Reisadvies: Is Kenia een veilig vakantieland?

Reisadvies Kenia
Reisadvies Kenia

Voor je reis naar Kenia is het goed je te verdiepen in het reisadvies voor Kenia. Lees welke gebieden je het beste niet kunt bezoeken en welke gebieden wel veilig zijn. Informeer met welke zaken je als reiziger rekening moet houden en of er bepaalde veiligheidsrisico's zijn. Wij geven je alle belangrijke informatie over het reisadvies voor Kenia.

Kenia ligt in Afrika en grenst aan Ethiopië, Somalië, Tanzania, Uganda, Zuid-Soedan en aan het Victoriameer en de Indische Oceaan. Het land staat vooral bekend om de mooie natuur en het groot aantal diersoorten. Kenia wordt veelal bezocht door toeristen die de vele wildparken van het land bezoeken. Het land heeft genoeg te bieden, maar hoe veilig is Kenia? Niet alle delen in India zijn even veilig, bereid je daarom goed voor als je een reis naar Kenia plant.

Heb je weinig kennis van Kenia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Kenia

Het reisadvies voor Kenia is voor een groot deel geel met stukken oranje en rood. Reis niet naar de districten Mandera, Garissa en Wajir, het vasteland van district Lamu (inclusief het eiland Kiwayu) en het grensgebied met Somalië. Deze gebieden krijgen een rood reisadvies. Reis alleen indien noodzakelijk naar Marsabit, Moyale en het Tana-deltagebied (inclusief kuststrook ten noorden van Malindi). De hoofdstad Nairobi en de stad Mombasa zijn over het algemeen veilig, maar vermijd in Nairobi de wijken Eastleigh en Panganie en de sloppenwijken Kibera, Kawangware, Kangemi en Mathare Valley. Vermijd ook in Mombasa de sloppenwijken, zoals Changamwe, Majengo en Kisauni en vermijd het eiland Likoni.

Om Kenia in te mogen reizen, moet je voldoen aan de inreisvoorwaarden van Kenia. Upload jouw vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test via de Global Haven Tool, maar print ze ook uit. De Global Haven Tool werkt namelijk niet altijd even goed. Daarnaast ben je verplicht voor vertrek het Travelers Health Surveillance Form in te vullen. Na het invullen van dit formulier ontvang je een QR-code die je bij aankomst in Kenia moet laten zien. Dit mag via de app of uitgeprint.
Reisadvies Kenia

Onveilige gebieden in Kenia

Het oosten van Kenia krijgt een rood reisadvies. Het wordt afgeraden naar de districten Mandera, Garissa en Wajir, het vasteland van district Lamu (inclusief het eiland Kiwayu) en het grensgebied met Somalië te reizen. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en de aanwezigheid van terroristische groeperingen. In deze gebieden komen ook ontvoeringen voor, waar toeristen regelmatig het slachtoffer van zijn geworden. Marsabit, Moyale en het Tana-deltagebied (inclusief kuststrook ten noorden van Malindi) krijgen een oranje reisadvies. Reis alleen hiernaartoe indien noodzakelijk. Bepaalde wijken in de hoofdstad Nairobi en de stad Mombasa krijgen ook een oranje reisadvies. Vermijd in Nairobi de wijken Eastleigh en Panganie en de sloppenwijken Kibera, Kawangware, Kangemi en Mathare Valley. Vermijd ook in Mombasa de sloppenwijken, zoals Changamwe, Majengo en Kisauni en vermijd het ten zuiden van Mombasa-eiland gelegen Likoni.

De hoofdstad van Kenia, Nairobi
De hoofdstad van Kenia, Nairobi
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Kenia

In de rest van Kenia zijn veiligheidsrisico's, maar is het wel veilig om te reizen. Het is mogelijk te reizen naar de regio's Laikipia, Samburu, Turkana en West Pokot, maar houd er rekening mee dat hier conflicten kunnen ontstaan tussen herders en landbouwers. Ga goed voorbereid op reis en reis met een groep en een betrouwbare lokale gids. Verder komt er in Kenia regelmatig etnisch geweld voor en zijn er verschillende terroristische organisaties actief. De terroristische dreiging is vooral gericht op westerse doelen, wees dus alert. In Kenia moet je ook rekening houden met zware criminaliteit. Pas vooral op in de grote steden en bij busstations. Hier komen regelmatig berovingen voor.

Nationaal Park Masai Mara in Kenia
Nationaal Park Masai Mara in Kenia

Houd hier ook rekening mee:

  • Als je naar Kenia reist, dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Het paspoort moet bij aankomst in Kenia nog minimaal zes maanden geldig zijn. Naast het paspoort hebben alle reizigers van 16 jaar en ouder momenteel een visum nodig voor Kenia.
  • Werken zonder werkvergunning is strafbaar in Kenia. De overheid controleert hier scherp op en overtreding van deze regel wordt bestraft. Dit kan een geldboete zijn, maar ook gevangenisstraf.
  • Tijdens de verkiezingen in Kenia kunnen er politieke demonstraties ontstaan. Vermijd deze demonstraties, deze kunnen leiden tot gewelddadige incidenten.
  • Reis je met de auto of motorfiets door Kenia? Wees dan alert op 'carjacking'.
  • De wegen in Kenia zijn in slechte staat. Zeker na een flinke regenbui kunnen wegen onbegaanbaar zijn. Daarnaast is het rijgedrag in Kenia niet altijd even verantwoordelijk. Het rijden onder invloed is een groot probleem. 
  • In de kustregio van Kenia zijn piraten actief. Het komt voor dat boten worden gekaapt, zowel commerciële vaart als particuliere zeiljachten.
  • Plastic tasjes zijn verboden in Kenia. Bij een overtreding krijg je vaak eerst een waarschuwing, bij de tweede overtreding wordt er een straf opgelegd.
  • Het maken van foto's van overheidsgebouwen, militaire objecten, mensen in uniform en luchthavens is verboden in Kenia.
  • LHBTIQ+'s is strafbaar in Kenia. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Link

Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies voor Kenia.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

16 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen