Top 10 bezienswaardigheden Kazachstan

Nur-Astana Moskee, Astana, Kazachstan
Nur-Astana Moskee, Astana, Kazachstan

Kazachstan staat nou niet gelijk bekend als een vakantieland, maar dit Centraal-Aziatische land heeft veel te bieden aan de toerist die wat verder van huis durft te gaan. Reisgraag.nl neemt je via de top 10 bezienswaardigheden mee op een tour door Kazachstan.

Aanbieders van vakanties naar Kazachstan
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Koning Aap (rondreizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
KLM (luchtvaartmaatschappij) Klik
Etihad Airways (luchtvaartmaatschappij) Klik
Baobab (rondreizen) Klik
FOX, verre reizen van ANWB (rondreizen) Klik

1. Bayterek monument, Astana

Het Bayterek monument is een 105 meter hoge toren in het centrum van Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Dit in 1997 gebouwde monument is het symbool van Astana en staat ook voor de overdracht van de hoofdstadsstatus van Alma-Ata naar Astana in dat jaar. Achter het design van het monument zit een oud verhaal schuil. Het is een verbeelding van het mythische verhaal van Samruk en de levensboom. Volgens de Perzische legende legde de magische vogel Samruk een ei in de levensboom Gaokerena. Toen Samruk wegvloog liet hij de boom schudden waardoor er zaden uit de boom vielen. Deze zaden zouden de basis zijn voor alle plantensoorten en zou de mensheid hebben genezen van al haar kwalen.

2. Atyrau History Museum, Atyrau

Het historisch museum van Atyrau is recentelijk nog gemoderniseerd. Interessante tentoonstellingen zijn die van een replica van de in 1999 gevonden 'Gouden Man', een lokaal Sarmatisch stamhoofd uit de tweede eeuw v.Chr. met een vergulde tuniek, en één over Saraychik, een recent opgegraven handelscentrum waar meerdere Mongoolse khans zijn begraven.

3. Baikonur Cosmodrome, Baikonur

Technisch gezien is deze bezienswaardigheid niet in Kazachstan. Het grondgebied van deze raketlanceerplaats is namelijk door Kazachstan geleased aan Rusland. De lanceerbasis, die uit de Koude Oorlog stamt, was gebouwd in een tijd waar Kazachstan nog een onderdeel was van de Sovjet Unie. Toen die in 1991 uit elkaar viel en haar grootste en oudste lanceerbasis in het buitenland lag, had Rusland geen keus en moest men de grond gaan huren voor 115 miljoen Amerikaanse dollar per jaar. Baikonur heeft een rijke historie. Het is de plek waar o.a. Spoetnik, de eerste satelliet, en Yuri Gagarin, de eerste mens in de ruimte, werden gelanceerd. Tegenwoordig is het Baikonur Cosmodrome nog steeds van groot belang, want is het vanaf deze basis dat het Internationaal Ruimtestation wordt bevoorraad. Naast het bijwonen van lanceringen is er ook een museum gewijd aan de historie van Baikonur en het Russische ruimteprogramma.

4. De Tamgaly Petrogliefen

Honderdtwintig kilometer van Alma-Ata ligt Tamgaly. Dit gebied is een UNESCO World Heritage Site, dankzij de bijna 5.000 rotstekeningen die je in de kloven van Tamgaly kan vinden. De meeste tekeningen zijn uit de Bronstijd, maar er zijn ook enkele voorbeelden uit de IJzertijd en zelfs uit de Middeleeuwen.

5. Panfilov Park, Alma-Ata

Het Panfilov Park is een park in het midden van Alma-Ata, de voormalige hoofdstad van Kazachstan. In het park vind je de zogenaamde Zenkov-kathedraal. Deze prachtige kathedraal, die niet onder hoeft te doen voor de bekende Basiliuskathedraal in Moskou, is volledig uit hout opgetrokken. Het is het op één na grootste houten bouwwerk ter wereld en ziet er nog even goed uit als toen het aan het begin van de twintigste eeuw werd gebouwd, en dat is opmerkelijk want in 1911 werd Alma-Ata bijna volledig verwoest door een grote aardbeving. Na de Russische Revolutie in 1917 werd de kathedraal gebruikt voor seculiere doeleinden. In 1995 werd de kathedraal weer teruggegeven aan de Russisch-rthodoxe Kerk. Naast de kathedraal staat het park ook bekend om het oorlogsmonument en het aangrenzende militair-historisch museum.

Zenkov kathedraal - Panfilov Park
Zenkov kathedraal - Panfilov Park

6. Mausoleum van Hodja Ahmed Yasavi, Turkestan

Dit mausoleum is een UNESCO World Heritage Site in het zuiden van Kazachstan. In 1389 werd begonnen aan de bouw van dit mausoleum voor de grote dichter en mysticus Hodja Ahmed Yasavi. Toen de opdrachtgever, de Turks-Mongoolse krijgsheer Timoer de Grote, in 1405 stierf kwam de bouw echter stil te liggen. Tot op de dag van vandaag blijft het mausoleum onafgebouwd. Hoewel het gebouw nooit afgemaakt werd, was het wel een belangrijk voorbeeld voor de islamitische cultuur. Elementen van het mausoleum zijn terug te vinden in allerlei islamitische gebouwen uit de eeuwen erna. De koepel van het mausoleum is één van de grootste bakstenen koepels ter wereld.

7. Kök Töbe, Alma-Ata

De Kök Töbe is een 1.130 meter hoge berg aan de rand van Alma-Ata. In het Kazachs betekent de naam: 'Groene Heuvel.' Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de stad en het omliggende gebied. Wil je een nog beter uitzicht dan vind je dat op het observatiedek van de 114 meter hoge Almaty Tower, die boven op de berg staat. Naast een mooi uitzicht vind je op de Kök Töbe ook een klein attractiepark, restaurants en een monument voor de Beatles. Via een kabelbaan is de top van de berg te bereiken.

8. Altaj gebergte

In het oosten ligt het Kazachse gedeelte van het Central-Aziatische Altaj gebergte. Dit gebied staat bekend om zijn natuurschoon. Hoge bergen worden in rap tempo afgewisseld met groene valleien, woeste rivieren en kalme meren. De stad Öskemen is een goede startplaats om dit gebied te verkennen. Voor de avontuurlijke reizigers zeker een aanrader!

Meertje in Altaj gebergte, Kazachstan
Meertje in Altaj gebergte, Kazachstan

9. Karkaraly National Park

In de uitlopers van het Altaj gebergte ligt het Karkaly National Park. Dit park heeft enkele van de mooiste landschappen van Kazachstan. Door het park lopen verschillende trails die je naar deze prachtige uitzichten leiden. In het park heb je naast mooie landschappen ook een diverse fauna met wolven, vossen, herten, elanden en Argali (de grootste schapensoort ter wereld). Er is ook een natuurmuseum in het park.

10. Khan Shatyr, Astana

Behalve het Bayterek monument is er in Astana ook het Khan Shatyr Entertainment Center te vinden. Dit winkelcentrum is gebouwd in de vorm van een tent, een verwijzing naar de nomadische levensstijl van de vroegere Kazakken. Khan Shatyr is gemaakt van een speciaal soort materiaal dat goed warmte geleidt. Dit zorgt ervoor dat het gebouw binnenin altijd een zomers temperatuurtje heeft, ook al vriest het buiten. In het gebouw vind je behalve winkels ook een park, minigolfbaan, indoor strand en zelfs een riviertje.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,6

Gerelateerde artikelen