Zeldzame dieren van Kazachstan

Steppe in Kazachstan
Steppe in Kazachstan

Kazachstan is het land van het droge klimaat, weinig begroeiing, woestijnen en steppen. Er komen veel verschillende prachtige dieren voor die wij in Europa niet kennen. Helaas zijn een aantal van deze diersoorten bedreigd waaronder de saïga-antilope, kulan, adelaar, djeiran gazelle, het sneeuwluipaard en het Argali bergschaap.

Aanbieders van vakanties naar Kazachstan
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Koning Aap (rondreizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
KLM (luchtvaartmaatschappij) Klik
Etihad Airways (luchtvaartmaatschappij) Klik
Baobab (rondreizen) Klik
FOX, verre reizen van ANWB (rondreizen) Klik

Saïga-antilope

Op de steppen van Kazachstan leeft de saïga-antilope. De saïga-antilope is een bedreigde diersoort en komt alleen nog maar voor in Centraal-Azië. De saïga heeft een opgezwollen snuit en dunne en korte poten. Enkele mannetjes hebben hoorns. Tot de 17e eeuw leefden er grote kuddes saïga-antilopen op Europese en Aziatische steppen. Door jacht, ziektes, lange droogtes en verlies van leefgebied nam het aantal saïga-antilopen sterk af en is het nu een bedreigde diersoort.

Saïga-antilopen op de steppe in Kazachstan
Saïga-antilopen op de steppe in Kazachstan

Kulan

Op het eiland Barsa Kelmes in het Aralmeer in Kazachstan leeft de kulan. In Kazachstan komt de kulan weinig voor, het is een zeldzame ezelsoort. De Latijnse benaming voor de kulan is de Equus hemionus kulan. De kulan is een ondersoort van de Aziatische wilde ezel. Net als de Aziatische wilde ezel is de kulan ook een wilde ezelsoort, die bijna niet tam voorkomt. Het kleine hoefdier is de afgelopen jaren in aantal sterk afgenomen en is zeer zeldzaam geworden in Kazachstan.

De adelaar

De adelaar is helaas een bedreigde roofvogel in Kazachstan. Volgens recente schattingen leven er nog maar 3.000 adelaren in Kazachstan. Er leven verschillende soorten adelaren in Kazachstan. De adelaar is het nationale symbool van Kazachstan en staat afgebeeld op de vlag van Kazachstan. Adelaren wordt volgens traditie in Kazachstan getraind en afgericht als jachtvogels. Tijdens het jachtseizoen jagen zij met de jagers op dieren. Een adelaar is zeer sterk en kan zelfs hoefdieren of wolven aanvallen. Door het verdwijnen van het natuurlijke woongebied van de adelaar, wordt deze in Kazachstan bedreigd.

Djeiran gazelles

In 1930 leefden er in Kazachstan nog meer dan 200.000 djeiran gazelles. In de afgelopen jaren is het aantal djeiran gazelles sterk afgenomen door het verdwijnen van hun natuurlijk leefgebied. Djeiran gazelles leven in Kazachstan in kuddes, die verschillen van grootte. In de afgelopen jaren zou een van de grootste kuddes van 15.000 gazelles sterk verminderd zijn in aantal. Het precieze aantal djeiran gazelles is onbekend, maar het aantal wordt tegenwoordig geschat op 30.000 tot 50.000 en neemt nog steeds af.

Sneeuwluipaard

De dikke vacht van het sneeuwluipaard is lichtgrijs en in sommige gevallen geel. De zijdezachte vacht heeft zwarte stippen. De staart van het sneeuwluipaard is langer dan die van andere katachtigen. Zijn staart kan tot een meter lang worden. Het sneeuwluipaard heeft een maximale lichaamslengte van 1.30 meter en is dus kleiner dan zijn familieleden. Het sneeuwluipaard is ook een bedreigde diersoort. Het dier is extreem schuw, deze zal zich niet snel tonen.

Sneeuwluipaard in de bergen van Kazachstan
Sneeuwluipaard in de bergen van Kazachstan

Argali-bergschaap

Hoog in de bergen van het Altaigebergte in Kazachstan leeft het argali-bergschaap. Dit schaap is de natuurlijke prooi van het sneeuwluipaard. De argali schapen zijn wild en tevens de grootste schapen ter wereld. Argali-bergschapen leven in kuddes en meestal op hoogtes tussen de 300 en 5750 meter. Vanwege de bijzondere grote hoorns is het schaap een gewilde jachttroffee. Mede hierdoor is het leefgebied van het argali bergschaap sterk verkleind. Naar schatting komen er wereldwijd nog maar 80.000 bergschapen voor en worden enkele ondersoorten met uitsterven bedreigd.

Argali-bergschaap
Argali-bergschaap


Helaas is het levende aantal dieren van deze soorten sterk afgenomen. Met verschillende maatregelen door Kazachstan en dierenorganisaties wordt er geprobeerd deze diersoorten te beschermen en weer te laten toenemen in aantal.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,8

Gerelateerde artikelen