Nationale parken in Kazachstan

De Aktau bergen in Altyn-Emel National Park
De Aktau bergen in Altyn-Emel National Park

Als je aan Kazachstan denkt, dan zul je wellicht niet meteen denken aan de natuur. Toch heeft Kazachstan veel nationale parken met schitterende natuur. Ook leven in deze parken zeldzame diersoorten zoals de pallas kat en het bergschaap argali. Genoeg reden dus voor een bezoek aan een van de nationale parken. Wil je meer weten over de nationale parken in Kazachstan? Wij hebben vier van de mooiste nationale parken beschreven.

Aanbieders van vakanties naar Kazachstan
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Koning Aap (rondreizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
KLM (luchtvaartmaatschappij) Klik
Etihad Airways (luchtvaartmaatschappij) Klik
Baobab (rondreizen) Klik
FOX, verre reizen van ANWB (rondreizen) Klik

Bayanaul National Park

Bayanaul National Park ligt het zuidoosten van de provincie Pavlodar. In 1985 is het park opgericht en was daarmee het eerste nationale park van Kazachstan. De hoogste berg in het park is de Akbet (1.027 m). De legende gaat dat de berg is vernoemd naar het meisje Akbet. Zij sprong van de berg af, toen ze met iemand moest trouwen waar ze niet verliefd op was. Naast bergen zijn er vier meren: Byrzhankol, Sabyndykol, Jasybay en Toraygir. Het grootste meer is Sabyndykol, dit meer staat bekend om het zachte water. Het voelt namelijk net alsof je zeepsop aanraakt, zo zacht is het. Bij toeristen is vooral Jasybay geliefd, het water is hier erg helder en het strand biedt een schitterend uitzicht. Toraygir en Byrzhankhol zijn de twee kleinste meren en ook erg geliefd bij de bezoekers van het park. Vooral voor vissers is het een prima plek om veel vissen te vangen, onder andere verschillende soorten karpers. Bayanaul National Park heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna. Zo zijn er 460 bloemen- en plantensoorten, zoals frambozen, rozenbottels, zwarte en rode bessen Ook is er de pijnboom genaamd Bayanaul. Deze boom groeit alleen op de rotsen en zo ontstaat er een aparte, maar vooral mooie combinatie tussen rotsen en vegetatie. Dieren die je kunt spotten zijn onder andere eekhoorns, dassen, kraanvogels, arenden, de Siberische Ree en het zeldzame bergschaap argali. Ondanks het woestijnachtige gebied waar het park zich bevindt hebben veel dieren en planten toch een plek gevonden in het park. Ook een must-see in Bayanaul National Park zijn de grote stenen formaties in de meest bizarre vormen. Denk hierbij aan de vorm van mensen, dieren en andere objecten, zoals een auto die naar beneden valt van de bergen. De meeste bekende formatie is een stenen hoofd wat er vanaf de zijkant uitziet als het hoofd van een oude lachende vrouw. Daarnaast zijn er nog formaties in de vorm van een gorilla, een dinosaurus, duif, paard en meer.

Het weelderige landschap van Bayanaul National Park
Het weelderige landschap van Bayanaul National Park
Het stenen hoofd dat lijkt op een oude lachende vrouw
Het stenen hoofd dat lijkt op een oude lachende vrouw

Charyn National Park

Charyn National Park is opgericht in 2004 en ligt in het zuidoosten van Kazachstan in de provincie Almaty. De naam is afkomstig van Charyn rivier, die in het park een diep ravijn in het gesteenten heeft gevormd. Dit ravijn is genaamd Charyn Canyon en trekt jaarlijks veel toeristen. Dat is erg logisch, aangezien de Charyn Canyon er erg indrukwekkend uit ziet. Met zijn kleurrijke formaties en variërende vormen en groottes wordt het ravijn ook wel vergelijkbaar met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. In het Charyn National Park staat ook een zeldzame es, de Engelse benaming voor deze es is 'Sogdian Ash'. Deze boom komt nog uit de ijstijd en is daarmee uniek in de wereld. Daarom zijn naast toeristen ook wetenschappers en archeologen vaak in het park te vinden. Niet alleen de Sogdian Ash is prehistorisch, er zijn ook prehistorische resten van dieren gevonden. Het maakt niet uit welke tijd van het jaar je uitkiest om het park te bezichtigen, ieder seizoen heeft zijn eigen charme. In de lente ruikt het er heerlijk naar de bloesem van geneeskrachtige kruiden en struiken, in de zomer staan de Sogdian Ashes volop in bloei, in de herfst geniet je van de prachtige kleuren van de Berberis plant en in de winter kun je de besneeuwde toppen van de Charyn Canyon bewonderen.

De indrukwekkende Charyn Canyon in het Charyn National Park
De indrukwekkende Charyn Canyon in het Charyn National Park
De zeldzame es die afstamt uit de ijstijd
De zeldzame es die afstamt uit de ijstijd

Karkaraly National Park

Karkaraly National Park is sinds 1998 een nationaal park geworden en is gelegen in de regio Karaganda. Er zijn vier gebieden: Mountain Forest, Karkaraly Forest, Kent Forest en Baktuh. Voorheen was het park een binnenlandse zee, het water is echter in de loop van de tijd verdwenen door granietvorming dat resulteerde in het ontstaan van bergen. De steppewind heeft er verder voor gezorgd dat de bergen unieke vormen hebben. Er zijn veel archeologische en historische bezienswaardigheden in het park onder andere afkomstig uit de steentijd, de bronzen tijd en de ijzertijd, zoals de Oude Stad van Kent. Bekijk daarnaast ook het Kizhel Kensh Paleis, Lake Shaitankol, Zhirensakal Peak, House of the Forest Warden en Aulietas. In de Oude Stad van Kent kun je overblijfselen zien van huizen en misschien vind je nog wel het koper of brons waar de vroegere bewoners wapens van maakten. Van het boeddhistische Kizhel Kensh Paleis zijn er ook nog ruïnes te bewonderen. Verder is Lake Shaitankol omgeven door indrukwekkende rotskliffen en staat het ook wel bekend als het meer van de duivel (Shaitan staat voor duivel en kol betekent meer). De legende gaat namelijk dat er duivels in het meer leefden die weggejaagd werden door een gebed van de heilige man Zhirensakal. Het hoogste punt in Karkaraly National Park is Zhirensakal Peak (1.403 m) met drie grote stenen torens op de top. Verder is het House of the Forest Warden een echte toeristische attractie door zijn indrukwekkende bouw. Het is namelijk een houten huis dat gebouwd is tussen 1910 en 1913 door houtsnijder Oomeltcen Smetankinym. De Aulietas tot slot is een berggebied met bijzondere rotsformaties, deze zijn ontstaan door de verschillende weersomstandigheden gedurende vele jaren. Niet alleen de natuur is schitterend in het park ook de verschillende soorten dieren die er leven zijn zeker een bezichtiging waard. In totaal zijn er 153 soorten vogels, bewonder onder andere de zeldzame gouden arend of de Dalmatische pelikaan. Ook zijn er 46 soorten zoogdieren zoals wolven, rode vossen, wilde beren, het bergschaap argali en de pallas kat. De laatstgenoemde is erg zeldzaam, het soort is specifiek door zijn korte pootjes en wilde bos haren.

Lake Shaitankol, bekend als het meer van de duivel
Lake Shaitankol, bekend als het meer van de duivel
De zeldzame pallas kat, herkenbaar aan zijn weelderige bos haren en korte pootjes
De zeldzame pallas kat, herkenbaar aan zijn weelderige bos haren en korte pootjes

Altyn-Emel National Park

Het Altyn-Emel National Park ligt in de vallei van de Ili Rivier en is opgericht in 1996. Grotendeels bestaat het park uit woestijn en rotsachtige gebieden. In de vallei van de Ili Rivier waaien er veel winden die zand uit de rivier meenemen. Zo ontstond na een aantal jaren de zandberg ‘De Zingende Duin’. De naam is afkomstig van het geluid dat je hoort als de wind weer zand op de berg laat vallen. Vanaf de Zingende Duin heb je een schitterend panoramisch uitzicht op de omgeving. Je kunt de Ili Rivier zien, de bergen van Boguta en Syuguta en de besneeuwde bergtoppen van de Ketmen bergen. Bekijk ook ‘Besshatyr’ in het Altyn-Emel National Park, dit zijn vijf grafheuvels die eruitzien als gewone bergen. Men gelooft dat leiders uit de 6e tot de 8e eeuw voor Christus hier begraven liggen. Langs deze grafheuvels staan 45 stenen met daarop afbeeldingen van dieren. Deze stenen worden vaak vergeleken met de beroemde Stonehenge in Engeland. Naast deze stenen is er Tamgaly Tas, dit zijn ook stenen maar met tekeningen erop van goden en boeddhistische inscripties, daterend uit de 16e tot 4e eeuw voor Christus. Ook bevinden op de Tamgaly Tas Turkse inscripties afkomstig uit de 8e tot 9e eeuw na Christus. Verder springen in het park meteen de bergen van Katutau en Aktau in het oog. De eerste genoemde bergketen bestaat uit kleine vulkanen, die nu niet meer actief zijn. De Aktau bergen hebben veel vrolijke kleuren: de hellingen zijn rood, groen, roze en lichtblauw. Daarnaast worden op deze bergen nog steeds veel botten van dinosaurussen gevonden. Het park heeft bovendien veel soorten planten en dieren, in totaal zijn er 634 soorten planten- en 96 diersoorten. Bekijk de 700 jaar oude boom Elm of zeldzame dieren zoals de pallas kat en de sneeuwluipaard. Een aanrader om al het moois van Altyn-Emel National Park te bekijken is te paard of per kameel.

De Zingende Duin in Altyn-Emel National Park
De Zingende Duin in Altyn-Emel National Park
De zeldzame sneeuwluipaard die in het Altyn-Emel National Park voorkomt
De zeldzame sneeuwluipaard die in het Altyn-Emel National Park voorkomt
De stenen die langs de Besshatyr grafheuvels staan
De stenen die langs de Besshatyr grafheuvels staan
De boeddhistische inscripties op de Tamgaly Tas stenen
De boeddhistische inscripties op de Tamgaly Tas stenen

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen