Kazachstan onder de loep genomen en beschreven.

Aanbieders van vakanties naar Kazachstan
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Koning Aap (rondreizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
KLM (luchtvaartmaatschappij) Klik
Etihad Airways (luchtvaartmaatschappij) Klik
Baobab (rondreizen) Klik
FOX, verre reizen van ANWB (rondreizen) Klik

Het klimaat van Kazachstan

Kazachstan kent meerdere klimaattypes: het zuiden heeft een koud woestijnklimaat dat langzaam overgaat in een warm steppeklimaat. Het noorden kent een landklimaat met veel verschillende contrasten. In de winters kan het maar liefst min dertig tot min veertig graden worden en de zomers zijn soms snikheet. De winters duren lang, namelijk van eind oktober tot midden april. De temperaturen in de winter en de zomer verschillen sterk per regio. In het zuiden zijn de winters een stuk milder. Na een korte overgangsperiode volgt vanaf eind mei tot half juni de zomer. De zomers zijn over het algemeen droog, warm en zonnig. Ook tijdens de zomer zijn er grote verschillen tussen het noorden en het zuiden. Zo komen de temperaturen in het noorden haast niet boven de tropische grens van dertig graden uit, terwijl er in het zuiden regelmatig een extreme hittegolf plaatsvindt.

Lake Kaindy in de zomer
Lake Kaindy in de zomer

Temperaturen in Kazachstan

De winters in Kazachstan zijn, afhankelijk van de regio, koel tot soms zeer koud. In het noorden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de min vijftien en min twintig graden. In de nacht kan het hier zelfs dalen tot min dertig tot min veertig graden. Gelukkig zijn de winters in het zuidelijke gedeelte van Kazachstan warmer met een gemiddelde temperatuur tussen de min twee en min tien graden. In het zuiden is het zelfs mogelijk dat de thermometer zo af en toe boven het vriespunt uitkomt. Ondenkbaar voor het noorden, waar de gehele winter de straten sneeuwvrij gemaakt moeten worden. De zomers in het noorden zijn bescheiden met een aangename temperatuur tussen de 18 tot 27 graden. De zomers in het noorden zijn ook het koelst. In het zuiden ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer tussen de 25 en 32 graden, met een aanzienlijk grote kans op extreme hitte.

Astana in het noorden van Kazachstan
Astana in het noorden van Kazachstan

Neerslag in Kazachstan

In de meeste gebieden in Kazachstan is de hoeveelheid neerslag klein: slechts 100 tot 200 millimeter per jaar. Met uitzondering van de berggebieden in het oosten. Deze zijn een stuk natter waarbij de hoeveelheid neerslag op kan lopen tot 600 millimeter per jaar. Dit lijkt veel in vergelijking tot de rest, maar is nog steeds minder dan het gemiddelde van Nederland. Een fijne bijkomstigheid van het droge klimaat is de strakblauwe lucht. Het noorden telt circa 120 dagen per jaar een compleet heldere hemel en het zuiden maar liefst 220 tot 260 dagen! Kazachstan behoort dan ook tot de meest zonnige landen van Azië.

Almaty met op de achtergrond een blauwe lucht" width="720" height="400" />

In de winter valt alle neerslag in de vorm van sneeuw. In de berggebieden zijn er dan ook uitstekende mogelijkheden om te skiën. Toch is wintersport in Kazachstan niet zo massaal als in onze eigen Alpen, maar wie eens de wintersport in Kazachstan wil ervaren, kan dit in de periode december tot en met maart/april. Houd er wel rekening mee dat sneeuwstormen en extreme kou voor onaangenaam wintersportweer kunnen zorgen.

Skigebied Shymbulak

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

4,0

Gerelateerde artikelen