Nida

Landschap Nida, Litouwen
Landschap Nida, Litouwen

Nida ligt in het westen van Litouwen, op de Koerse Schoorwal. Nida is een populaire vakantiebestemming, jaarlijks komen er 50.000 toeristen. De toeristen komen met name uit Duitsland en uit eigen land. Het meest opvallende aan Nida is de prachtige natuur, gevormd door constante natuurlijke krachten zoals wind en getijde. Bij Nida bevinden zich enkele hoge duinen. De opvallendste duin is de 52 m hoge Urbas berg.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Litouwen? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Nida
 • Kaunas (191 km)
 • Palanga (70 km)
 • Trakai (261 km)
 • Vilnius (281 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nida

  Jazz Festival Nida (Nida)

  Jazz Festival Nida
  Jazz Festival Nida

  Er wordt ieder jaar in Nida een jazzfestival gehouden in Nida. In de zomer staat het stadje voor een paar dagen in het teken van jazz, met artiesten van over de hele wereld en diverse podia. Dit jaar wordt het festival voor de 16e keer georganiseerd. Er wordt tevens een tennisevenement georganiseerd.

  Thomas Mann Museum (Nida)

  Het Thomas Mann Museum in Nida laat een replica zien van het zomerhuisje waarin Thomas Mann en zijn gezin ooit gewoond hebben. Er is een vaste tentoonstelling met foto's van de beroemde schrijver. Een van de hoogtepunten is een video waarin het essay 'Mein Sommerhaus' wordt gesproken. Dit artikel schreef Thomas over zijn zomerhuis in het Litouwse Nida. Het is een klein museum waar ook regelmatig lezingen en concerten worden gehouden. 

  Zandduinen (Nida)

  Zandduinen
  Zandduinen

  In de omgeving van Nida vind je de hoogste zandduinen van Europa. In oudere Duitse films werd er vaak van deze locatie gebruik gemaakt, waarbij de duinen dienden als woestijn. In die tijd was het namelijk nog zeer kostbaar en tijdrovend om helemaal naar Afrika te reizen voor een woestijnopname. De hoogste duin is de Duin van de Oude Herberg van 67 meter hoog. Zuidelijk van het dorp ligt de Parnidžio kopa duin van 52 meter hoog en waarom een uitkijkpunt is gemaakt. Een deel van de duinen wordt nog ieder jaar stukjes verplaatst vanwege de wind.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Litouwen bekijken.

  Geschiedenis

  Er wordt al over de plaats geschreven in documenten van de Teutonische ridders in 1429 en 1497. Oorspronkelijk lag het 2 km zuidelijker dan de huidige positie, maar door zanddriften en kusterosies is het plaatsje verschoven. Nida was onderdeel van de Duitse provincie Oost-Pruisen tot 1945. Na de Tweede Wereldoorlog werd Nida, samen met de 3 andere dorpjes van de gemeente Neringa een exclusieve vakantiebestemming voor de top van de Communistische Partij en de industriële elite.

  Artikelen