Reisadvies: Is Kenia een veilig vakantieland?

Kenia is niet overal even veilig
Kenia is niet overal even veilig

Wanneer je op vakantie wilt naar Kenia, is het goed om van tevoren het reisadvies van Rijksoverheid in de gaten te houden. Sinds 2013 zijn er regelmatig aanslagen in Kenia. Tot nu toe zijn daarbij veel gewonden en honderden doden gevallen. In de provincies Lamu en Garissa en in de stad Nairobi vonden de grootste aanslagen plaats. Deze zijn opgeëist door de terroristische beweging Al-Shabaab.

Heb je weinig kennis van Kenia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

In verband met het coronavirus is het reisadvies voor Kenia op het moment oranje. Dit wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Indien je terugkeert uit Kenia dien je 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reis niet naar de districten Garissa, Mandera en Wajir. Een uitzondering is het vliegveld van Wajir, waar het iets veiliger is. Ook voor het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu, geldt een negatief reisadvies. Daarnaast geldt er ook een negatief reisadvies voor het noordoosten van het land en de grensgebieden met buurland Somalië. 

Reis alleen als het niet anders kan naar gebieden in Kenia die als onveilig bekend staan. Zo moet je in grote steden als Mombasa en Nairobi en langs de kust rekening houden met het risico op nieuwe aanslagen. De grootste aanslagen tot nu toe waren:
April 2015 - Aanslag op de universiteit van Garissa;
Juni en juli 2014 -  Aanslagen op het vasteland van Lamu;
September 2013 - Aanslag op het Westgate-winkelcentrum in Nairobi.

Vermijd demonstraties, deze kunnen in Kenia tot geweld leiden. Ook kan het na het vrijdagmiddaggebed in de moskeeën van Mombasa erg onrustig zijn. Het is dan ook verstandig om uit de buurt te blijven van samenscholingen rondom moskeeën. Vermijd tevens rijden in het donker op wegen buiten de stad zoveel mogelijk. Veel wegen zijn slecht en een groot probleem in Kenia is het rijden onder invloed.

Verkiezingen
Op 8 augustus 2017 vinden de verkiezingen plaats in Kenia. In het verleden is er veel onrust geweest tijdens de verkiezingen en heeft dit zelfs geleid tot gewelddadigheid. Vermijd daarom politieke bijeenkomsten, demonstraties en protesten. Ook vreedzame bijeenkomsten kunnen plotseling gewelddadig worden. 

Reisadvies Kenia
Reisadvies Kenia

Onveilige gebieden

Zoals al genoemd zijn de districten Mandera, Garissa en Wajir erg gevaarlijk, net zoals het vasteland van het district Lamu. De eilanden van Manda en Lamu, Marsabit, Moyale en het Tana-deltagebied worden ook sterk afgeraden als vakantiebestemming, net zoals veel delen van Mombasa en Nairobi.

Dat de grensgebieden met Somalië (Wajir, Garissa, Mandera, Lamu) onveilig zijn komt onder meer door de infiltratie van terroristische bewegingen uit Somalië en de grote instroom van vluchtelingen. Er vinden veel ontvoeringen en overvallen plaats in deze gebieden. Ook buitenlanders kunnen hier slachtoffer van worden, zo is er in april 2014 geprobeerd om een staflid van een humanitaire organisatie te ontvoeren.

Er zijn veel piraten actief in de Indische Oceaan, voor de kust van Kenia. Net als commerciële vaart lopen ook particuliere zeiljachten het risico om gekaapt te worden.

Reizen naar de regio's Turkana en Pokot zijn ook niet helemaal veilig. Dit heeft te maken met conflicten over vee of water. Hier moet je vooral tijdens droogte rekening mee houden. Er komen ook in dit gebied veel overvallen voor, het is dus veiliger om met het vliegtuig te reizen dan over de weg.

Criminaliteit

In Kenia moet je rekening houden met zware criminaliteit. Pas vooral bij busstations op voor overvallen. Tip: berg je waardevolle spullen goed op en loop er niet mee te koop. Wees tevens oplettend voor 'carjacking', waarbij er geprobeerd wordt om je auto te stelen.

Veiligheid Nairobi

Houd in Nairobi rekening met de kans op nieuwe aanslagen. 

Houd ook hier rekening mee

- Het is verstandig om in Kenia geen stads- of streekbus te gebruiken. Let er ook op dat de taxi betrouwbaar is en dat je alleen safarivoertuigen van goed bekendstaande reisbureaus gebruikt. Het wordt afgeraden om na zonsondergang nog te reizen en om waardevolle sieraden te dragen. Neem ook geen lifters mee. Wees extra alert op plaatsen waar veel mensen komen. Wanneer je slachtoffer wordt van een gewapende overval: bied dan geen weerstand!

- Kenia is in principe net zo (on)veilig voor vrouwen als voor mannen. Houd er wel rekening mee dat je als vrouw veel aandacht krijgt wanneer je alleen over straat loopt. In de meeste gevallen blijft dit respectvol, maar extra oplettendheid kan geen kwaad.

- Tip: Blijf extra alert en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg ten alle tijden de instructies van de autoriteiten op.

Houd voor de laatste ontwikkelingen de site van Rijksoverheid in de gaten.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

15 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen