De Grote Trek in Kenia

De grote trek in Kenia
De grote trek in Kenia

Bij Kenia denken veel mensen aan de migratie van miljoenen dieren: de Grote Trek. Vooral gnoes maar ook zebra's en gazelles trekken door het Serengeti en de Masai Mara op zoek naar water. Dit wereldwonder is de ultieme safaribeleving voor iedereen die een safari gaat doen in Kenia.

Heb je weinig kennis van Kenia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De trek

Iedereen kent de beelden wel van grote groepen zebra's en gnoes die de wilde rivieren oversteken, met krokodillen erin, op weg naar het reservaat. Deze dieren worden weer gevolgd door grote groepen cheeta's, luipaarden, leeuwen en hyena's die zoeken naar verzwakte dieren. Het geroffel van de hoeven van de dieren en het gegrom en geknor zorgen voor een indrukwekkende belevenis. De aanblik van zo'n grote groep dieren bij elkaar is zeker onvergetelijk.

Het begin van de migratie

In de Serengeti woestijn in Tanzania verzamelen jaarlijks 1,3 miljoen gnoes zich bij elkaar om daar te kalveren. Zo vormen zij een grote kudde die vervolgens met z'n allen richting Kenia vertrekken. Door de geur van de regen worden ze gedwongen die kant op te gaan. Daar is namelijk sappig gras en veel meer water dan in de Serengeti. Vraag gratis een offerte aan

Maanden en gebeurtenissen

De trek begint rond maart/april, maar dit is niet zeker. Het blijft namelijk de natuur en daardoor zeer onvoorspelbaar. Het hoogtepunt van de trek vindt plaats in juli en augustus. Hier maken de dieren hun oversteek naar Kenia. Veel toeristen willen getuigen zijn van dit spektakel en daarom ben je meestal niet de enige. Bijna alle campings en lodges zijn maanden van te voren volgeboekt. Wil je de Grote Trek meemaken? Reserveer dan op tijd een accommodatie en eventuele safari. In het volgende overzicht zie je wanneer en welke gebeurtenissen er plaatsvinden tijdens de Grote Trek. Afhankelijk van de regen kan hier een aantal weken verschil inzitten. Heel zelden komt het zelfs voor dat het seizoen zo nat is, dat de kuddes in de Serengeti blijven.

December – januari – februari
In het zuidoosten van de Serengeti in Tanzania verblijven de grote kuddes gnoes en zebra's. Er worden in deze tijd duizenden zebra's en gnoes geboren. In die tijd zijn er veel cheeta's, hyena's en leeuwen.

Maart – april
Deze maanden zijn het begin van het regenseizoen. De grote kuddes beginnen aan een trek richting het zuiden van de Serengeti.

Mei – juni
Via het zuiden trekken de kuddes richting het westen van de Serengeti.

Juli – augustus
In juli en augustus wordt door veel dieren de Grumeti rivier overgestoken. Vervolgens lopen ze richting de Masai Mara.

September – oktober
Het droge seizoen begint en de kuddes blijven merendeel in de Masai Mara.

November
Het (korte) regenseizoen begint en daarom trekken de kuddes weer terug richting de Serengeti.

Masai Mara natuurpark

Het Masai Mara natuurpark is 1.700 km² groot en maakt onderdeel uit van de Serengeti-vlakte. Het park bestaat voornamelijk uit vlakke graslanden met hier en daar wat bebossing. Hierdoor is het voor de kuddes in juli en augustus zo aangenaam hier. Het park ligt op een hoogte van 1.500 tot 2.100 meter en is zeer populair onder de toeristen. Door de Grote Trek is het park een van de beroemdste natuurreservaten in de hele wereld. Wil je de trek goed kunnen bekijken? Ga dan vroeg op om vanuit een jeep of gewoon lopend de dieren te kunnen bewonderen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen