Kazachstan van A tot Z

Kazachstan is een land dat op de grens van Oost-Europa en West-Azië ligt. Hierdoor vormt het land een transcontinentale staat, maar het grondgebied wordt tot Europa gerekend. Kazachstan ligt niet aan zee en is dus helemaal ingesloten door land. Zijn grenslanden zijn Rusland, China, Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan. Het land heeft rond de 16,3 miljoen inwoners en is 2,7 miljoen km² groot. Sinds 1991 is het land onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie.

Heb je weinig kennis van Kazachstan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Almaty

Dit is de voormalige hoofdstad van Kazachstan, maar ook de grootste stad van het land. Er leven ongeveer 1,3 miljoen mensen. De stad heeft al meerdere namen gehad, eerst heette de stad Verny, daarna Alma-Ata en vervolgens Almaty. De stad was tot 1997 de hoofdstad van het land. Letterlijk betekent de naam Almaty: 'rijk aan appelen'. Dit slaat op de omgeving, waar veel verschillende soorten appels te vinden zijn.

B van Borat

Borat is een personage die gespeeld wordt door Sacha Noam Baron Cohen, een Brits komiek. Hij speelt onder andere het karakter Borat, een televisieverslaggever uit Kazachstan. Het land zelf was hier eerst niet blij mee omdat de acteur het land bespottelijk zou maken. Uiteindelijk bleek het veel goeds te doen voor het toerisme in het land, er komen nu 10 keer zoveel toeristen als voorheen.

C van Criminaliteit

In Kazachstan komt weinig criminaliteit voor, het is een relatief veilig land. Er zijn weinig politieke onlusten door het goede regime. Wel kan kleine criminaliteit voorkomen, zoals zakkenrollers. Berg je waardevolle spullen dus goed op of laat deze thuis.

D van Drinken

In Kazachstan zijn allerlei soorten drankjes verkrijgbaar, zoals verschillende sappen, bieren en frisdranken. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, voornamelijk met melk. Bij bijzondere gelegenheden worden Kumis (paardenmelk met alcohol) en shubat (kamelenmelk) gedronken. Ook kyas, een biersoort, is hier populair. Een specialiteit van Kazachstan is cognac.

E van Eten

In de keuken van Kazachstan zijn veel invloeden uit China, India, Rusland en het Midden-Oosten terug te vinden. Vlees, met name schapen-, rund- en paardenvlees, is een belangrijk ingrediënt. Het grootste gedeelte van alle gerechten worden gegeten met aardappelen, noedels of rijst. Ook zijn er veel zuivelproducten en lepeshka (grote broden die niet zijn gerezen) verkrijgbaar. Specialiteiten van het land zijn borsch (bietensoep), pilav (gebakken schapenvlees met rijst), manty (gevulde noedels), samsa (samosa's), gazy (gerookte paardenworst), chiburekki (gefrituurde cake) en bishparmak (schotel met vlees en aardappels).

Uit eten gaan is relatief goedkoop in het land. Elk element van het diner, zoals vlees, rijst, aardappels etc. betaal je apart. Er wordt vaak geen varkensvlees gegeten.

F van Fauna

In Kazachstan komen aardig wat zeldzame dieren voor. Bijvoorbeeld de saga-antilope en de zeldzame sneeuwluipaard, wat beide beschermde diersoorten zijn. Vossen, roofvogels en dassen zijn steppebewoners en reptielen, gazellen en alle soorten knaagdieren zijn in de woestijn te vinden. Bij meren en rivieren zijn herten, jakhalzen en zwijnen woonachtig. In Kazachstan leeft ook de lynx, wolf, wilde kat, bruine beer, lammegier en de adelaar, die in de bergen verstopt zijn. Ten slotte komt op Barsa Kelmes, een eiland in het Aralmeer, de kulan voor, wat een zeldzaam hoefdier is.

G van Gezondheid

De kwaliteit van de gezondheidszorg in het land is erg slecht. Op ziektes als hepatitis, rabies, teken encefalitis is een verhoogde kans bij het reizen naar Kazachstan.

H van Hoofdstad

De hoofdstad van Kazachstan is Astana. Deze stad heeft voorheen de namen Tselinograd en Agmola gehad. Deze stad ligt aan de rivier Isjim in het noorden van het land. Astana is pas sinds 1997 de hoofdstad, voorheen was dit Almaty. Er leven ongeveer 708.800 inwoners in de stad.

I van Inentingen

Als je naar Kazachstan reist, is het verplicht om ingeënt te worden tegen gele koorts, wanneer je uit een gebied komt waar deze ziekte heerst. Ook wordt het aangeraden om een vaccinatie tegen hepatitis A en DTP te nemen. Als je langer dan 2 weken in het land blijft, wordt ook een inenting tegen buiktyfus aanbevolen.

J van ?

K van Klimaat

Kazachstan heeft een continentaal landklimaat met hete zomers en strenge winters. Daarnaast zijn er regionaal ook grote verschillen merkbaar. Het zuidelijke deel van het land heeft hetere zomers en zachtere winters dan het noorden. Vooral in het voorjaar valt er veel regen en tijdens de winter zijn grote delen van Kazachstan met sneeuw bedekt.

L van Landschap

Er zijn grote hoogteverschillen in Kazachstan. De grenzen in het zuidoosten en oosten wordt door hoge bergkammen met eeuwige sneeuw gevormd. 90 procent van het land is vlak en bestaat uit woestijn, steppe of half-woestijn. De grootste rivier van het land, de Isjim, loopt door het noordwesten van het land en eindigt in het Aralmeer. In het oosten van Kazachstan ligt een ander groot meer; het Balkhasmeer.

M van Munteenheid

Het geld waar in Kazachstan mee betaald wordt is de Tenge (KZT). De Tenge bestaat uit 100 tiyin. Er zijn biljetten van 10.000, 5.000, 2.000, 1.000, 500, 200, 100, 20, 10, 5, 2 en 1 KZT en munten van 100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 KZT. Naast de Kazachstan Tenge wordt ook de Amerikaanse Dollar geaccepteerd.

N van Nationaliteiten

In Kazachstan bestaat de bevolking uit minstens 50 verschillende nationaliteiten, onderverdeeld in 53,4% Kazachen, 30% Russen, 3,7% Oekraïners, 2,5% Oezbeken, 2,4% Duitsers, 1,7% Tartaren en 6,3% komt uit overige landen. Kazachen is een Turks volk.

O van Olie

Kazachstan krijgt ook wel de bijnaam 'olie eiland'. Onder de vlakten bevinden zich grote voorraden olie. Kazachstan is dan ook een belangrijke olieproducent.

P van Populatie

In het land wonen ruim 16 miljoen mensen en er is een lage bevolkingsdichtheid. De natuurlijke bevolkingsgroei is 0,33 procent. Per 1000 inwoners is het geboortecijfer 16 en het sterftecijfer 9,42. De levensverwachting ligt op de 66,9 jaar, bij vrouwen is dit meer, namelijk 75,5. Bij mannen is dit juist minder, namelijk 61,6.

Q van ?

R van Religie

De religie in het land is verdeeld in de Islam (47 procent) en het Christendom (46 procent).

S van Semey

Een grote stad in Kazachstan is Semey. Deze ligt in de Kazachse oblast Oost-Kazachstan. De stad heette voorheen Semipalatinsk maar kreeg in 2007 zijn naamsverandering. Dit is een van de oudste steden die in het land ligt met ongeveer 330.000 inwoners.

T van Taal

Er zijn 2 talen die in het land wordt gesproken worden, namelijk het Kazachs en Russich. Ongeveer 65 procent van de bevolking spreekt Kazachs en 95 procent van de bevolking beheerst het Russisch.

U van Universiteit

In Kazachstan liggen 97 topuniversiteiten en hoge scholen. Inwoners zijn dan ook vaak goed opgeleid. Ongeveer een derde van de universiteiten ligt in de grote stad Almaty.

V van Vlag

De vlag van Kazachstan werd op 4 juni 1992 aangenomen en bestaat uit een veld met een lichtblauwe kleur. Aan de linkerkant van de vlag staat een patroon en in het midden staat een vliegende adelaar onder een zon met 32 stralen.

W van Wollen tapijten

Een kunstvorm in de cultuur van Kazachstan die erg belangrijk is, zijn wollen tapijten. De inwoners maken deze tapijten van vilt en ze hebben verschillende kleuren en geometrische figuren.

X van ?

Y van ?

Z van Zon

Het aantal zonuren per dag in Kazachstan verschilt per maand enorm. In de zomer kunnen dit er namelijk erg veel zijn. Van november tot en met januari is er ongeveer 3 uren zon per dag, in februari 5 uur, in maart 6 uur, in april 8 uur, in mei schijnt de zon gemiddeld 10 uur op een dag, in juni en juli wel 11 uur lang, in augustus loopt het weer langzaam af naar 9 uur, in september 8 uur en in oktober 4 uur per dag.

Interesse in een reis naar Kazachstan? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen