De vlag van Kazachstan

Huidige vlag van Kazachstan
Huidige vlag van Kazachstan

Vanaf 1937 kreeg Kazachstan haar eerste eigen vlag. Het land maakte toen als deelrepubliek nog deel uit van de Sovjet Unie. Van 1937 tot en met 1992 heeft Kazachstan een aantal vlaggen gekend. De huidige nationale vlag werd in gebruik genomen in 1992 na de val van de Sovjet Unie. In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van de vlag van Kazachstan.

Aanbieders van vakanties naar Kazachstan
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Koning Aap (rondreizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
KLM (luchtvaartmaatschappij) Klik
Etihad Airways (luchtvaartmaatschappij) Klik
Baobab (rondreizen) Klik
FOX, verre reizen van ANWB (rondreizen) Klik

Deelrepubliek van de Sovjet Unie

Toen Kazachstan deel uitmaakte van de Sovjet Unie werd het land de Kazachse Socialistische Sovjet Republiek genoemd. In totaal heeft de Kazachse Socialistische Sovjet Republiek drie verschillende vlaggen gekend. Vanaf 1937 kreeg de Kazachse Socialistische Sovjet Republiek als deelrepubliek haar eigen vlag. Alle vlaggen van de deelstaten van de Sovjet Unie werden gebaseerd op de vlag van de Sovjet Unie zelf. De eerste vlag van de Kazachse Socialistische Sovjet Republiek was rood en er stond in de linkerbovenhoek een gouden sikkel met een hamer afgebeeld. De sikkel en hamer waren het symbool van de Sovjet Unie. Onder de hamer en de sikkel stonden de namen van het land in het Russisch en het Kazachs afgebeeld. Deze vlag werd in gebruik genomen tot 1940.

Vlag Kazachstan 1937-1940
Vlag Kazachstan 1937-1940


In 1940 werd namelijk de naam van Kazachstan in het Russisch en het Kazachs allebei aangepast. Om deze reden werd er een nieuwe vlag ontworpen. De tekst stond op deze vlag niet onder de hamer en de sikkel afgebeeld, maar ernaast. Verder veranderde de vlag niet. Deze vlag was in gebruik tot 1953.
Vlag Kazachstan 1940
Vlag Kazachstan 1940


De derde en laatste vlag die Kazachstan had als deelrepubliek van de Sovjet Unie werd vanaf 1953 en tot 1992 in gebruik genomen. Op deze vlag stond de naam van het land niet meer afgebeeld en stond er boven de gouden hamer en sikkel een ster. Daarnaast stond er een verticale blauwe balk op de rode achtergrond afgebeeld.
Vlag Kazachstan 1953
Vlag Kazachstan 1953

Onafhankelijke Republiek van Kazachstan

Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie nam iedere deelstaat een eigen vlag in gebruik. De huidige vlag van Kazachstan is in gebruik sinds 4 juni 1992. Tegenwoordig is deze vlag nog steeds in gebruik. De vlag is ontworpen door de Kazakse kunstenaar Shaken Niyzbekov. Deze vlag is lichtblauw en op de blauwe achtergrond staan een goudgele zon en een steppearend afgebeeld. De zon is in het midden van de vlag afgebeeld en hieronder staat de steppearend. Aan de linkerzijde van de vlag, de kant van de vlaggenmast, staat ook nog het zogenaamde koshkar-muiz patroon afgebeeld. De naam van dit goudgele kunstzinnige patroon kan vertaald worden als ‘horens van de ram’ en wordt vaak gebruikt in de Kazakse cultuur.

De lichtblauwe kleur van de vlag is een veelgebruikte kleur door Turkse volkeren – dit verwijst niet naar de inwoners van Turkije, maar is een verzamelnaam – waar Kazakken, Oezbeken, Mongolen en anderen volken toebehoren. Het lichtblauw dat verwijst naar de lucht is de kleur van de luchtgod Tengri, de belangrijkste god van het inheemse Turkse geloof. De 32 zonnestralen hebben de vorm van graan, wat een van de belangrijkste landbouwproducten is van Kazachstan. De steppearend is al eeuwenlang een symbool van Kazakse stammen en staat voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Het nationale embleem

Kazachstan heeft ook een nationaal embleem. Dit embleem is rond en gebruikt net als de vlag de kleuren blauw en goudgeel. In het midden staat een shanyrak afgebeeld. Dit is het bovenste gedeelte van de yurt, een nomadentent. Daaruit komen zonnestralen die alle kanten uit stralen. Aan beide zijdes staan twee gevleugelde paarden. Daaronder staat in het Cyrillisch schrift de naam van het land.

Embleem Kazachstaan
Embleem Kazachstaan

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen