Kazachstan

Paardrijden in Kazachstan
Paardrijden in Kazachstan

Op de grens van Oost-Europa en West-Azie ligt Kazachstan. Hierdoor vormt het land een transcontinentale staat, maar het grondgebied wordt tot Europa gerekend. Kazachstan is helemaal ingesloten door land en ligt niet aan zee. Grenslanden zijn China, Rusland, Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Er wonen ongeveer 16.317.000 mensen op een oppervlakte van 2.724.900 km², wat Kazachstan het op 8 na grootste land ter wereld maakt. De hoofdstad is Astana, andere grote steden zijn Taraz, Şımkent, Alma-Ata en Semey. De Tjoeleni-eilanden, die bestaan uit de eilanden Morkskoj, Podgorny, Rybaysji, Novy en Koelaly, vallen ook onder het grondgebied van Kazachstan. Sinds 1991 is Kazachstan onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie. Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn. Daarnaast zijn er 7 nationale parken, veel berggebieden en verschillende vismeren te vinden.

Heb je weinig kennis van Kazachstan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Kazachstan
Officiele naam:
Republiek Kazachstan
ISO:
KZ
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Astana
Inwoners:
+/- 16317
Taal:
Kazachs
Godsdienst:
Christendom en Islamitisch
Tijdzone:
UTC +5
Munteenheid:
Tenge
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
2724900 km≤

Ervaringen

Heb je ooit Kazachstan bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kazachstan

Kunstmuseum (Semey)

Het kunstmuseum in Semey is naar Nevzorov's genoemd. Het museum is opgericht in 1985 en heeft een van de grootste collecties van kunststukken in Kazachstan. In het museum worden verschillende soorten collecties getoond: Russische kunst van de late 18e tot de 20e eeuw, beeldende kunst van Kazachstan, een kleine afdeling met West-Europese schilderijen en grafische kunst van de late 16e tot de vroege 20e eeuw en kunst van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) van de 20e tot 21e eeuw.

Historische centrum Semey (Semey)

Semey is een oude stad met een rijke geschiedenis. Je komt in deze stad allerlei objecten tegen die naar de architectuur uit verschillende perioden uit de geschiedenis verwijzen, zo heeft de tijd waarin Kazachstan onderdeel uitmaakte van de Sovjet-Unie duidelijke sporen achtergelaten. Ook zijn er veel historische monumenten en een heleboel standbeelden die de persoonlijkheden van de stad aan je laten zien en die vooral voor de geschiedenisliefhebber de moeite waard zijn.

Semey Bridge (Semey)

De stad staat bekend om de hangbrug die in 2001 gebouwd is (Semey bridge). Deze brug zorgt ervoor dat je de rivier de Irtysj over kunt steken. Deze rivier verdeelt Semey in twee helften en de prachtige hangbrug verbindt deze twee gedeeltes. De brug heeft een overspanning van 750 meter en is 1.086 meter lang. De Semey Bridge is qua constructie te vergelijken met de Golden Gate Bridge in San Francisco.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Kazachstan

Artikelen

Eten en drinken

In de Kazachstaanse keuken vindt je veel invloeden uit India, China, Rusland en het Midden-Oosten terug. Vlees, voornamelijk schapen-, rund- en paardenvlees, is een belangrijk ingrediënt in de keuken. Het merendeel van de gerechten wordt met noedels, rijst of aardappelen geserveerd. Daarnaast zijn er veel zuivelproducten en lepeshka (grote broden die niet gerezen zijn) verkrijgbaar. Specialiteiten zijn borsch (bietensoep), pilav (gebakken schapenvlees met rijst), manty (gevulde noedels), samsa (samosa's) , gazy (gerookte paardenworst), chiburekki (gefrituurde cake) en bishparmak (schotel met vlees en aardappels). Uit eten gaan is relatief goedkoop in Kazachstan. Elk element van het diner, zoals vlees, rijst, aardappels etc. betaal je apart. De meeste mensen hier eten geen varkensvlees, ook al zijn ze niet erg religieus.

Allerlei soorten drankjes kun je in dit land drinken. Daarnaast wordt er veel thee gedronken in Kazachstan, het liefst met melk erin. Kumis (paardenmelk met alcohol) en shubat (kamelenmelk) wordt gedronken bij bijzondere gelegenheden. Ook kyas is een bekende drank, dit is een biersoort. Een andere specialiteit is cognac. In Karaganda worden verschillende biersoorten van goede kwaliteit gemaakt. Ook sappen zijn hier populair en erg lekker.

Vervoer

De beste manier om van Nederland naar Kazachstan te reizen is met het vliegtuig. Het land heeft 14 luchthavens: Astana, Alma-Ata, Aktau, Atiraw, Aktyubinsk, Qaragandi, Oral, Kzyl-Orda, Kostanay, Ust-Kamenogorsk, Pavlodar, Shimkent, Semey en Zhezkazgan. Er zijn vanuit Nederland geen directe vluchten, je zult minimaal 1 keer moeten overstappen. Je kunt ook met de auto gaan, maar dit is een erg lange trip die niet in 1 keer te doen is. Het is 5.345 kilometer rijden, wat neerkomt op bijna 3 dagen rijden, dus als je met de auto wilt reizen zul je dit in etappes moeten doen. De landen die je door zult gaan voordat je in Kazachstan aankomt zijn Duitsland, Polen, Wit-Rusland en Rusland.

In het land kun je reizen per bus, tram, trein, taxi of met het vliegtuig. Daarnaast kun je een auto huren. In de grote steden zijn bussen populair, maar een minpunt is dat deze geen tijdsschema hebben en het in de piekuren erg druk is. Ook zijn er geen busstops, waardoor het lastig wordt om de bus te nemen als je geen Russisch spreekt. Taxi's zijn erg goedkoop, maar ze proberen er vaak meer uit te halen als ze zien dat ze met een toerist te maken hebben. Accepteer daarom nooit de eerste prijs die ze aanbieden. Verder is het gebruik van onofficiële taxi's een stuk goedkoper dan officiële taxi's. Als je met je hand zwaait, zal er altijd iemand stoppen. Bij het afleggen van grote afstanden tussen steden is de trein het meest populair in Kazachstan. In elke grote stad zijn treinstations te vinden en tickets zijn niet erg duur. De duurste maar snelste manier van reizen is door gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Een andere goedkope, maar ook leuke manier om rond te reizen is de 'marshrutka'. Dit is zijn vervallen bestelauto's die door de stad cruisen. Meestal staat aangegeven waar het busje heen gaat en de chauffeur roept het vaak ook nog eens.

Visum

Als je naar Kazachstan reist heb je een visum nodig. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een paspoort die nog minstens 6 maanden geldig is na je verblijf. Het visum dien je binnen 3 maanden te gebruiken, en deze is geldig voor een verblijf wat varieert van maximaal een maand tot een jaar.

Prijsniveau

Het geld waar in Kazachstan mee betaald wordt is de Tenge (KZT). De Tenge bestaat uit 100 tiyin. Er zijn biljetten van 10.000, 5.000, 2.000, 1.000, 500, 200, 100, 20, 10, 5, 2 en 1 KZT en munten van 100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 KZT. Naast de Kazachstan Tenge wordt ook de Amerikaanse Dollar geaccepteerd.

Veiligheid

Kazachstan ligt in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. Voornamelijk in het zuiden kunnen zware aardbevingen voorkomen. Het reizen naar de plaats Manistau en zijn omgeving wordt ontraden. Hier hebben zich ongeregeldheden voorgedaan in het einde van december 2011. Er zijn toen een aantal aanslagen geweest in het land, die als terroristisch zijn gekwalificeerd. De aanslagen waren gericht op veiligheidsdiensten en politiefunctionarissen.

Medische informatie

De kwaliteit van de gezondheidszorg in het land is erg slecht. Er is een verhoogde kans op rabies, hepatitis en teken encefalitis als je naar Kazachstan reist. Om tekenbeten te voorkomen is het verstandig om kleding te dragen die de huid bedekt en insecten werende middelen te gebruiken.

Bij het reizen naar Kazachstan is een inenting tegen gele koorts is verplicht, wanneer je uit een gebied komt waar gele koorts heerst. Daarnaast wordt bescherming tegen hepatitis A en een DTP-vaccinatie aanbevolen. Bij een verblijf die langer duurt dan 2 weken is een vaccinatie tegen buiktyfus ook aangeraden.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken in dit land. Het is beter om water in flessen te kopen of water te koken en af te laten koelen.

Bevolking

Het geloof wat de bevolking naleeft is met name de Islam (47%) en het Christendom (46%). Ongeveer 16.317.000 inwoners telt Kazachstan op het moment. De bevolkingsdichtheid van het land is een van de laagste op de wereld. De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt ongeveer 0,33%. De levensverwachting ligt rond de 67 jaar, bij mannen is dit 62 en bij vrouwen 76. In Kazachstan bestaat de bevolking uit minstens 50 verschillende nationaliteiten, onderverdeeld in 53,4% Kazachen, 30% Russen, 3,7% Oekraïners, 2,5% Oezbeken, 2,4% Duitsers, 1,7% Tartaren en 6,3% komt uit overige landen. Kazachen zijn een Turks volk. Een kunstvorm die erg belangrijk is in Kazachstan zijn wollen tapijten. Deze worden in verschillende kleuren gemaakt met vilt en hebben geometrische figuren. Ook muziek speelt een belangrijke rol in de cultuur van Kazachstan. Liederen zijn vaak gebaseerd op poetische verhalen over volksoverleveringen. De dombra (een luit) en de kobiz (een driesnarige viool) zijn bekende instrumenten in het land.

De taal

De staatstaal in het land is het Kazachs, wat door 64,4% van de bevolking gesproken wordt. Daarnaast is Russisch de officiële taal dat gesproken wordt door ongeveer 95% van de inwoners.

Flora & Fauna

Kazachstans woestijnen en steppen zijn schaars begroeid met planten en gras die goed tegen de droogte kunnen. Verschillende soorten loofbomen en riet groeit langs de rivieren. In het zuiden zijn de berghellingen bedekt met naaldwouden, jeneverbes en ceder. In Kazachstan komen aardig wat zeldzame dieren voor. Bijvoorbeeld de saga-antilope en de zeldzame sneeuwluipaard, wat beide beschermde diersoorten zijn. Vossen, roofvogels en dassen zijn steppebewoners en reptielen, gazellen en alle soorten knaagdieren zijn in de woestijn te vinden. Bij meren en rivieren zijn herten, jakhalzen en zwijnen woonachtig. In Kazachstan leeft ook de lynx, wolf, wilde kat, bruine beer, lammegier en de adelaar, die in de bergen verstopt zijn. Ten slotte komt op Barsa Kelmes, een eiland in het Aralmeer, de kulan voor, wat een zeldzaam hoefdier is.

Geschiedenis

De Kazachen waren vroeger een islamitisch nomadenvolk die van Turkse afkomst waren. Het zuiden van Kazachstan was ooit een belangrijk deel van de Zijderoute. Rusland nam in de 18e eeuw de politieke macht in het land over. Dit bracht bescherming tegen het Mongoolse volk en later tegen de armoede van het communisme. Kazachstan is sinds 1991 onafhankelijk van de Sovjet Unie. Het land probeert nu aan te klampen bij de vrije markteconomie.

Heeft u interesse in een reis naar Kazachstan? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing